Confit byaldi sau ratatouille cu felii subtiri de legume gratinate

Este un altfel de ratatouille (ghiveci), mai modern, deci si mai "aratos", ca sa zic asa, dar tot un fel de mancare frantuzesc. A fost inventat prin 1976, deci in vremurile moderne. Numele vine din limba turca, de la "Imam baiyaldi" care inseamna vanata umpluta, acesta fiind gustul acestui ghiveci. Spre deosebire de ratatouille,  la confit byaldi legumele sunt taiate in felii subtiri, care sunt puse una langa alta, intr-o forma rotunda, formand un "sul" de legume, avand aspectul unui acordeon. Este de mare efect, mai ales cu felii de legume in diferite culori. Poate contine vanata, zucchini verde si galben, ciuperci, dar exista si variatiuni, cu cartof, de exemplu. Daca mai pun si cascaval ras deasupra, e un fel de mancare in sine. Altfel, il pot servi atunci cand e post sau ca garnitura la o friptura, in celelalte zile. E departe de ghiveciul obisnuit, pe care il stiam de la bunicile si mamele noastre. Totodata, e si mai complicat, pentru ca dureaza ceva timp sa tai toate legumele in felii atat de subtiri. Ideea e sa fie atat de subtiri, pentru a se coace repede, toate in acelasi timp. Cartoful e optional, el fiind cel care trebuie taiat cat mai subtire, pentru ca fierbe cel mai greu. Insa m-a tentat sa pun si cartof, ca in reteta fetelor de la savoriurbane, ca sa fie mai satios si pentru ca imi plac cartofii. De altfel, la acest fel de ratatouille nu se pun chiar toate legumele  - ca la ghiveciul calugaresc - dar sunt destule pentru a putea fi numit "ghiveci". Am vazut ca i se mai spune si "Tian" in reteta de la savoriurbane, dar alti bucatari (chefi) il numesc tot "ratatouille", dupa denumirea frantuzeasca a ghiveciului modern. Se pare ca o reteta gatita in filmul "Ratatouille" , de chiar personajul principal - adica sobolanul Ratatouilles - a stat la baza acestei versiuni moderne a ratatouille-ului. Chefii din toata lumea s-au intrecut in a reproduce reteta din desenul animat, gatita de simpaticul personaj si au avut mare succes. Astfel, acest confit byaldi a devenit foarte cunoscut.  In reteta din film, se face un sos de rosii, cu ceapa calita si rosii tocate, apoi strecurate, care se pune la fundul formei, sub legume, dar mie mi-a placut mai  mult varianta simpla, fara sos de rosii, a fetelor de la savoriurbane. E un fel de mancare dietetic, care a devenit foarte repede preferatul nostru, mai ales in aceasta forma, care se aseamana la gust cu legumele la air-fryer, care noua ne plac foarte mult. Se pare ca acum, la batranete, nu mai toleram atatea prajeli si sosuri. Si cam era timpul sa mancam si noi mai sanatos, nu? 

Ingrediente pentru un vas de 20 cm diametru

- 1/2 dovlecel (zucchini) mediu (verde si galben)

- 1/2 vanata medie, cam de acelasi diametru ca dovlecelul

- 1 rosie mare

- 1 ceapa mare

- 2-3 ciuperci cu palaria mare cat diametrul dovlecelului (cine vrea)

- 1 ardei gras rosu si galben, daca nu am zucchini galben (cine vrea)


- 1 cartof mediu, preferabil cu acelasi diametru ca si vanata si dovlecelul (optional)

- 2 catei de usturoi

- ierburi aromatice : oregano, busuioc, rozmarin (de Provence, de preferinta)

Am pregatit intai toate legumele, adica le-am curatat si le-am spalat, apoi le-am asezat pe fiecare pe cate o farfurie. Acolo urmeaza sa pun feliile taiate din fiecare leguma. Am pus cartofii la spalat cu toate celelalte legume, cu tot cu coaja, pentru ca erau noi si aveau coaja subtire. I-am spalat bine totusi, ca sa nu ramana urma de noroi - asa cum sunt de obicei cartofii romanesti. Oare vom trai ziua in care sa fie si cartofii nostri spalati atat de bine ca si cei din alte tari? E greu, stiu, dar nu imposibil!

Am taiat cartofull in felii foarte subtiri, cu curatatorul de cartofi. 

Atentie mare sa nu va accidentati! Eu mi-am luat o bucata de piele din palma, din prea mare exces de zel si neatentie, de ce sa nu spun! Cu acest instrument trebuie sa umblu mai usor, mai ales atunci cand feliez. La curatat coaja cartofilor sau a castravetilor ori morcovilor, merge foarte usor si rapid, dar pentru feliat trebuie sa apas tare si incet, ca sa iasa felia intreaga, cum trebuie. Daca lama curatatorului nu e destul de lata, nu e bai - se pot taia si felii mai mici, care sa fie apoi unite cate 2-3, la asamblare. In acest sens, tai cartoful in doua si apoi il feliez tai mai usor, ca si atunci cand am un cartof prea mic in diametru. Se poate felia si la o razatoare mai lata - ori, cel mai sigur, la robotul de bucatarie. Mereu spun ca robotul trebuie pus la treaba, dar eu l-am menajat de data asta si am patit-o! De-acum e randul lui, ca de-aia l-am cumparat!

Am taiat ceapa intreaga, in felii mai grosute, de cam 3-4 mm, pentru ca se inmoaie mai repede decat cartoful.

Am tocat marunt cateii de usturoi.

La dovlecel si vanata am taiat putin din varf, unde e un tamburus mai tare, pe care l-am aruncat. Daca as fi facut o cantitate mai mare, ar fi intrat o vanata intreaga - la fel si dovlecelul - dar eu am facut doar pentru 2 portii, de aceea mi-a intrat cate o jumatate din fiecare. Am pastrat resturile pentru o alta zi, cand am facut din nou aceeasi cantitate de ratatouille - dar nu mai mult de 2-3 zile, altfel s-ar fi stricat, chiar si tinute in frigider. Am inceput sa tai felii de zucchini verde (nu am gasit si galben), pe care le-am pus inapoi pe farfurie. Pentru vanata si zucchini imi e de ajuns un cutit bine ascutit. Le-am taiat in felii mai grosute, cam de 3 mm, pentru ca acestea legume se inmoaie imediat. 

Am feliat si jumatate din vanata.

Le-am pus pe fiecare inapoi pe farfuria sa.


Am feliat si rosia taiata in doua, pentru ca era prea mare. Am taiat felii subtiri de 5-6 mm, tot cu cutitul. Pot fi chiar si mai groase, ca eu nu puneam mancarea la expozitie!

Cand am pus si ardei gras, l-am taiat pe din doua, pentru ca era prea mare in diametru. Apoi l-am taiat in fasii potrivit de groase, de cam 5-6 mm. In reteta originala nu se pune si ardei, ci doar legumele pline, cilindrice, pentru a avea felii de acelasi diametru, insa mie imi place si ardeiul, care ii da un gust mai bun mancarii.


Am pus sare pe legumele taiate.

 Trebuie pus cate un praf de sare, nu mai mult, ca sa nu fie prea sarat ratatouille-ul.

Am presarat sare si pe ceapa si rosii.

Am uns cu putin ulei de floarea-soarelui forma mea de Jena. Cine vrea, poate sa puna ulei de masline, dar noua nu ne place in orice, pentru ca amaraste mancarea...chestie de gust!

Am inceput sa formez suluri mici formate din cate un "set" de felii de legume, asezate in aceeasi ordine, urmand ca apoi sa le unesc, atunci cand le pun in forma. Am luat cate o felie de zucchini, una de ceapa, cartof, apoi vanata si rosie la sfarsit.

Se pot aseza in orice ordine vrea fiecare, doar sa fie aceeasi ordine la fiecare "set" de felii, pentru ca la final sa arate frumos colorat.

Eu le-am mai schimbat dupa primul "set" facut, pentru a avea culorile mai bine evidentiate, cu rosia langa zucchini si celelalte deasupra. Am asezat seturile pe farfurii.


Cand am terminat de pus toate legumele taiate in "seturi", am inceput sa le asez in forma, cu grija, sa nu le stric. Am asezat de la margine spre centru, in forma de sarpe.

Daca a mai fost loc in forma, am mai taiat legume si am format "seturi", pana ce am umplut bine forma. Feliile trebuie sa stea bine indesate, ca sa se tina bine, sa aiba forma frumoasa. Am pus deasupra, printre feliile de legume, usturoiul tocat marunt.


Arata foarte bine!

Am presarat ierburile pregatite, cate un varf de cutit din fiecare sau cat am luat intre 3 degete.

Am pus cam 2 linguri de ulei de masline peste legume.

Cand a fost gata, am preincalzit cuptorul la foc mediu de 180 C. La cuptorul electric am setat pe functia cu ventilatie.

Am dat forma cu legumele la cuptor pentru 40 de minute.


Cand era aproape gata, am ras cascavalul pe razatoarea mare.



Dupa ce au trecut cele 40 de minute, legumele erau deja moi si rumenite pe deasupra. Am scos forma din cuptor si am presarat cascavalul ras. 

Am dat din nou la cuptor pentru inca 7-8 minute, pana cand cascavalul s-a topit si s-a rumenit frumos.


Am scos ratatouilles-ul si l-am lasat 5 minute sa se racoreasca. 


Apoi am luat cate o lingura mare din legume, astfel incat sa nu le stric forma.


Am pus cate o lingura-doua fiecaruia in farfurie si am servit legumele ca atare, la cina. A fost o cina delicioasa si foarte apetisanta! De aceea am si repetat-o peste 2 zile, cand am adaugat si ardei gras.

Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare