Ceafa de porc inabusita la tigaie
Este o carne foarte gustoasa, moale si frageda, care se rupe fasii, pur si simplu. Dureaza ceva timp, dar merita! Am preluat reteta de la savoriurbane si am adaptat-o la nevoile mele, adica, pentru o cantitate mai mica de carne. Eu am facut doar doua felii de ceafa, care aveau cam 500g amandoua. Am profitat ca am luat ceafa sa fac sarmale si am pastrat doua felii, pe care sa le mancam cu o zi inainte, cand eram ocupata sa fac sarmalele. Carnea se face aproape singura, doar trebuie sa pun cate putina apa, din cand in cand, pentru a fragezi carnea. In timp ce trebaluiam prin bucatarie, ocupandu-ma de varza si de tocatul carnii pentru sarmale, am stat si pe langa fripturica de ceafa la tigaie, care a iesit minunata, foarte gustoasa si fara sa fac vreun efort deosebit.
Ingrediente pentru 2 portii
- 2 felii de ceafa groase de cam 1,5 cm
- 1 lingura de untura de porc
- 1/2 lingurita de seminte de chimen
- 1/4 de lingurita de sare
- 1 varf de cutit de piper macinat
- 1/2 lingurita de boia de ardei dulce
Aveam o bucata de ceafa intreaga din care am taiat intai feliile de ceafa pentru friptura, iar restul am pastrat pentru sarmale. Am lasat carnea o jumatate de ora la temperatura camerei, inainte de a o gati. Am pregatit o tigaie potrivita, pe care am pus-o pe foc mare. Am pus in ea o lingura de untura rasa.
Cand s-a topit untura, am adaugat semintele de chimen pe care le-am lasat sa se rumeneasca cam un minut.
Apoi am pus cam 100 ml (jumatate de cana) de apa in tigaie si am adaugat sarea si piperul. Am lasat carnea sa fiarba la foc mic putin spre mediu.
Am acoperit tigaia cu capacul si am lasat sa fiarba carnea in sosul format timp de aproximativ o ora.
Am pus la fiert 2-3 cartofi, pentru a face o garnitura de piure, pentru friptura.
Intre timp, am mai verificat friptura cam la 10-15 minute, atunci cand auzeam ca incepe iar sa sfaraie (si mirosea a prajit!).
Asta insemna ca s-a evaporat apa. In acel moment am mai adaugat inca 100 ml de apa si am lasat din nou sa fiarba - si tot asa, pana cand a trecut o ora. Dureaza, dar merita!
Dupa o ora, friptura era gata, moale si frageda. Am mai adaugat putina apa - care secase iar - pentru a avea sos la friptura. Am adaugat si boiaua si usturoiul, dat prin presa de usturoi. Am amestecat bine si am oprit focul.
Intre timp a fost gata si piureul, asa ca am si servit friptura.
Am scos si niste castraveciori acri si gogosari din borcan si gata pranzul.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu