Ghiveci calugaresc


Din cand in cand, mai fac cate un ghiveci, din toate legumele pe care le am la dispozitie, in functie de anotimp. Sigur ca si iarna pot sa gasesc vinete si ardei proaspeti sau mazare si fasole la conserva. Dar cel mai bun iese atunci cand toate legumele sunt proaspete, adica vara. Acum ca am si eu o mica gradina de legume, pot sa fac ghiveci din legume proaspete, care iese delicios! Cel mai bun moment e atunci cand incep sa se faca si mazarea si fasolea, poate si castravetii. Cand adun macar cate o mana din fiecare si 2 castraveti, atunci e momentul potrivit. Sigur ca nu am si vinete in gradina atat de devreme, ci mai spre sfarsitul verii, dar pot sa cumpar o vanata de la magazin. Sau, fac altceva : pastrez fasole si mazare in pungulite, in congelator si le scot atunci cand incep sa se coaca si vinetele si ardeii. Celelalte legume sunt optionale, in functie de gust si de ce am prin casa sau ce gasesc la magazin. Daca se intampla sa am varza sau ciuperci, sunt foarte bune la ghiveci. Cele mai importante, care ii dau gustul oricarei mancari sunt ceapa, radacinoasele (morcov, patrunjel, telina si pastarnac) si ardeiul. Mai am o optiune, in caz ca nu am eu legume proaspete si anume, sa le cumpar congelate de la magazin. Am facut ghiveci si cu legume congelate si ghiveciul a iesit foarte bun. E o optiune perfecta, mai ales cand nu am timp sa curat atatea legume. Cele congelate sunt gata curatate si trebuie doar puse in oala si fierte. Mai adaug ceva ceapa si cartofi si, intr-un timp mult mai scurt, ghiveciul e gata.
Am vazut aceasta reteta de ghiveci calugaresc la TV si mi-am spus ca trebuie sa-l fac si eu la fel. Este o mancare gustoasa, insa destul de laborioasa, mai ales daca vreau sa pun multe legume. Insa, cu cat are mai multe legume, cu atat e ghiveciul mai gustos. Am insa si varianta de a face ratatouille, care e un ghiveci mai fitos, dar la fel de bun. Insa, ghiveciul calugaresc e cel traditional, cu legume multe, vartos ca o iahnie de cartofi si satios, exceptional intr-o zi de post.



Ingrediente pentru 6-8 portii

- 1 morcov
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- 1 radacina mica de telina
- 1 ardei gras mare rosu sau galben
- 1 dovlecel
- 2 cepe
- o mana de bame oparite in apa cu o lingura de otet (cine vrea)
- 1/4 varza mica
- 1 vanata mica

- cateva buchetele conopida
- o mana de fasole verde
- o  mana de fasole uscata fiarta
- cateva ciuperci tocate (cam 200 g)
- 2 castraveti
- 1/2 kg rosii
- 2-3 catei de usturoi
- sare, busuioc, cimbru



Curat legumele si le spal bine.


Pun o cratita inalta pe ochiul cel mare al aragazului. Aprind focul si il las la mic.


Pun uleiul in cratita.


Pun la calit legumele in in functie de cat de greu se gatesc. Incep cu ceapa, pe care o toc marunt.


O vars in cratita.


Pun la calit intai radacinoasele, care fierb mai greu. Rad morcovul pe razatoarea mare.


Rad si telina, pastarnacul si patrunjelul



Scutur bine razatoarea si o spal imediat, altfel se usuca resturile de legume pe ea. Cateodata folosesc robotul de bucatarie pentru a rade legumele, ca sa economisesc timp si energie.


Vars radacinoasele rase in cratita.


Amestec cu lingura de lemn.


Calesc in ulei morcovii, pastarnacul si patrunjelul tocate marunt sau rase pe razatoarea mare.


Dupa vreo 10 minute pot sa toc marunt ardeii.


Ii vars in cratita.


Tai ciupercile marunt.


Le vars in cratita.


Ciupercile trebuie sa stea mai mult la calit, ca si radacinoasele.


Le amestec bine si le las la calit.


Pun fasolea verde congelata sau proaspata, daca am.


Tai vanata intai in felii mai groase.


Apoi o tai in cubulete.


Mai amestec legumele lasate la calit, ca sa nu se prinda de fund


Arata foarte bine legumele, foarte colorate.


Vars cubuletele de vanata in cratita.


Pun cam o jumatate de lingura de sare peste legume si amestec bine..


Adaug si mazarea congelata.


E randul cartofilor, care au si ei nevoie de timp pentru a se fierbe bine. Ii curat si ii tai cubulete.


Intre timp, legumele s-au calit si au inceput sa se inmoaie.


Pun si cartofii.


Aproape s-a umplut cratita de legume!


Adaug si varza tocata fideluta, daca am. Acum pun si castravetii taiati felii sau conopida.


Pun cam o cana de apa, atat cat sa acopere legumele, pentru a fierbe mai repede.


Nivelez bine legumele, pentru a sta toate in apa. Le las sa fiarba vreo 10 minute, pana se inmoaie si cartofii.


Daca am bame, le pun sa fiarba in apa cu sare si o lingura de otet , pana se inmoaie si abia apoi le pun in cratita, peste celelalte legume.


Intre timp, tai si dovlecelul felii si apoi in cubulete mai mici.


Vars si dovlecelul in cratita, dupa ce au fiert cartofii, pentru ca acesta fierbe imediat, in 5 minute maxim.


De-acum, nu mai e mult si ghiveciul e gata. Curat usturoiul si il asez in presa de usturoi.


Il presez si il pun in cratita, peste legume.


:La sfarsit, pun rosiile tocate si le las sa fiarba vreo 10 minute.


Daca nu am rosii proaspete, pot sa pun pasta de tomate sau rosii in bulion, pe care le pasez in blender.


Pornesc blenderul la viteza maxima 4 si las cam 10-15 secunde, pana ce se formeaza un sos mai gros.


Pun sosul de rosii in mancare.


Amestec usor mancarea, sa se imprastie sosul de rosii.


Las mancarea sa fiarba la foc mare, cu capacul pus, pana cand incepe sa clocoteasca. 



Intre timp, pornesc cuptorul la foc mare de 250 C, pe functia ventilatie, la cuptorul electric.
Cand e incins bine cuptorul (atunci cand incepe sa piuie) adaug putin cimbru si 2-3 frunze de busuioc tocate in ghiveci. Potrivesc de sare. Dau ghiveciul la cuptor la foc mare pentru o ora, pana cand scade si se rumeneste putin deasupra.


Cand e gata, ghiveciul trebuie sa nu aiba zeama, sa fie scazut si legat. Este bine rumenit deasupra.


Il pun in farfurii.



Il servesc simplu sau cu patrunjel tocat deasupra.




Cand nu e post, servesc alaturi si o bucata de pui.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare