Piure de cartofi dulci fierti

 Se face ca orice piure de cartofi fierti. Americanii prefera piureul facut din cartofi dulci copti, dar cum noi suntem mai economi si nu asa mana larga ca ei (ca sa nu zic risipitori) eu prefer, in functie de reteta, sa fac si piure din cartofi dulci fierti.

Ingrediente pentru 2 portii

- 1 cartof dulce mare de 300-400 g

- 1 lingurita de unt

- 3-4 linguri de lapte fierbinte

- sare, piper, nucsoara, chimen macinat, dupa gust

- putina zeama de lamaie (cine vrea)

Curat cartoful dulce de coaja cu curatatorul de cartofi sau cu un cutit. Il spal si apoi il tai in doua sau in patru. Apoi il tai cuburi mai mari, pe care le pun intr-o oala mica. Umplu cu apa cat sa acopere cartofii si pun oala pe foc mare, pana da in clocot apa. Apoi dau focul la mic, pun 1/2 de lingurita de sare, acopar oala cu capacul pus intr-o parte si las sa fiarba 10 minute. Incerc cu furculita si apoi iau oala de pe foc. 

Pun putin lapte la incalzit. Scurg apa in care a fiert cartoful, cu grija.

 Apoi il pasez foarte usor, cu pasatorul sau cu furculita. Cartofii dulci sunt foarte moi si se paseaza usor.


Pun 2 linguri de lapte fierbinte si o nuca de unt peste piure. 

Il amestec bine.

 Il acopar cu un capac, pentru a sta cald.

Il servesc cu snitele gratinate cu cascaval si parmezan sau cu snitele simple, facute la air-fryer sau prajite. 

Merge foarte bine in combinatie cu un piure de mazare cu menta.

E de mare efect!


Merge foarte bine si cu chiftele de carne sau de post, facute din zucchini. Doar ca, daca e post, fac piureul cu apa in care a fiert cartoful si cu putin ulei

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare