Muschi de porc la cuptor



Se face ca si pulpa de porc la cuptor - cel putin eu le fac la fel. Deosebirea ar fi ca muschiul are nevoie de ceva untura deasupra, fiind o bucata de carne mai slaba. Nu am avut prea des ocazia sa fac un muschi de porc la cuptor, dar pentru ca am cumparat un porc intreg, am avut multe bucati de muschi sa fac la cuptor.
Am invatat de la TV sa marinez bucata de carne pe care urmeaza sa o fac la cuptor. Fetele de la savoriurbane au un amestec de condimente foarte bun, cu care se poate condimenta orice carne, in special pentru gratar.  Eu am facut acest amestec si l-am incercat si pe carnea de gratar, dar si pe pulpa de porc facuta la cuptor, care a iesit foarte gustoasa. Este tot o marinada, dar una uscata, daca folosesc doar praful, fara a-l amesteca cu apa sau ceva umed (vin, mustar, ulei). De aceea, m-am gandit sa il folosesc si pe o bucata de muschi.
Vazusem la TV cum un bucatar facuse o bucata de muschi la cuptor si il condimentase inainte la fel, cu ceva condimente puse pe carne. De asemenea, bucatarul folosise un procedeu pe care il mai vazusem si mi-am propus sa il incerc si eu. Era vorba de o frigere a carnii, inainte de a o baga la cuptor, ceea ce micsora timpul de coacere.
Am folosit si eu acest procedeu si mi-a iesit un muschi delicios.

Ingrediente pentru 6-8 portii

- o bucata de muschi de porc de aproximativ 1 kg
- condimente dupa gust : coriandru, cimbru
- sare, piper, dupa gust
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 bucatica de unt cat o nuca

In plus

- o bucata de folie de plastic (sau o punga)

Asadar, am luat bucata de muschi pe care o spalasem si o uscasem inainte de a o pune la congelator, atunci cand transasem porcul.
Facusem deja amestecul de condimente pentru gratar, dupa reteta celor de la savoriurbane.
Am luat o bucata de folie de 2 ori mai lata decat bucata de carne, cu care urma sa invelesc carnea.
Am presarat pe toata suprafata muschiului o buna cantitate de amestec de condimente, luand praful cu mana si lipindu-l de carne.
Am impachetat muschiul cu folia de plastic, l-am asezat intr-o tavita (pentru ca e posibil sa curga zeama), apoi l-am pus in frigider pentru 24 de ore.


A doua zi am desfacut folia si am racait condimentele de pe muschi cu latul unui cutit. Isi lasasera gustul pe carne si a trebuit sa le indepartez, pentru a nu se arde in timpul frigerii.

 

 

Am sters bucata de carne cu un servetel.


Am dat drumul la cuptor sa se incalzeasca la foc potrivit de 180 C.
Am pus ulei de masline si unt intr-o tigaie, am dat la foc potrivit spre mare si am asezat bucata de muschi in tigaie sa se friga bine.

 

L-am intors pe toate partile si l-am lasat cate 2-3 minute pe fiecare parte, ca sa se rumeneasca frumos si ca sa se "sigileze" - adica sa formeze o crusta care sa tina sucul carnii in interior.

 

M-am ajutat cu o spatula si o lingura de lemn, ca sa pot sa intorc bucata de muschi si m ai ales sa o pot tine in picioare.

 

Am presarat sare in tava inainte de a pune carnea, pentru ca marinada nu a avut indeajuns de multa sare, plus ca razuisem toate prafurile de pe carne. Am asezat bucata de muschi in tava, tot cu ajutorul lingurilor de lemn.

 

Am pus si putin cimbru faramitat deasupra.


Am curatat cateii de usturoi si i-am tocat marunt deasupra carnii.


Am pus in tava un pahar cu apa, ca sa nu se arda grasimea si sosul care urmau sa iasa din carne.


Am pus si deasupra putina sare.


Am dat tava la cuptor la foc potrivit de 180C pentru o ora. Dupa 30 de minute, am verificat daca mai e apa in tava, ca sa nu se arda prea rau sosul. Nu mai era, asa ca am adaugat inca putina, cam un sfert de pahar.


Din cand in cand (cam la 10-15 minute) am turnat zeama din tava peste carne, ca si la pulpa de porc la cuptor ca sa se rumeneasca frumos si sa aiba si un gust mai bun.


Dupa o ora am incercat carnea cu o furculita, pe care am infipt-o in muschi, ca sa vad daca e moale.


Pentru ca a intrat usor si nu a iesit zeama din gauri dupa ce am scos-o, insemna ca carnea e gata- deci am oprit focul si am scos tava din cuptor.

 


Am taiat muschiul felii si l-am servit cu muraturi. Din grasimea ramasa arsa pe tava am facut putin sos adaugand putina apa.


Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare