Mucenici moldovenesti umpluti cu crema de nuca si gem
In ultimul an am tot auzit si am vazut retete de mucenici moldovenesti umpluti, de aceea mi s-a parut o idee buna sa incerc si eu. Primul meu gand a fost ca e cam prea multa nuca - si deasupra si in interior - dar si multa munca si finete, pentru niste mucenici de post. Dar pentru ca sotului meu i-a fost foarte pofta de acesti mucenici umpluti, am hotarat sa ii fac si eu. Nu sunt chiar greu de facut, dar trebuie putina rabdare si ceva mai mult timp decat la mucenicii moldovenesti de post simpli. Ii fac ca de obicei, in ziua de 8 martie, chiar de Ziua Femeii. Nu imi ia mult timp, mai ales daca fac din 500 g de faina, atat cat sa gustam si noi vreo 2 zile si sa am sa dau si de pomana - asa cum e obiceiul.
Ingrediente pentru 8 mucenici mari
Pentru aluat- 500 g faina
- 150 ml ulei de floarea-soarelui
- 250 ml apa calduta
- 25 g drojdie proaspata sau 1 plic de 10 g de drojdie uscata
- 2 linguri de zahar
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita esenta de vaniliePentru umplutura
- 200 g nuca macinata
- 200 g gem de caise, de preferat
- 1/2 lingurita de esenta de rom
- 1/2 de lingurita esenta de vanilie
Pentru sirop
- 150 ml apa- 150 g zahar (4 linguri normale cu varf)
- coaja rasa de la jumatate de portocala
- 1 lingurita de esenta de vanilie
Pentru decor
- 2 linguri de miere
- 100 g nuci macinate
Cu o zi inainte, prajesc nucile in cuptor, la foc mare, timp de 7-8 minute. Am mare grija si stau pe langa ele, ca sa nu se arda - cum mi s-a mai intamplat! De aceea, fiind Stan Patitu', acum stau in bucatarie, pe langa cuptor, pana cand nucile sunt putin rumenite. Deschid cuptorul, cam dupa 5 minute si pun mana pe nuci, sa vad daca s-au infierbantat. Cam atunci cand sunt fierbinti, pot sa opresc focul. Eventual, le mai las 10 minute in cuptorul incins. Apoi scot tava, le las sa se raceasca si le dau sotului meu, sa le aleaga - mai bine zis, sa aleaga eventualele coji, la fel cum face si la coliva. E expert in asta si face o treaba excelenta si, mai ales, ma scuteste pe mine de multa bataie de cap. Ce-i drept, daca cumparam nuci in plic, de la Lidl, acestea sunt intregi si foarte curate, fara pic de coaja. Doar mai trebuie verificate. Insa si pretul e pe masura - dar merita fiecare banut!
Fac aluatul in bolul mixerului vertical, ca si la mucenicii moldovenesti de post si il las sa creasca timp de 1/2 de ora, la loc cald. Acopar bolul cu un servet curat.
Intre timp, pregatesc umplutura. Macin in blender 200 g de nuci rumenite, cate o mana-doua odata.
Apoi le pun intr-un castronel.
Le cantaresc, sa fie exact 200 g.
Aduc borcanul de gem de caise si il amestec putin, sa s einmoaie. Eu am avut aici un gem cumparat, putin acrisor, insa l-am lasat asa, nu am mai adaugat zahar, pentru ca voi pune destul sirop si miere deasupra.
Adaug si 200 g de gem de caise, tot pe cantar. Pun si o lingurita de esenta de vanilie.
Amestec totul usor, cu o lingura, pana se omogenizeaza.
Am in total 400 g de umplutura, ceea ce inseamna ca trebuie sa pun 50 g la fiecare mucenic.
Pregatesc si tava in care voi pune mucenicii si pun in ea o foaie de copt. Intre timp a crescut si aluatul si il scot din bol, direct pe masa infainata. Il mai framant putin si il rulez in forma de sul, pe care il impart in 2, apoi in 4 si in final, in 8 parti, cat de cat egale.
Am 8 parti de aluat, cat de cat egale. Mai iau din cele mai mari si adaug la cele mai mic, daca e cazul, dupa ochi.
Framant fiecare bucata de aluat si o adun in forma de bila.
Obtin astfel 8 bile de aluat.
Din fiecare bila intind o foaie ingusta, putin ovala, de aproximativ 20/8 cm.
Cantaresc o lingura plina de umplutura, sa fie 50 g.
Pun umplutura pe foaia intinsa, chiar la mijloc, pe un rand, avand grija sa las liber la capete, ca sa nu iasa umplutura. Petrec marginile foii, una peste cealalta, ca la strudel.
Rulez ruloul obtinut cu grija, pentru a-l lungi putin, pana la aproximativ 30 cm. In acest proces e posibil ca aluatul sa se rupa, dar il pot lipi cu o bucata de aluat, luata de la capete. Vestea buna e ca nu iese umplutura pe-acolo, chiar daca nu e lipita ruptura. Pe cat posibil, asez partea rupta si carpita in partea de jos. Apoi unesc capetele intr-un cerc, petrecandu-le si apasand cu degetul pe ele, ca sa se lipeasca.
In final, rasucesc cercul in forma de 8, in asa fel incat incheietura cu capetele unite sa fie dedesupt, chiar pe mijloc. Astfel evit ca mucenicul sa se desfaca la copt si obtin o forma aproape perfecta.
Asez fiecare mucenic format pe tava de aragaz, pe foaia de copt. Daca nu am foaie de copt, pot sa pun mucenicii moldovenesti pe tava goala, pentru ca nu se lipesc la copt, aluatul fiind destul de gras de la ulei.
Cand am terminat de format toti mucenicii, ii acopar cu un servet curat. Ii las sa creasca 20 minute, intr-un loc cald. Aluatul nu e chiar atat de pretentios ca aluatul de cozonac, dar trebuie sa fie putin mai cald, peste 21C.Dupa 10 minute dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C, cu focul si de sus si de jos, la cuptoarele electrice. Cuptorului meu ii ia cam 12 minute pentru a se incalzi la temperatura de 180C, asa ca in acel moment dau tava cu mucenicii la cuptor. Las sa se coaca timp de 20 de minute, pana cand se rumenesc frumos si devin aurii.
Intre timp pregatesc ingredientele pentru a face siropul in care voi inmuia mucenicii, imediat ce ii scot din cuptor, la fel cum fac si cu mucenicii moldovenesti de post simpli. Cantaresc 150 ml de apa, direct in craticioara in care fac siropul.
Pun zaharul si coaja de portocala in craticioara.
Pun la fiert siropul, pe foc mare.
Cand clocoteste, opresc focul si torn siropul intr-un castron cu fundul mai larg, in care sa incapa bine un mucenic. Adaug si o lingurita de esenta de vanilie in sirop.
Cand mucenicii sunt copti si bine rumeniti, scot tava din cuptor si opresc focul. Se vede ca au crescut bine si nu a iesit deloc umplutura pe-afara.
Iau cate un mucenic cu o paleta sau chiar cu o furculita si il dau prin sirop cate 1-2 secunde pe fiecare parte - doar cat il asez si il si intorc pe partea cealalta. Apoi il intorc din nou pe prima parte si imediat il si scot. Chiar daca ii tin in sirop atat de putin, sunt indeajuns de insiropati. Daca incerc sa ii tin mai multe secunde in sirop, sunt mai insiropati, intr-adevar, dar si mai moi, de aceea se pot rupe. Pe masura ce ii dau prin sirop, ii asez pe alta tava.
Ii las sa se raceasca.
Cand s-au racit, pregatesc mierea, pe care o incalzesc putin, la foc mic, mai ales daca este zaharisita. Atentie, nu trebuie lasata prea mult pe foc si nici nesupravegheata, pentru ca mierea da repede in foc. Trebuie doar putin incalzita, cat sa fie lichida.
Asez mierea si nucile macinate, sa imi fie la indemana, alaturi de tava cu mucenicii.
Ung mucenicii cu miere, folosind o pensula de bucatarie sau chiar o lingurita.
Presar deasupra nuci macinate. Nu ii mai dau cu totul prin nuca, asa cum dau de obicei mucenicii moldovenesti simpli, pentru ca deja au destula nuca la interior. Presar totusi o cantitate generoasa de nuca.
Mucenicii moldovenesti arata foarte apetisant, ca de obicei.
Mucenicii moldovenesti umpluti sunt foarte gustosi si deosebiti, dar foarte satiosi. Pofta e mare, dar unul singur e indeajuns sa ma satur. Umplutura de nuca e putin acrisoara, de la gem, si e multa, din belsug, cat tine tot mucenicul.
In ziua sarbatoririi Sfintilor Mucenici din Sevastia, se stie : micul dejun e format dintr-un mucenic moldovenesc si un castron de mucenici muntenesti.
Pofta buna si spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu