Guguluf cu lime
Guguluful e un chec mai dens, facut intr-o forma rotunda, care are o gaura in mijloc. Denumirea ciudata vine din limba germana , de la cuvantul "Gugelhopf" care inseamna "scufie cu drojdie". Eu am gasit aceasta reteta de chec cu lime, facut dupa o reteta specific englezeasca, vestita prajitura "pound cake". I s-a spus asa pentru ca se punea cate un "pound" din fiecare ingredient, respectiv zahar, faina, oua si unt. Un guguluf poate fi facut si ca un chec obisnuit, dar si ca o pound cake, cu diverse umpluturi si arome, cum este prajitura guguluf cu cirese confiate si migdale. Am folosit aproape aceeasi reteta, doar ca nu am adaugat migdale macinate in aluat, ci coaja si zeama de lime. Am vazut o poza cu un chec cu lime si mi-a placut ca avea culoarea verde. Desigur, nu de la coaja de lime, ci de la colorant alimentar. Reteta originala era cu praf de prajitura din cutie, de aceea am ales sa fac reteta pe care o aveam deja si care e foarte simpla, aluatul se face rapid, insa rezultatul e de exceptie. Colorantul adaugat in aluat face prajitura mai apetisanta si ii da prajiturii un farmec deosebit, iar glazura o indulceste de-a binelea.
Ingrediente pentru o forma de 22 cm diametru
Pentru aluat- 3 oua
- 250 g faina
- 200 g zahar tos
- 150 g unt moale, plus o bucatica cat o nuca pentru uns forma
- 1 plic de praf de copt
- 3 linguri de zeama de lime
- coaja rasa de la 1 lime cu coaja netratata- 3-4 (chiar mai multe) picaturi de colorant verde
Pentru glazura
- 2 linguri de zeama de lime
- 3 linguri cu varf de zahar pudra
Pentru decor
- coaja rasa de la 1/2 de lime cu coaja netratata
- 4-5 felii de lime
Cum am spus, aluatul se face rapid - mai mult dureaza pregatirea ingredientelor. Fiind iarna, am scos untul cu 2 ore inainte, pentru a se inmuia, la noi in casa fiind mai rece. La un moment dat, l-am pus si pe calorifer, pentru a se inmuia mai repede. Abia cand s-a inmuiat untul, am inceput sa fac prajitura.
Am cantarit intai zaharul. Am pus peste el si zaharul vanilat.
Apoi am luat o lime si am ras coaja, folosind o bucata de hartie de copt, pentru a evita sa se incarce razatoarea de coaja. E un truc invatat de la un chef cofetar italian, de la TV, pe care il folosesc de cate rad o lamaie.
Am taiat lime-ul in doua, am stors jumatatile de lime cu storcatorul de citrice si am lasat acolo zeama.
Am spart ouale in bolul mixerului vertical si am adaugat zaharul.
Apoi am pus faina si coaja de lime.
Am adaugat 3 linguri de zeama de lime si am pastrat sucul ramas pentru glazura.
Am pus paleta in capul mixerului si am pornit mixerul la viteza mai mica 1, timp de cateva secunde. Mi-am dat seama ca nu pusesem untul, si l-am oprit.
Am adaugat si untul si am pornit din nou mixerul la viteza mai mare 2.
Am lasat sa amestece aluatul timp de 1-2 minute, pana cand s-a incorporat bine untul cu toate ingredientele.
Intre timp, am uns forma cu o bucata de unt pe toata suprafata si am dat drumul la cuptor la foc mediu de 170 C, sa se preincalzeasca.
Am adaugat intai 1-2 picaturi de colorant verde si am lasat sa se amestece. Vazand ca nu se coloreaza bine, am mai pus inca 2-3 picaturi, pana cand s-a colorat aluatul in verzui.
Am oprit mixerul si am scos bolul. Am adunat aluatul de pe peretii bolului cu o paleta de cauciuc.
Am varsat aluatul in forma, asezandu-l cu o paleta de cauciuc, de jur-imprejur. Acest aluat nu e moale ca aluatul de chec, de aceea trebuie intins cu paleta, pentru a ocupa toata forma.
Am dat prajitura la cuptor la foc mediu de 170 C, potrivind focul sa vina si de sus si de jos, la cuptorul electric.
Am lasat prajitura sa se coaca timp de 40 de minute, pana cand s-a rumenit frumos deasupra.
Dupa 40 de minute, am infipt o scobitoare in mijlocul prajiturii si cand am scos-o era curata, deci prajitura era coapta. Am oprit focul si am scos prajitura din cuptor.
Am lasat-o 10 minute sa stea, apoi am rasturnat-o pe un gratar. Am lasat-o acolo sa se raceasca o ora.
Cand prajitura era rece, am facut glazura. Am pus 3 linguri cu varf de zahar pudra intr-un castronel.
Am adaugat 1 lingura de zeama de lime, ramasa de la prima lime. Am amestecat cu precautie, pentru a nu face glazura prea subtire. Aceasta trebuie sa curga dar sa fie groasa ca o smantana. Am adaugat si a doua lingura de zeama de lime. Am amestecat bine si am incercat glazura.
Era potrivita, asa ca am turnat-o peste prajitura cu lingura, ghidand-o sa curga in jos pe santurile de pe exterior.
Glazura a schimbat complet guguluful, dar mai aveam sa pun si decorul.
Am ras jumatate din coaja unui lime si restul l-am taiat in cateva felii, pentru decor. Am presarat coaja rasa peste glazura.Am crestat feliile de lime intr-o parte, pentru a le aseza mai usor pe prajitura. Apoi am asezat intr-o parte feliile de lime.
Am lasat prajitura sa stea 10 minute, pentru a se usca glazura.
Apoi am taiat o bucata din ea si am gustat-o. A fost delicioasa! Atat de dulce-acrisoara si putin amaruie, parfumata de la coaja de lime, moale si pufoasa, cu gust de unt si atat de racoritoare!
Neaparat trebuie sa o incercati si voi! Pofta buna si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu