Ostropel de pui



Este una dintre primele retete invatate de la soacra mea. Se face foarte usor, ca si orice alta mancare cu pui, doar ca mancarea e formata doar din sos si carne, care se serveste, evident, cu un piure de cartofi sau cu pilaf - ca sa umplem burta!
Ostropelul a devenit o mancare preferata la noi in familie, drept urmare, fiul meu a cerut ostropel cand a venit in concediu din Anglia. Bineinteles ca m-am conformat, ca o mama grijulie cu copilul slab ca un tar!

Ingrediente pentru 4 portii

- 2 copane sau un piept de pui (sau amandoua)
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingura pasta de tomate sau 1 cana de rosii pasate
- 1/2 cana de suc de rosii
- sare, piper, dupa gust

Spre deosebire de mancarea de mazare sau mancarea de fasole verde cu pui, pentru ostropel intai pregatesc garnitura de piure de cartofi sau pilaful. Pot sa fac pilaful cu pui si sa fac sosul separat, dar nu va avea acelasi gust fara gustul de carne prajita. De aceea prefer sa il fac simplu si sa fac ostropelul cu tot cu pui. Pun orezul la fiert si apoi il bag in cuptor, ca sa fie gata pana cand e gata si ostropelul.
Daca fac piure, curat cartofii si ii pun la fiert inainte de a face ostropelul, abia dupa aia pun puiul la prajit.


Prajesc puiul in cratita sau tigaia in care voi face mancarea.


Il tin la foc potrivit cateva minute, cam un minut-doua pe fiecare parte, ca sa "sigilez" bucatile de pui - adica le tin pana se albeste carnea pe fiecare parte, nu trebuie sa se prajeasca. Acest procedeu face carnea sa isi pastreze sucurile in interior. Apoi, dau focul la mic si las carnea sa se rumeneasca cam un sfert de ora pe fiecare parte.
Intre timp, curat ceapa si usturoiul.
Cand carnea e gata, intra usor furculita in ea.


Scot bucatile pe o farfurie.

  

Daca sunt fierti cartofii, ii pasez si ii fac piure. Eu ii fac chiar in oala in care au fiert, asa ca las oala acoperita ca sa ramana piureul cald.


Rad ceapa pe razatoarea cea mai fina, adica cea cu gaurile cele mai mici, pe care o folosesc la branza de obicei.

 

Pun ceapa rasa in uleiul in care s-a prajit carnea si o las sa se rumeneasca cateva secunde, amestecand-o cu o lingura de lemn.


Apoi adaug o lingura de pasta de tomate, pe care o amestec cu ceapa si uleiul.


Sting totul cu sucul de rosii, iar la sfarsit adaug usturoiul pisat si cam 1/2 lingurita de sare, poate si un varf de cutit de piper.

 

 

Daca e prea gros sosul, adaug putina apa.


Amestec si pun bucatile in sos.




Mai las sa dea cateva clocote, apoi sting focul. Servesc cate o bucata de carne alaturi de cateva linguri de piure sau pilaf, rasfirat ca un evantai, peste care pun sos de la ostropel - intocmai ca la cantina din colt, cum ar spune un faimos chef! Dar noua ne place asa!

 


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare