Sos de caramel pentru inghetata de vanilie
Am mancat deunazi o inghetata foarte buna cu sos de caramel, dar si cu bucati de caramel prin ea. Era atat de buna incat mi-am dorit sa fac si eu!
Nimic mai simplu! Am deja o reteta de inghetata de casa foarte buna, iar sosul de caramel e foarte usor de facut. Aveam o reteta a Marthei Stewart, care mi s-a parut cea mai potrivita.
Am facut inghetata de vanilie simpla, dupa reteta mea de inghetata de casa si am adaugat sosul de caramel. A fost un deliciu!

Ingrediente pentru 8 portii
Pentru inghetata de vanilie
- aceleasi cantitati ca la inghetata de casa
Pentru 1 cana de sos de caramel
- 1/2 cana de apa
- 1 cana de zahar tos
- 200 ml de smantana lichida pentru frisca (1 cutie)
- 1 plic de zahar vanilinat
Am facut intai inghetata, ca sa aiba timp sa se congeleze. Inghetata de casa, pe care o fac de obicei cu alune si cu cacao, e de fapt o inghetata de vanilie in care adaug alune si cacao : jumatate pe gustul meu, jumatate pe gustul sotului meu.
De data asta imi trebuia o inghetata de vanilie simpla, fara nimic in ea, pentru ca planuiam sa pun caramel si in interior, nu doar deasupra.
Am facut inghetata la fel ca de obicei, dupa reteta de inghetata de casa. Am pus-o intr-o cutie mare si am dat-o la congelator.


Intre timp am facut sosul de caramel.
Am pus apa si zaharul pe ochiul mare al aragazului, la foc potrivit.


Am adaugat si zaharul vanilinat si am amestecat cu o lingura, ca sa se topeasca zaharul.


Cand am vazut ca s-a topit, nu am mai amestecat si am asteptat sa inceapa sa clocoteasca.
Intre timp a inceput sa fiarba si am sters granulele de zahar lipite de peretii cratitei, cu pamatuful de pene inmuiat in apa, de jur imprejur, chiar de la nivelul siropului de zahar, ca sa previn zaharisirea zaharului.


Am repetat procedeul inca o data, ca sa nu mai fie nici un fir de zahar. Nu e nici un pericol de zaharisire daca cade apa din pamatuf in sirop, pericolul e la granulele de zahar ramase intregi pe peretii cratitei.
Am lasat sa fiarba pana cand zaharul a inceput sa se coloreze.
Atunci am inceput sa misc cratita rotind-o ca sa amestec zaharul, pentru a nu se arde doar intr-o parte.
Atunci cand s-a colorat bine, spre roscat, am dat craticioara deoparte si am turnat smantana lichida, amestecand usor, pentru ca zaharul in combinatie cu smantana rece se umfla si clocoteste.


Am amestecat cu lingura pana cand smantana s-a incorporat bine in zahar.
A mai ramas putin zahar netopit pe margine, de aceea am mai pus craticioara putin pe foc mic, ca sa se topeasca bine zahar.
Am amestecat cateva secunde si a fost gata. Am lasat sosul sa se raceasca.
Intre timp s-a congelat partial si inghetata si am pus cateva cupe in castronel, apoi le-am decorat cu sos de caramel.
Dupa ce ne-am facut pofta, am pus cam 2 linguri de sos peste inghetata congelata, dar inca destul de moale, astfel incat am putut sa amestec in ea sosul.


Doar am intins un strat de sos mai gros pe toata suprafata inghetatei din cutie si apoi am intors cate o parte de inghetata cu lingura - cam la fel cum fac la chec, ca sa ii fac un model cu aluatul cu cacao.


Asta am vrut si la inghetata, sa iasa un model de caramel prin inghetata de vanilie. Apoi am nivelat si am dat-o inapoi la congelator.
Am pus sosul ramas intr-o cana si l-am pus in frigider.


Pentru ca se intareste, atunci cand vreau sa il folosesc, scot o lingura - doua intr-o canuta si il las sa se incalzeasca, ca sa il pot turna peste inghetata.


A doua zi am incercat sa vad cum arata "modelul" din inghetata, dar nu prea arata bine. In schimb gustul a fost minunat!


Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu