Gogosi cu gem


Noi le spunem, in gluma, "gogosi cu smoala" - dupa culoarea gemului din interior, care de multe ori este de prune. Sunt preferatele sotului meu, care considera ca umplutura din gogoasa este cea care ii da gust, altfel nu e asa de interesanta, doar cu zahar deasupra!
Reteta e aceeasi de la gogosile obisnuite, care se fac din aluat de cozonac. Diferenta incepe la decuparea gogosilor, plus ca mai am nevoie si de cateva lingurite de gem sau dulceata.

Ingrediente pentru 10-12 gogosi

- 500 g faina
- 2 oua
- 50 g unt
- 2 linguri de zahar tos
- 1/2 lingurita de sare
- 1 ceasca de lapte de 150 ml
- 1 plic de drojdie uscata (25g drojdie proaspata)
- 1 fiola esenta de rom (sau 1 lingurita)
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1/2 litru de ulei sau untura
- 1 cana de zahar pudra vanilat (sau simplu)
- jumatate de borcan de gem sau dulceata

In ultimul timp prefer sa fac aluatul cu drojdie uscata, pe care o tin in camara mereu si nu se strica. Plus ca e foarte simplu de facut un aluat de gogosi (sau de cozonac) cu robotul de bucatarie, de aceea asa fac acum gogosile, de orice fel.
Pregatesc intai ingredientele, cantarindu-le pe cantarul de bucatarie, ca sa fiu sigura ca aluatul iese asa cum trebuie.
Pun bolul de la mixerul vertical al robotului si vars in el laptele usor incalzit si masurat cu un pahar gradat.


Incazesc untul pana se topeste, amestecandu-l usor, ca sa usurez topirea. Apoi il las 1-2 minute sa se racoreasca, pana cand aduc si celelalte ingrediente.

 

Il vars peste lapte.


Pun cele doua oua intregi (fara coaja, desigur!). E o gluma, dar imi aminteste de o sceneta de pe vremuri, in care o gospodina incepatoare facea o prajitura si citea cuvant cu cuvant, astfel incat ajunsese sa isi puna intrebarea daca sa taie varful cutitului...acolo unde scria ca se pune un varf de cutit de sare!


Pun si esenta de rom, mai dupa ochi, sa fie cat o lingurita.


Vars drojdia din plic peste ingredientele lichide. In acest fel se inmoaie, fara a mai fi nevoie sa o inmoi separat.

 

Pun si cele doua linguri de zahar.



Vars faina cantarita, ca sa fie exact 500 g.


Pun si zaharul vanilat si sarea.

 

Rad putina coaja de lamaie, pentru aroma. Ca si la cozonacul moldovenesc, pun pe razatoarea de lamaie o bucata de hartie de copt, ca sa curat mai usor coaja rasa de pe razatoare. Ce ramane pe hartie se curata usor cu lama unui cutit.

 

Pun razatura de lamaie in bol si montez carligul pentru framantat aluat.


Pornesc robotul la viteza 1 (cea mai mica) si il las sa amestece ingredientele.


Dupa 1 minut, aluatul incepe sa se formeze.


Cand se aduna tot pe carlig, aluatul e gata si opresc robotul.


Scot aluatul de pe carlig si scot si carligul din mixer.

 

Aluatul e moale si elastic. Acopar bolul cu o folie de plastic si las aluatul sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.

 

Cam dupa o ora si jumatate aluatul e gata. Il scot din bol pe blatul din bucatarie, pe care am presarat putina faina. Il intind cat pot apasandu-l cu degetele.


Continui sa il intind cu sucitorul, dar ceva mai subtire decat la gogosile simple, adica mai putin de 1 cm grosime.

 

Apoi "insemnez" cercuri cu paharul (sau cu o forma rotunda) pe jumatate din foaie, apasand usor paharul pe aluat, atat cat sa ramana forma rotunda, fara a fi decupata.
Pe jumatatea cealalta de aluat decupez gogosi, apasand paharul pana jos.


Pun cate o lingurita de gem (sau cateva visine din dulceata, fara zeama) in mijlocul fiecarei gogosi insemnate.


Asez cate o gogoasa decupata deasupra uneia cu gem, cu fata in jos si apas cu degetul pe margini, pentru a lipi gogoasa. Daca as aseza gogoasa cu partea de jos deasupra celei cu gem, nu s-ar mai lipi bine, pentru ca are faina pe fund.


Apoi tai cu paharul fiecare gogoasa lipita, pe care o asez apoi separat pe masa presarata cu faina. Le acopar cu un servet si le las sa mai creasca timp de 10 minute.





Cand au crescut, incing uleiul (sau untura) in ceaun, la foc potrivit. Prajesc gogosile la fel ca pe orice gogosi. Focul nu trebuie sa fie mare pentru ca gogosile sa se coaca bine si sa nu ramana crude in interior.

Cand sunt prajite pe o parte, le intorc cu paleta pe partea cealalta.


Le las sa se scurga de grasime in sita (sau pe o hartie de copt).



Apoi le tavalesc bine prin zahar pudra vanilinat.



Toata casa miroase a gogosi delicioase si a vanilie! 



La fel se pot face si gogosi umplute cu ciocolata.


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare