Paste Alfredo

Pastele Alfredo sunt, evident, un fel de mancare traditional italienesc, foarte gustos si rapid. Acestea se fac cu pastele numite in italiana "fettuccine", care sunt niste taietei foarte lati, cam de doua ori mai lati decat taieteii obisnuiti, pana la 1,2 cm latime, plus ca sunt si ceva mai grosi. Taieteii de casa, taiati la aceasta latime pot fi folositi cu succes ca fettuccine, fiind si mult mai gustosi decat taieteii cumparati. Sa nu ii confundati cu tagliatelele, care sunt tot niste taietei mai lati, insa mult mai subtiri. Pentru noi, romanii, banuiesc ca nu conteaza prea mult, dar e bine sa avem o idee totusi, daca vrem neaprat sa mancam aceasta mancare traditionala din Italia. Pastele ca pastele, insa sosul e cel care le da gustul deosebit de gustos. Fettuccinele Alfredo traditionale nu au decat unt si parmezan, insa in restaurantele italienesti din SUA  li se adauga si smantana lichida, poate si mozarella sau altfel de branza ori cascaval, ca sa fie mai consistente - mai pe bogatie, cum am spune noi! Eu am ales o reteta chiar din Italia, a lui Giallo Zafferano, ca sa fiu sigura ca e ca la mama ei. Se face rapid si usor, cu doar 3 ingrediente, fiind ideala pentru o cina sau un pranz , atunci cand nu ai nimic de mancare in frigider si te grabesti sa mananci. In doar 15 minute maxim, delicioasele pastele Alfredo sunt gata!

Ingrediente pentru 2 portii

- 200 g fettuccine (taietei mai lati) sau orice alte paste cumparate, dupa preferinta

sau taietei de casa, cine vrea

Pentru sos

- 100 g unt

- 100 g parmezan ras

- 200 ml smantana lichida pentru gatit (cine vrea)

- 1 varf de cutit de nucsoara macinata

- 1 sfert de lingurita de patrunjel uscat (sau proaspat, tocat marunt)

Pentru cine vrea sa faca taieteii lati de casa, e simplu, ca in reteta. Pentru 2 portii, dublez cantitatile, astfel incat sa ne saturam. Daca am si carne, las cantitatea simpla, insa fiecare face atat cat vrea, ca sa se sature. Trebuie doar marite cantitatea de paste, fie facute cu taietei cumparati, fie cu taietei de casa. Eu folosesc mai des taietei cumparati, mai ales cand ma grabesc sa fac ceva rapid de mancare. Pun repede 1/2 de litru de apa la fiert intr-o craticioara, pentru a fierbe pastele. 

Adaug si 1/2 de lingurita de sare in apa. 

Cand incepe sa clocoteasca, pun in apa cuiburile de taietei intregi, fara a-i desface.

Micsorez putin focul la mediu si las sa fiarba pastele, dupa instructiunile de pe pachet, cam 5 minute. Noua ne plac pastele bine fierte, nu "al dente"- cum spun italienii - adica sa se simta putin tari cand mesteci cu dintii. Noua exact asta nu ne place, sa se simta nefierte, asa ca le las sa fiarba putin mai mult de 2-3 minute (cum se recomanda in reteta italieneasca) adica 5 minute.

Intre timp, rad si parmezanul, ca sa fie pregatit pentru sos.

Ridic razatoarea cu grija, sa ramana parmezanul ras pe farfurie.

Cand pastele sunt aproape fierte pun o tigaie incapatoare de 25 cm diametru pe foc mic, pentru a face sosul.

Tai o bucata de unt din pachet.

Pun bucatica de unt in tigaie si o plimb pe colo-colo, sa se topeasca, cu atentie sa nu se arda.

In cateva secunde, untul s-a topit.

Vars smantana lichida sau un polonic de apa in care fierb pastele, peste untul topit. Eu prefer smantana, pentru ca sunt mai gustoase asa, decat cu apa de la paste.

Amestec smantana cu untul, pana se omogenizeaza.

 Vars parmezanul ras in sos.


Amestec cu grija, pana ce se topeste parmezanul.



Presar un varf de lingurita de nucsoara macinata. Amestec din nou.

Incerc pastele, sa vad daca s-au fiert si desfac bine cuiburile de taietei.

Cand sunt gata, pun pastele fierte peste sos, cu ajutorul unui cleste de bucatarie. 

Se pot scurge intai pastele intr-o sita si apoi sa fie puse in tigaie, dar e bine sa fie pastrata apa in care au fiert, in caz ca mai e nevoie la sos.

Mai adaug apoi inca un polonic de zeama peste paste, pentru cremozitate si las 1-2 minute sa fiarba, la foc mic, amestecand usor din cand in cand chiar cu clestele sau cu o lingura speciala de paste. 

Cand apa a fost aproape absorbita, opresc focul. Amestec cu grija pastele, pentru a fi cuprinse bine de parmezan. 

Daca mai e nevoie, mai adaug putina apa in care au fiert pastele, pentru ca pastele sa fie putin cremoase, nu uscate si lipite intre ele. Pun si inca putin parmezan, dupa gust.

Presar putin patrunjel uscat sau proaspat tocat.

Iau jumatate din paste, rasucindu-le cu ajutorul clestilor si le pun in forma de gramajoara pe farfurie.

Cine vrea, poate sa mai adauge putin parmezan ras deasupra. 

Pastele Alfredo se servesc fierbinti. Ideal e sa le consumam pe loc, dar, daca mai raman, pot fi incalzite a doua zi si sunt la fel de bune.

Pofta buna si spor la treaba!


Comentarii

Postări populare