Macrou la grill




Macroul este un peste preferat la noi in tara, desi il gasim mai mult congelat. Dar este mai ieftin si nici nu are multe oase, ca sa nu mai spun ca nu are solzi - deci mai putina munca sa il preparam. Eu cel putin, pentru asta il prefer! Dar imi place si ca il pot face la grill, ceea ce inseamna ca e mai sanatos si mai usor de facut : doar il curat de mate, il spal, ii tai capetele, scot matele si il pun pe gratar, in cuptor. Se face cam in 40 de minute si foarte gustos. Il putem manca si cu mujdei si mamaliga sau simplu ori cu lamaie. Cateodata fac si macrou la tava cu sos de rosii, dar parca tot mai mult imi place la grill. Oricum ar fi, tot trebuie sa spal tot cuptorul dupa aceea, pentru ca sar stropi de la peste.


Ingrediente pentru 2 portii

- 3-4 bucati de macrou
- sare, piper, dupa gust
- 2 linguri de ulei de masline (merge si de floarea-soarelui)

Portiile sunt dupa cat poate manca fiecare, iar la grill pot sa fac si un peste si 4 sau chiar 5 - depinde cat de mari sunt pestii, ca sa intre pe gratar. Grillul inseamna ca am la cuptorul meu electric niste rezistente in partea de sus a cuptorului, care se incing pana la incandescenta atunci cand e pornit pe functia grill. Asa cum spune in carticica cuptorului, la instructiuni de folosire, atunci cand pornesc grillul trebuie sa dau focul la maxim, adica la 240C. Trebuie sa pun pestii pe gratar doar atunci cand grillul e bine incins, adica atunci cand becul rosu, care se aprinde atunci cand pornesc cuptorul, e stins.
Mai trebuie sa pun gratarul in partea de sus a cuptorului, pe nivelul 2, iar dedesupt e musai sa pun tava de la aragaz cu un deget de apa in ea. Aburul de la apa ajuta la frigerea pestelui, dar e buna si pentru ca in ea curge grasimea de la pesti.

 

De obicei cumpar macrou congelat si il las sa se decongeleze cu cateva ore inainte de a-l gati.
Cand e decongelat, tai capetele si apoi spintec burta ca sa scot matele, intocmai ca la crap.

 

 

Pe masura ce curat fiecare peste, pun maruntaiele si capetele in punga in care i-am cumparat, pe care o tin la indemana pe blatul de bucatarie.
Daca gasesc in burta pestilor icre (cele rosiatice) sau lapti (cei putin roz din poza) le pastrez ca sa le pun in tava cu apa din cuptor, unde se fierb. Nu ii mancam noi, ci ii dau cateilor mei - nimic nu se pierde, daca e ceva comestibil!


Tai si aripioarele si coada cu o foarfeca.


Apoi spal bine pestii cu apa rece, insistand si prin interior.
Ii pun pe o farfurie si ii sterg cu un servet de hartie, la fel cum fac si cu pastravii.


II sarez pe afara pe toate partile, dar si prin interior, luand sare cu mana si presarand cate putin de-a lungul fiecarui peste.

 

Dau si cu piper pe deasupra, dar cine vrea poate sa dea peste tot. Noua nu ne place prea piperat!

 

Dau cu ulei peste pesti si gata, pot sa ii bag la grill.


Intre timp s-a stins si becul, semn ca s-a incins grillul.


Deschid cu grija cuptorul, pentru ca aburul format poate sa ma arda pe maini sau pe fata.
Trag putin de gratar in afara si asez pestii pe o parte, avand grija sa nu ma ating de grill, care e foarte incins. Spun asta pentru ca m-am fript de cateva ori, asa ca voi sa aveti grija!


Las pestii sa se friga timp de 20 de minute, dupa ceas. Deschid cuptorul si pestii sunt rumeniti frumos. Trag putin in afara gratarul, ca sa imi fie mai usor sa intorc pestii.


Ii intorc pe partea cealalta, cu grija, cu ajutorul unei furculite, cu care ii rostogolesc pe cealalta parte.

 

II las tot 20 de minute, apoi opresc cuptorul.
Deschid cu grija cuptorul si, din nou, trag putin in afara gratarul, ca sa imi fie mai usor sa scot pestii.
Bag furculita pe sub mijlocul fiecarui peste, in asa fel incat sa fie in echilibru si il scot afara pe farfuria gata pregatita langa gratar. Sau ii pot scoate si cu clestii de bucatarie.

 

De obicei fac pestii mai inainte ca sa aiba timp sa se raceasca, noi preferand pestii reci, nu calzi, ca sa nu ni se aplece.
Intre timp fac o mamaliga si un mujdei de usturoi si pot sa ii servesc.


Ii desfac si le scot sira cu toate oasele si arata foarte bine.


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare