Ciorba din oase de porc



Este o ciorba ca toate ciorbele, asemanatoare cu ciorba de miel, doar ca la cea de porc pun si suc de rosii.
Ciorba din oase de porc e o ciorba ieftina si usor de facut, imi trebuie doar oase si cateva legume. Cele mai bune, care dau gust bun ciorbei, dar au si destula carne, sunt oasele de sira, adica bucati din coloana vertebrala (sira spinarii) a porcului - cele numite oase garf. Pe langa carne, sira are si maduva, care da gust mai bun ciorbei. Desigur, si alte oase sunt bune, iar daca sunt de la picior, trebuie neaparat sa fie sparte, ca sa iasa maduva din os. Pentru ca am mai multi caini, eu prefer sa scot carnea de pe oase si sa o pun in ciorba, iar oasele le dau cateilor, sa le roada. La fel procedez si la ciorba de miel si chiar si la ciorba de pui. De fapt, sotul meu a fost cu ideea, pentru ca el e cel care rodea oasele. Insa, de cand a imbatranit, nu mai are dinti puternici cu care sa roada zgarciurile, asa ca prefera sa le dea cainilor - desi, cu parere de rau!
Intr-o zi de iarna, nu e nimic mai delicios decat o ciorba din oase de porc, cu zeama de varza!

Ingrediente pentru o oala de 6 litri

- 1,5 kg de oase de porc, cu carne
- 1 morcov mare
- 1 radacina de patrunjel
- 1 bucata de telina (cam cat patrunjelul)
- 1 bucata mica de pastarnac
- 1 ceapa mare
- 1 ardei gras
- 1 lingura rasa de sare
- 1 cana de suc de rosii
- 2-3 cartofi albi sau o mana de taietei
- 1 litru de zeama de varza sau bors
- 1 ou
- 1 legatura de leustean

Procedez ca si la ciorba de miel. Intai spal oasele si le pun intr-o oala incapatoare, de 6 litri. Aici am avut oase de la picior, caruia i se mai spune si rasol sau ciolan.


Pun oasele la fiert in junatate de oala plina cu apa - sa acopere oasele, chiar daca oala e mai plina.
Dau la foc mare si, atunci cand clocoteste, iau spuma.
In timp ce fierbe ciorba, curat zarzavatul si il toc la robotul de bucatarie sau le rad pe razatoarea mare.
Dupa ce iau spuma, pun zarzavatul tocat si o lingura rasa de sare. Daca fac ciorba cu zeama de varza, atunci pun mai putina sare (pentru ca zeama de varza are destula sare) si potrivesc gustul la sfarsit.
Dau focul la mare, pana cand incepe sa clocoteasca, apoi mut ciorba pe un foc mai mic, la foc mic, pun capacul deasupra si o las sa fiarba timp de o ora, sau pana cand carnea incepe sa cada de pe oase.  Atunci scot oasele pe o farfurie si le las sa se racoreasca.


Pun cartofii curatati de coaja si taiati cubulete in ciorba, dau din nou focul mare sa clocoteasca, apoi reduc focul la mic si las sa fiarba cam 10 minute, pana cand se fierb si cartofii. Cand nu am cartofi, pun o mana de taietei, care se fierb in 5 minute.
Incerc cartofii daca s-au fiert cu o fuculita, sa vad daca intra bine intr-unul. Apoi, torn sucul de rosii si zeama de varza si dau focul la mare, pana cand incepe sa clocoteasca.

 

Opresc focul si adaug leusteanul, pe care eu il am in pungi, la congelator.
Intre timp, s-au racorit si oasele, asa ca pot sa curat carnea de pe oase, maruntind-o.

 

Pun carnea in ciorba, fara sa pun si vreun oscior.


Apoi, ca si la ciorba de pui, bat oul intr-un castronel si adaug o lingura-doua de apa.

  

Asta impiedica oul sa se faca zdrente in contact cu ciorba fierbinte si il ajuta sa se amestece uniform in zeama, pe care o albeste. Deci, pun oul in ciorba si amestecand in acelasi timp cu furculita.

 

Apoi potrivesc de sare, adica gust daca are destula sare si mai pun, daca e nevoie.


Este delicioasa, servita si cu smantana si ardei iute.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare