Sirop auriu
Se poate numi si sirop de zahar ars, ceea ce si este, de fapt. Dar englezii il numesc "golden syrup" si il folosesc la multe dintre prajiturile lor traditionale, acesta gasindu-se gata ambalat in UK, intr-o conserva, ca laptele condensat. Siropul auriu e de fapt un sirop cu consistenta siropului de la dulceata, doar ca se pune putin mai multa apa decat zahar. As putea spune ca nu inteleg de ce nu pot face siropul pe loc, dar ce stiu eu despre economia de piata, dupa ce am trait atat timp in comunism? Pentru mine e normal sa fac totul de la zero si bucuria mea a fost mereu sa am ce-mi trebuie, pentru a face o prajitura, nici vorba sa am totul de-a gata. Ma minunez mereu cand vad ca in alte tari se gasesc produse pe care eu le gatesc din ingrediente de baza, cum ar fi: crema de vanilie sau ragu pentru paste -ori, iata, siropul de zahar ars - acestea fiind gata facute, de cumparat din magazin. Ceva ca tocana noastra de legume din conserva sau fasolea cu carnati. Probabil, tocmai pentru ca, noi, in Romania, avem aceasta conceptie, sau pentru ca asa am fost invatati - sa facem totul de la zero - nu se gasesc aceste produse si la noi in tara. Nu ca ne-ar trebui vreodata, dar uite ca vreau sa fac o reteta a lui Mary Berry, la care imi trebuie sirop auriu. Ce pot sa fac altceva decat sa il fac singura? Mary Berry nu are aceasta reteta printre retetele ei - si de ce ar avea-o, cand produsul e pe piata lor mereu? Si nu cred ca are vreo indoiala ca nu e bine facut, cum patim noi aici, ca sa fie nevoita sa il faca singura! Asadar, am cautat o reteta de sirop auriu si am gasit mai multe, insa nu toate retetele sunt bune pe internet. Am ales intai una gresita, dar apoi am mai cautat si am gasit una a Marthei Stewart, care mi-a iesit fara probleme. Ar fi multe de spus si despre retetele gresite, scrise fara grija de diversi oameni care vor neaparat audienta si multe vizualizari, de fapt bani. Dar prefer sa nu ma lungesc acum, pentru ca am destula treaba. Abia dupa ce am facut siropul, mi-am dat seama ca reteta e aproape la fel cu cea de sirop de zahar de la checul cu sirop de zahar.
Ingrediente pentru aproximativ 200 g sirop auriu- 110 g zahar
- 125 ml apa
- o felie de lamaie sau o lingurita de zeama de lamaie
Fierb la foc mediu spre mic apa cu zahar si amestec usor, dar continuu, pentru a se topi zahar, fara sa sara pe margini, pentru a nu se zaharisi siropul.
Cand siropul incepe sa clocoteasca si s-a topit zaharul, adaug o felie lamaie.
Las la foc mic sa fiarba timp de 8-9 minute, pana devine auriu si ajunge la temperatura de 115-120 C.
In acest moment siropul e gata si pot sa il dau deoparte. Scot lamaia.
Pot sa il pun in borcan sterilizat si fierbinte si pot sa il tin mai mult timp, ca pe dulceata.
Eu am ales sa fac doar atata sirop cat am avut nevoie pentru a face aluatul de turta dulce pentru casuta de turta dulce, de aceea l-am turnat intr-o cana.
Spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu