Musaca



Este una dintre mancarurile mele preferate, dar nu o fac atat de des pentru ca e mai laborioasa si dureaza mult pregatirea si coacerea. Dar rezultatul merita! Important este sa am cam 1 kilogram si jumatate de carne de porc, pentru ca restul - respectiv cartofi si ceapa - sunt mereu in casa. A, si mai trebuie pasta de tomate si suc de rosii! Avand asa o cantitate de ingrediente, rezulta o cratita mare de mancare, din care o familie mananca macar 2 zile, daca nu chiar 3. Este un fel de mancare economic, satios si, desi muncesc mult sa o pregatesc, macar stau linistita pana se coace in cuptor - nu mai trebuie sa amestec in ea, ca sa nu se prinda de fund.
Acum fac musaca cam o data pe an, dar inainte - cand erau copiii acasa - faceam destul de des.
Uite ca acum a venit momentul sa fac din nou musaca!

Ingrediente pentru o cratita cu diametru de 26 cm

Pentru umplutura

- 1,5 kg carne de porc
- 1 kg cartofi
- 2-3 cepe
- 1 legatura de marar
-  1 legatura de patrunjel
- 1 lingurita de sare
- 1/4 de lingurita de piper macinat, dupa gust
- 2 linguri de pesmet si 1 lingura de ulei pentru tapetat cratita

Pentru sosul de rosii

- 2-3 linguri pasta de tomate
- 1 litru suc de rosii
- 1/2 lingurita sare
 
Incep prin a toca carnea, pe care prefer sa o cumpar bucata intreaga si nu gata tocata - ca sa stiu eu ce e in ea. Evit astfel imbolnaviri inutile in familie si pun ce fel de carne vreau eu la tocat, nu plina de grasime, asa cum este de multe ori cea gata tocata. De altfel, nici nu mai e voie sa se vanda carnea gata tocata. Vanzatorul trebuie sa toace carnea aleasa de cumparator, in fata acestuia  - lucru care s-a intamplat doar timp de 3 zile - ca orice minune - apoi, unele magazine au inceput sa vanda iar carne gata tocata! Atunci cand am de tocat carne, eu cumpar de obicei spata de porc. Nu o toc la magazin, ci acasa. Am o masina de tocat electrica, la care e o placere sa toci carne. 


Procedez ca si la sarmale sau ardei umpluti, doar ca nu adaug orez. Calesc carnea tocata cu ceapa tocata. 


Pun 1/4 cana de apa, ca sa "sting" carnea.


Adaug sare si piper, dupa gust, adica chiar gust carnea sa vad daca e destul de sarata dupa gustul meu. 


Apoi adaug verdeata tocata si amestec bine.


Las deoparte carnea pregatita si ma ocup de cartofi. Eu aleg de obicei cartofii mai mari, pentru ca la musaca se vor pune straturi de felii de cartofi si e mai bine sa fie mai mari, ca sa acopere mai repede suprafata cratitei - de unde rezulta, cat de cat, munca mai putina! Curat cartofii si ii tai felii nu prea groase, cam de 2-3 mm aproximativ.


Ideea e ca nu vreau sa am atat de multi cartofi, ci mai multa carne si - totodata - fiind mai subtiri, se fierb mai repede. Cartofii se prajesc intai in ulei incins, ca sa fie mai gustosi si pentru a se fierbe mai usor in musaca. Scot sita din friteuza si o asez deasupra unei alte oale sau a unui castron, pentru a pune in ea cartofii prajiti sa se scurga de ulei. Apoi pun 2 degete de ulei in friteuza si o pun pe foc potrivit spre mare, pe ochiul cel mai mare al aragazului. Pun felii de cartofi la prajit, atatea cate intra pe fundul ceaunului, in asa fel incat sa nu se incalece unul cu latul, pentru a nu se lipi.



Cartofii se rumenesc repede, in jumatate de minut, apoi ii intorc pe partea cealalta. Cand sunt rumeniti pe ambele parti, ii scot in sita, ca sa se scurga de ulei. De obicei fac mai multi ca sa mai manac si eu cativa, mai ales cei mai subtiri care sunt numai buni. Cei mai grosuti nu apuca sa se inmoaie si sunt inca cruzi. Dar pe cei mai rumeniti nu ma abtin sa nu ii mananc!


In ultimii ani, nu mai mancam cartofi prajiti decat foarte rar, asa ca nu mai prajesc nici cartofii pentru musaca, ci doar ii tai in felii foarte subtiri. Imi amintesc acum ca si bunica mea facea asa musacaua, fara sa prajeasca cartofii. Este foarte buna si musacaua cu piure de cartofi.


Ung cratita in care voi face musacaua cu ulei si o tapetez cu pesmet. La fel procedez si atunci cand fac musacaua intr-o tava mai inalta.




Cand am terminat de prajit cartofii (sau doar i-am feliat), incep sa montez musacaua. Intai dau drumul la cuptor, la foc mare de 200 C, ca sa fie bine incins atunci cand bag musacaua.
De obicei asez 2 straturi de carne intre 3 straturi de cartofi. Asez primul strat de cartofi, in cercuri concentrice - ca sarmalele - pe fundul cratitei. In tava, asez cartofii randuri-randuri.


Apoi pun un strat de carne cu jumatate din cantitatea de carne tocata.







 
Pun al doilea strat de cartofi.

















Apoi al doilea strat de carne si deasupra, din nou un strat de cartofi.


Pun 3 linguri de pasta de tomate intr-un ibric si o amestec cu o cana de suc de rosii sau cu apa, pusa putin cate putin, pana cand se subtiaza.


Trebuie sa arate ca un suc de rosii subtire.  Adaug 1 lingurita de sare si amestec pana se dizolva sarea. Daca nu am pasta de tomate si pun doar suc de rosii, il gust de sare si mai adaug doar daca e nevoie.


Torn amestecul peste musaca.


Daca sucul nu acopera musacaua, mai adaug apa pana cand cartofii de deasupra sunt acoperiti total.


Intind bine sosul pe toata suprafata.


Dau cratita la cuptor, neacoperita, pentru aproximativ o ora si jumatate, la foc mare de 200 C, cu ventilatie, la cuptorul electric. 


Cand cartofii s-au rumenit, ii incerc cu furculita, ca sa vad daca s-au fiert. Daca intra usor si cartoful se sfarama. atunci inseamna ca musacaua e gata.


Mie imi place musacaua sa aiba sos, pentru ca este mai gustoasa asa, nu uscata.



Am incercat sa o fac si in vasul de pamant de la Horezu, dar a iesit mai uscata deoarece in acest vas nu se pune lichid, pentru ca il pun sa absoarba apa, inainte de folosire.



Am facut si intr-un vas Jena si s-a facut mult mai repede decat in cratita.


Cand e abia facuta, musacaua se rupe, nu se poate taia frumos, chiar daca e facuta in tava. Dar cat e de gustoasa!


Abia a doua zi, atunci cand e rece, pot sa o tai ca pe o placinta. Isi pastreaza forma, chiar daca o incalzesc in tigaie.


O servesc cu castraveti murati, pe timp de iarna sau cu salata de castraveti proaspeti, pe timp de vara. Merge si o salata de varza sau orice alte muraturi, dar la noi acasa asa ne-am obisnuit.


Gata, acum am mancare pentru cel putin 4 zile!
Pofta buna tuturor!

Comentarii

Postări populare