Macrou marinat ca la magazin


In timpul Postului dinaintea Craciunului obisnuiam sa cumpar peste marinat la galetusa, pentru zilele in care aveam dezlegare la peste. Dar anul acesta am descoperit o reteta a fetelor de la savoriurbane si am facut si eu macrou marinat, chiar mai bun decat cel din magazin. Se poate face in tot timpul anului, macroul congelat fiind foarte usor de gasit in orice magazin. Nu trebuie multe ingrediente, doar ceva morcovi, ceapa si cateva mirodenii. Intr-o saptamana e gata de mancat si e mai putin otetit decat cel de la magazin. E intr-adevar foarte gustos!

Ingrediente pentru 3 borcane mari de 850 ml

- 1 kg de macrou cantarit intreg cu cap

- 3 linguri de sare grunjoasa

Pentru marinada

- 500 ml apa

- 200 ml otet din vin de 9 grade

- 100 ml ulei

- 35 g (o lingura mare cu varf) sare grunjoasa

- 45 g (o lingura mare cu varf si una rasa) zahar

- 1 lingura de piper boabe

- 1 lingura de boabe de mustar

- 2 crengute de cimbru

In plus, pentru gust

- 100 g morcovi taiati rondele foarte subtiri

- 200 g ceapa taiata pestisori

Spal bine pestele si il curat de mate. Daca are cap, tai capul si apoi il tai pe burta, ca sa scot matele, la fel ca la macroul la grill. Curat bine cu unghia pielea de pe mijlocul de sirei din burta, ca sa nu mai ramana sange sau pielita, care sa amarasca pestele.

Tai aripioarele si coada cu cutitul, desi macroul congelat are pielea mai moale si chiar se rup aripioarele foarte usor.


Tai pestele bucati de 3-4 cm.

Pun bucatile intr-o sita pusa deasupra unui castron sau oala si presar 3 linguri de sare peste tot.

Pun la frigider peste noapte, ca sa se scurga zeama si sangele.


Fierb marinada cu toate ingredientele intr-o oala mai mica la foc potrivit. Masor apa, uleiul si otetul.


Adaug condimentele.

Cand fierbe dau focul mai mic si las sa fiarba 5 minute.

Apoi las marinada sa se raceasca si cand e rece o dau la frigider pentru cateva ore.

Scot pestele din frigider si il curat de sare, il spal bine cu apa rece si il las la scurs iar in sita, pentru 1/2 de ora.

Tai ceapa pestisori si morcovii rondele foarte subtiri, cu cutitul de curatat coaja. Pregatesc toate ingredientele si borcanele goale, gata sterilizate si racite.

Pun bucati de peste in borcan, alternativ cu felii de morcovi si ceapa printre ele : un strat de morcovi, unul de ceapa, unul de peste si o iau de la capat. Impart bucatile de peste in mod egal la fiecare borcan.


Torn marinada, cate putin in fiecare borcan, pana cand o termin si umplu fiecare borcan.

Daca lichidul nu e chiar pana sus, apas bine pestele si legumele, ca sa le acopere marinada. Uleiul se aduna deauspra si nu lasa sa intre aer, astfel ca pestele nu se strica.

Apoi inchid bine capacele.

Pun borcanele in frigider pentru 7 zile, atunci cand pestele se poate manca.

Macroul marinat nu e chiar ca la magazin, e chiar si mai bun! Nu e atat de otetit si nici prea sarat, decat atat cat e nevoie ca sa fie gustos. Ba chiar si legumele sunt foarte gustoase. Noi am mancat acest macrou si simplu, dar si cu cartofi fierti, ba chiar si sub forma de salata orientala cu peste.


Pofta buna si spor la treaba si voua!


Comentarii

Postări populare