Inghetata de casa
Stiu ca multe retete sunt complicate, facute cu masina de facut inghetata speciala, dar eu prefer sa fac o inghetata simpla, care se numeste parfe (sau parfait, cum scria pe vremuri la cofetarie!). Parfeul a fost intotdeauna inghetata mea preferata, pentru ca este mai cremoasa si nu are gheata in ea. Eu fac de obicei inghetata de alune si de cacao, dar am mai facut si simpla de vanilie sau cu fulgi de ciocolata (stracciatella).
- 1 l frisca lichida
- 400 g zahar
- 4 oua
- 200 ml lapte
- 1 esenta de vanilie
- 1 esenta de rom
Pentru umplutura
- 150 g alune prajite, fara sare
- 2 linguri cacao
- fulgi de ciocolata
- sos de caramel
Intr-o craticioara amestec zaharul cu ouale cu un tel si apoi adaug laptele.




Pun totul pe foc potrivit si amestec incontinuu cu telul, pana cand se ingroasa crema de oua.
si se tine de lingura. La inceput crema face o spuma, dar pe masura ce se ingroasa, spuma dispare. Acesta e un mod de a vedea cand e gata crema.
Fac si proba cu lingura de lemn, pe care o introduc in crema si daca crema se tine de lingura inseamna ca e gata. Trag o linie cu degetul pe dosul lingurii si aceasta ramane curata, fara ca crema sa se uneasca din nou.


Sting focul si pun apa in chiuveta, unde va trebui sa racesc crema. Nu o las sa se raceasca singura, pentru ca nu am nevoie sa se inchege ca o crema de vanilie, ci trebuie sa o amestec cu frisca si pentru asta trebuie sa fie la temperatura camerei.
Pun dopul in chiuveta si las apa sa curga atat cat sa ajunga la nivelul cremei din cratita.
Racesc crema in chiuveta, amestecand cu lingura pana cand e la temperatura camerei, timp de cateva minute.


Incerc crema cu degetul sa vad daca s-a racorit si apoi scot cratita din apa rece si o las deoparte.
Adaug esentele si amestec.
Pun frisca lichida in bolul robotului de bucatarie, montez telul si ii dau drumul sa bata frisca, intai la viteza mai mica 2 - ca sa nu sara frisca peste tot.


Dupa 1 minut, maresc viteza la maxim 4 si las robotul sa bata frisca pana cand se ingroasa. Trebuie sa stau langa frisca in timp ce se bate pentru a nu o bate mai mult decat trebuie, si astfel sa se transforme in unt. Cand vad ca telul a inceput sa lase urme in frisca, inseamna ca e gata si pot sa opresc robotul.
Amestec frisca cu crema de oua, punand cateva linguri o data.


Amestec usor cu telul, de jos in sus, ca sa incorporez bine frisca in crema, fara sa se lase.
Cand s-a incorporat bine frisca, pun inca o lingura mare de frisca in crema. Continui sa adaug cate o lingura-doua de frisca odata, pana cand incorporez toata frisca.
Pot sa las crema de inghetata simpla, asa cum e, ca o inghetata de vanilie, pentru a o amesteca cu sos de caramel. Pun crema intr-o cutie mare de plastic si o pun in congelator, sa inghete.
Amestec pana se incorporeaza bine, apoi adaug restul de crema, pana la jumatate din toata cantitatea si amestec usor, de jos in sus, ca sa nu se lase frisca din crema .
Pot sa adaug si cateva alune sau bucati de ciocolata in inghetata de cacao.
Macin alunele in blender. Amestec cealalta jumatate de crema cu alunele macinate, pentru a face inghetata mea preferata, cu alune.
Pun fiecare crema in cate o cutie de plastic de inghetata, pastrate de la inghetata cumparata din magazin.
Daca nu intra toata inghetata in cutie, mai pun in pahare sau cutii mai mici de plastic. Apoi le pun in congelator sa inghete. Pot sa servesc inghetata dupa cateva ore, cand e bine congelata, dar nu prea tare. Daca a inghetat "beton", scot cutia cu 10 minute inainte de a o servi, ca sa pot scoate inghetata. Am o lingura-cupa, speciala pentru inghetata, cu care pun in castronele cate cupe de inghetata vrea fiecare.
Cand am musafiri, fac si niste fursecuri "limbi de pisica" pe care le pun pe langa inghetata si adaug deasupra un sos de ciocolata, facut tot de mine, acelasi pe care il folosesc si la profiterol.
De asemenea, atunci cand fac inghetata simpla de vanilie, ii pun deasupra si prin ea sos de caramel.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu