Gogosi


Adevaratele gogosi se fac din aluat de cozonac, urmand aproximativ, aceleasi etape. Reteta este insa putin mai simpla decat a cozonacului moldovenesc.


Ingrediente pentru aproximativ 20 de gogosi

- 500g faina
- 1 ceasca lapte caldut (150 ml)
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 25g drojdie proaspata (1 plic de drojdie uscata)
- 50g unt topit caldut
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 litru ulei sau untura pentru prajit
- cateva linguri zahar pudra vanilinat

Ca si la cozonacul moldovenesc, prima oara fac maiaua, dar fara a opari faina. Daca folosesc drojdie uscata, pot sa pun toate ingredientele direct in bolul robotului de bucatarie, fara a mai lasa sa dospeasca maiaua, ca la gogosile cu gem.
Folosesc un castronel mic, in care faramitez drojdia. Amestec drojdia cu o lingura de zahar, pana se lichefiaza, apoi adaug 1 lingura de faina din totalul de 500g. Amestec faina pana se incorporeaza bine. Bat bine maiaua, cu lingura cu care am amestecat. Acopar maiaua cu o folie de plastic transparenta pe care o lipesc bine de gura castronului. E bine sa ung folia cu putin ulei in mijloc, pentru a nu se lipi maiaua, cand va creste. Las sa creasca maiaua cam 10 minute, la loc cald.


Intre timp, cern faina intr-un castron mai mare, fac un loc in mijloc in care pun zaharul ramas, ouale, laptele caldut si maiaua crescuta. Sarea o pun mai intr-o parte, pentru a nu se amesteca direct cu drojdia, micsorandu-i proprietatile, riscand astfel sa nu mai creasca aluatul.
Framant bine aluatul, pana cand se desprinde de maini, apoi adaug untul topit si framant din nou, pana se incorporeaza bine in aluat. Daca fac aluatul cu robotul de bucatarie, e mai simplu : eu doar pun faina, ouale, zaharul, maiaua si sarea in bol, pornesc robotul si torn laptele cu untul topit in acelasi timp in bol. Munca cea mai grea o face robotul si o face bine si repede!


Untul trebuie pus in totalitate, dar laptele il torn cu grija, pana cand se formeaza o minge de aluat. Cand incepe sa se uneasca aluatul, bolul face un zgomot mai mare, fiind zguduit de greutatea aluatului. Atunci stiu ca nu mai trebuie sa pun lapte, chiar daca nu am pus tot laptele cerut in reteta. Daca, totusi, inca nu s-a format mingea de aluat, mai pun putin lapte. Aluatul trebuie framantat timp de un minut, din momentul in care am pornit robotul, asa ca stau cu ochii pe ceasul pe care il am in bucatarie.




Las aluatul sa creasca in castronul acoperit cu folie de plastic, unsa cu putin ulei, ca la maia, sau il acopar cu un servet curat. In acest caz, presar putina faina peste aluat, tot ca sa nu se lipeasca aluatul de servet.


Las aluatul sa creasca timp de o ora, la loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul.


Presar faina pe masa de bucatarie sau pe blat si rastorn aluatul.


Presar putina faina deasupra si il intind usor cu mainile infainate, pana obtin o foaie groasa de 1 cm.

 

Tai gogosile cu o forma, de orice fel, nu neaparat rotunda. Am facut de multe ori gogosi in forma de ursuleti, inimioare, braduti, in functie de ocazie : Craciun, Valentine's Day, vizita nepotilor. Insa, de cele mai multe ori, am folosit un pahar mare de metal pentru a taia gogosile si a fost foarte bine - paharul este "forma" clasica pentru gogosi. Resturile ramase dintre gogosi, fie le las asa cum sunt, fie le unesc si formez cu mana gogosi rotunde, pentru a nu le mai intinde iar, incorporand astfel mai multa faina in aluat.


Dupa ce le decupez, las gogosile sa creasca vreo 10 minute.


Intre timp, incing untura sau uleiul, in ceaun, la foc potrivit. Imi pregatesc sita de la ceaun, pe care o pun peste o alta oala sau un castron. In sita pun gogosile scoase din ceaun, pentru a se scurge de ulei. Pun si zaharul pudra intr-un castron, unde voi "tavali" gogosile, dupa ce s-au scurs de ulei.


Pun gogosile la prajit cu fata in jos.


In cateva minute, gogosile incep sa se rumeneasca pe partea de jos - se vede pe marginea gogosilor- deci pot sa le intorc cu o paleta cu gauri, prin care sa se scurga grasimea.


Le mai tin inca cateva minute, sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Gogosile bine prajite au o dunga alba pe mijloc.



Apoi le scot si le pun in sita sa se scurga de ulei.



Le tavalesc prin zahar si le servesc calde.



Pofta buna!




Comentarii

Postări populare