Placinta cu somon si creveti a lui Jamie Oliver

Nu am auzit vreodata sa faca cineva placinta cu peste, dar se pare ca in UK e ceva obisnuit, in meniul lor. Si pentru ca mi-a placut cum arata placinta lui Jamie Oliver, m-am gandit sa o incerc si eu. Cu cativa ani in urma, nu ar fi fost posibil, pentru ca nu prea gaseam nici somon si nici creveti la un pret accesibil, dar acum avem somon si fructe de mare de toate felurile si pe toate drumurile. Pacat ca nu gasim si pestii nosti autohtoni la fel, dar speram sa vina si vremurile alea candva. Pana una-alta, fileul de somon si crevetii sunt accesibili si usor de gatit si de mancat, iar eu le prefer dintr-un motiv simplu : nu au oase si se gatesc usor si rapid. Astfel ca, atunci cand gasesc o oferta buna, pot sa iau si sa fac retetele noastre preferate. Printre acestea este si aceasta placinta delicioasa si simpla, fara mari fite, cu doar cateva ingrediente, care pun in valoare pestele si crevetii. Numele original e Upside down fish pie, adica placinta rasturnata cu peste - insa nu e rasturnata deloc, pentru ca umplutura se pune intr-o "foaie" de piure de cartofi si apoi se serveste asa cum e, nu rasturnata. Cantitatile sunt cam mari pentru 2 portii, dar nu mai lasam pe a doua zi, pentru ca crevetii nu merg reincalziti.

Ingrediente pentru o tava mica de 20/25 cm

- 1 kg cartofi

- 300 g buchetele de broccoli 

- 100 g sos tartar

- 400 g somon fara piele si oase

- 300 g o cana de rosii cherry colorate galben si rosii

- o legatura de chives (sau ceapa verde)

- 150 g creveti dezghetati si curatati 

- 1/2 lamaie

- sare, piper dupa gust

Scot crevetii congelati din punga de seara, pentru a doua zi si ii cantaresc, sa fie cam o mana. Ii las apoi sa se decongeleze in frigider. A doua zi ii scot din frigider si ii las sa se decongeleze la temperatura camerei. Apoi ii curat, ca la crevetii marinati cu harissa si cu salata de orez picant.


Incep prin a face baza placintei, adica "foaia", care e formata dintr-un piure de cartofi. Asadar, curat cartofii, ii tai in cubulete si ii pun la fiert intr-o craticioara.

Adaug sare. Cand incepe sa fiarba apa, dau focul mic, pun un capac si las sa fiarba timp de 20 de minte, pana cand intra furculita usor in cartof.

Intre timp, spal un buchet mai mare de broccoli si il tai in buchetele mai mici.

Cand mai sunt 4 minute, adaug bucatile de broccoli in apa, peste cartofi. Daca e nevoie, mai adaug putina apa, ca sa acopere buchetelele de broccoli. Las sa fiarba doar 4 minute.

Cand sunt fierti, scot broccoli si le pun deoparte, pe o farfurie.

Dau drumul la cuptor, la 200 C, sa se incalzeasca. Scurg apa si pasez cartofii, chiar in cratita.

Fac repede un sos tartar si adaug cam 3 linguri in piure.

Adaug si sare si piper.


Amestec bine piureul.

Apoi asez piureul in tava.

Cu ajutorul unei linguri, intind piureul pe fundul tavi si imbrac cam jumatate din pereti tavii, astfel incat stratul sa fie uniform.

Stropesc cu putin ulei de masline si dau tava la cuptor pentru 20 minute, pana se rumeneste piureul.


Intre timp, curat pestele de piele si de oase. Fiind file, ar trebui sa nu aiba oase deloc, dar, de cele mai multe ori, mai gasesc cate un os. Asa ca e nevoie sa verific, pentru a manca placinta fara grija.

Tai apoi pestele, in bucati potrivite, pe care le pun intr-un castron.

Tai rosiile in jumatati.


Toc marunt frunzele de la 2 fire de ceapa verde.


Aduc apoi toate ingredientele, sa imi fie la indemana, pentru a faceumplutura placintei.


Adaug crevetii curatati si spalati.


Adaug rosiile in castron.


Presar ceapa verde deasupra.

Pun zeama de lamaie.

Stropesc totul cu o lingura de ulei de masline.

Presar sare si piper peste umplutura.

Amestec apoi totul cu o lingura, cu grija sa nu rup pestele.


Intre timp e gata si piureul, copt si usor rumenit. 

Scot tava cu piureul rumenit din cuptor si pun intai bucatile de broccoli pe toata suprafata.

Apoi vars umplutura deasupra. Asez usor toate ingredientele, sa fie distribuite uniform, pe toata suprafata, astfel incat fiecare bucata sa contina cam aceleasi ingrediente.

Dau tava la cuptor pentru 10 minute, pana se gatesc bine pestele si crevetii.


Placinta e bine coapta dupa 10 minute si pot sa scot tava. Arata foarte apetisant!


Servesc luand cu tot cu piure de dedesupt cu lingura. E nevoie de o paleta mai mare, ca sa poata tine toata umplutura, fara sa se imprastie.


Placinta lui Jamie Oliver e delicioasa! Gusturile se imbina atat de bine si totul e foarte gustos.


Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare