Snitele



E vorba despre acele snitele simple, facute din carnea data prin ou si faina. Unele gospodine dau feliile de carne prin amestecul de ou cu faina, dar mie mi se pare ca se incarca prea mult felia de carne, de aceea prefer sa le fac cu oul si faina separat. In ultimul an, sotul meu mi-a cerut sa ii fac snitele simple si nu cu pesmet, de aceea am inceput sa le fac mai mult asa.
Mie imi plac mai mult snitelele vieneze, adica cele care au pesmet deasupra, dar nu zic nu si celor simple. Insa, de multe ori, pregatesc 2 feluri de snitele, adica imi fac si pentru mine vreo 2 acoperite cu pesmet.


Ingrediente pentru 2 portii

- 4 felii de pulpa de porc groase cat un deget (cam 1 cm grosime)
- 1 ou mare (sau 2 mici)
- 1/2 cana de faina
- 1/2 cana de ulei
- sare, piper, dupa gust

Pregatesc carnea ca si la snitelele vieneze. Daca am feliile de carne la congelator, le scot de dimineata din congelator ca sa se dezghete la temperatura camerei pana cand urmeaza sa le pregatesc - dupa-amiaza spre seara, de obicei.
In ultimul timp am hotarat sa nu mai cumpar multa carne deodata, pentru ca se gaseste peste tot si pot sa iau oricand. E timpul sa scapam de sindromul asta al foamei neastamparate, de care am tot suferit atatia ani, inca de pe vremea cand nu se gasea nimic de mancare si trebuia sa cumparam cat de mult gaseam, pentru ca nu se stia cand mai gasim - fie carne, fie unt, fie oua sau cartofi, chiar si hartie igienica.
Asadar, cumpar cate o bucata de carne la care ma uit bine, sa o pot taia perpendicular pe fibrele de carne si sa fie moale. De obicei pulpa de porc de culoare roz deschis e mai moale. Cred ca ii spune nuca acestei bucati de pulpa.
Carnea trebuie taiata perpendicular pe fibrele de carne ca sa fie mai frageda.


S-a intamplat sa cumpar felii de carne de porc gata taiate pentru snitele, dar nu erau taiate perpendiculat pe fibra. Oare le-a taiat cineva care nu stie? Oricum, au fost bune!
Tot pentru a fi mai frageda, carnea de snitel se bate cu ciocanul de snitele, fiecare felie de carne pe toata suprafata. Asa fac si eu.


Sarez fiecare bucata de carne batuta cu ciocanul.

 

 

Imi pregatesc o farfurie in care pun faina si un castronel mai plat in care bat oul sau ouale (daca snitelele sunt mai mari trebuie 2 oua).

 


Pun 1 deget de ulei in tigaie, atat cat sa ajunga pana la jumatatea snitelelor. Pun tigaia pe focul mare al aragazului, dat la potrivit spre mic.


Eu nu vreau sa ma umplu de faina si ou pe maini, de aceea prefer sa manuiesc carnea cu fruculita, ceea ce se poate face foarte usor. Dau intai felia de carne prin faina pe amandoua partile.

 

Apoi o dau prin ou pe amandoua partile si o tin putin suspendata ca sa se scurga surplusul de ou.

 


Apoi o pun repede in tigaie. Totul se intampla destul de repede, altfel se incinge uleiul prea mult si se arde carnea, fara a se patrunde bine si poate ramane cruda in interior.


Pun cate snitele incap in tigaie si le las sa se prajeasca pe o parte timp de aproximativ 5 minute, pana cand se rumenesc.


Le intorc apoi pe partea cealalta si le mai las sa se rumeneasca pentru inca 4 minute.


Pregatesc o farfurie cu 2-3 servetele de hartie puse pe ea, pe care urmeaza sa scot snitelele, ca sa se scurga de ulei.


Cand sunt gata, scot snitelele si le pun sa se scurga de ulei pe farfuria cu servetel.

 

Apoi pun si celelalte doua snitele si le prajesc la fel. Daca servetelele se imbiba prea mult de ulei de la primele snitele, le schimb si pun altele, pentru ca sa absoarba bine uleiul de la celelalte snitele.
Cand suntem doar eu si sotul meu, mancam snitelele cu salata sau cu muraturi.


Dar cand sunt copii si nepotii facem si piure de cartofi clasic, ca asa ne-am invatat din mosi stramosi.


Snitelele sunt delicioase, fie vieneze, fie simple.
Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare