Inghetata de capsune

In ultimul timp, am descoperit multe retete care folosesc creme pe baza de frisca lichida si lapte condensat, dar aceasta inghetata m-a uimit total! Este cremoasa, delicioasa si foarte usor de facut. Eu am ales sa o fac de data asta cu capsune si a iesit o inghetata foarte gustoasa. Plus de asta, iese si o cantitate generoasa, cu bani mult mai putini decat ai da pe aceeasi cantitate de inghetata la magazin. Singura problema e sa trebuie multa atentie cu frisca, atunci cand e batuta, sa nu o las prea mult, ca sa nu se taie. Am patit asta la prima inghetata de acest fel si de-atunci am mare grija, nu mai las frisca sa se bata la viteza mare, fara sa o supraveghez. 

Ingrediente pentru 10 portii

- 600 ml frisca

- 1 cutie de 394 g de lapte condensat

- 350 g capsune proaspete sau congelate

- 1 lingura de zeama de lamaie

- 2 linguri de zahar


Am vazut ca multi folosesc capsunele crude, dar eu am ales sa le fierb putin, cu zahar, ca pe o dulceata. Aveam deja in congelator niste capsune din gradina, pe care trebuia sa le folosesc. Am pus capsunele congelate intr-o craticioara, cu 1 lingura de zeama de lamaie si 2 linguri de zahar. 

Am pus craticioara  pe foc, pe un ochi mai mic.  Am lasat la foc mare pana cand a inceput sa clocoteasca, apoi am micsorat putin focul si am mai lasat sa fiarba timp de  5 minute. 

Apoi le-am lasat la racit o jumatate de ora. Le-am pus in blender ca sa le pasez.

Am pornit blenderul la viteza 2 si le-am lasat timp de 10-15 secunde.


Am pus capsunele pasate inapoi in craticioara.


Puteam sa incep sa pregatesc inghetata, asa ca am scos frisca din frigider si laptele condensat din camara.

Am pus frisca lichida in bolul mixerului vertical. 

L-am pornit intai la viteza 2, sa bata frisca usor, pana cand se mai ingroasa putin, timp de 1 minut. Apoi am marit la viteza 4, timp de 30 de secunde, cu grija, fara sa plec de langa ea. 

Cand au inceput sa se vada urme de la tel in frisca, am oprit mixerul. 

Frisca trebuie sa aiba moturi moi, cum spun englezii. Curat cu paleta stropii ramasi pe marginea bolului.


Am pornit mixerul din nou, la viteza 1 si am inceput sa pun laptele condensat in fir subtire, pana cand n-a mai curs mult. Nu trebuie marita viteza, ca sa nu se bata prea tare frisca si sa se taie.

Atunci am oprit mixerul si am scos bolul si telul din robot. 


Am curatat bine cutia de laptele ramas, cu ajutorul paletei de cauciuc. Am mai amestecat putin crema cu telul de la mixer, de jos in sus, cu grija, fara sa bat crema, ca sa nu se lase frisca ori sa se taie. 

Am pus apoi dulceata de capsune, toata odata. 

Am amestecat tot cu telul, de jos in sus, ca sa nu se lase frisca. 

Inghetata s-a colorat intr-un roz frumos si era gata.

Am pus apoi crema de inghetata in cutiute mici de plastic. Am niste forme de inghetata pe bat si sunt numai bune. 

Le umplu cu grija cu o lingura.

Pun si batul si e gata!

Ce imi ramane, pun in cutiute pastrate de la smantana sau iaurt. Le pun in congelator. 

In 3-4 ore sunt gata congelate si se pot manca. Pot sta acolo timp de cateva luni, fara probleme. Cand le servesc, las putin inghetata sa se decongeleze. Pot sa iau cu cupa de inghetata, pentru a le servi intr-un castronel. 

Inghetata pe bat trebuie scoasa cu cateva minute inainte de a o manca. O tin 1-2 minute in mana si apoi iese usor din forma.

Trag de bat, scot inghetata.


Torn deasupra putin sirop de capsune, o nebunie!

Adaug putin sirop de capsuni si deasupra inghetatei din cutiutele de plastic, poate si niste frisca si orice vrea fiecare : piscoturi, limbi de pisica, biscuiti pisati sau foaie de napolitana ori ciocolata rasa, dupa modelul de inghetata Sundae.

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare