Ficat de porc cu ceapa la tigaie, fara ulei (dietetic)

Pentru cine are diabet, colesterolul marit sau tine o cura de slabire, este necesar sa manance cat mai dietetic. Aceasta inseamna fara ulei prajit sau gatit in orice fel, la temperaturi inalte si, desigur, fara zahar si fara multa sare. Eu am fost nevoita sa incep sa gatesc dietetic de cand sotul meu a inceput sa tina o dieta pentru ca a facut diabet si a trebuit sa slabeasca. Acum tine doar dieta, insa nu atat de stricta ca la inceput, pentru ca deja a slabit si diabetul e sub control. Dar, ca sa obtina acest rezultat, a facut sacrificii si s-a abtinut sa manance normal, iar eu am avut grija ca mancarea pe care am gatit-o sa fie dietetica, dupa recomandarea medicului nutritionist. Dar asta nu ne-a oprit sa mancam orice, insa am schimbat putin retetele, astfel incat sa nu mai mancam ulei prajit si nici fiert. Astfel, ficatul de porc cu ceapa poate fi gatit foarte simplu, chiar daca nu pun ulei. Ceapa poate fi inabusita cu apa si putin calita pe tigaia goala - cumva fripta, de fapt. Desi n-as fi crezut, este la fel de gustos ca si cel facut cu ulei, dar este mult mai sanatos. Si este o mancare rapida, foarte satioasa si sanatoasa. Ca si ficatul la tigaie cu sos de ceapa, pe care il fac cu ulei, si pe cel fara ulei il mancam cu o salata si cu foarte putina paine, ba chiar fara paine, daca e posibil.

 Ingrediente pentru 2 portii

- 1 ceapa medie

- 1/2 kg ficat de porc

- sare, piper

Se face la fel ca si ficatul de porc la tigaie cu sos de ceapa. Daca am ficatul proaspat abia cumparat, il tai felii. De obicei, iau cam 1 kilogram de ficat, il impart in doua si il pun la congelator, in doua pungi - daca nu gatesc jumatate din el chiar in ziua respectiva. Daca am timp, il tai deja in felii groase cam de un deget de-al meu, adica cam 1 cm grosime, ca sa fie mai simplu atunci cand il dezghet. Daca nu e taiat felii, il tai felii atunci cand se dezgheata.

Pun pe ochiul cel mai mare al aragazului, dat la foc mic, o tigaie indeajuns de mare incat sa intre in ea toate bucatile de ficat, fara sa se incalece. Tai ceapa marunt si o pun in tigaia incinsa. 



Pun 1/4 cana de apa peste ceapa din tigaie, atat cat sa o acopere. Acopar tigaia cu un capac. 

O las sa fiarba la foc mic, pana cand seaca apa, cam 3 minute.


Mai amestec ceapa cu o lingura de lemn, din cand in cand. Cand seaca apa, mai pun inca o data 1/4 de cana de apa si o las sa fiarba la fel, pana seaca, timp de inca 1-2 minute.

Apoi las ceapa sa se caleasca putin, tot la foc mic, fara apa, amestecand din cand in cand, pana ce se rumeneste usor.


Cand ceapa e rumena, adaug feliile de ficat si mentin focul mic.


Nu se mareste focul niciodata, cat timp este ficatul pe foc, pentru ca se poate intari si nu se patrunde bine.


Cand am o bucata prea groasa si nu o pot taia felii mai subtiri, tai santuri in forma de grill pe toata suprafata, fara sa il patrund pana in partea cealalta. Astfel, carnea se patrunde mai bine la prajit si nu e nevoie sa o tin mai mult decat trebuie.

Nu se pune sare decat la sfarsit, tot pentru a nu se intari ficatul!

Las cate 5 minute - nu mai mult!- pe fiecare parte. Dupa 5 minute il intorc pe partea cealalta.

Dupa ce bucatile de ficat au stat pe cea de-a doua parte 5 minute, opresc focul si le dau cu sare si piper, apoi presar putin cimbru, ca si la ficatul de porc la tigaie cu sos de ceapa si ulei. Intorc imediat feliile pe partea celalata, ca sa se imprastie sarea si piperul in sosul lasat de ficat.

Servesc cu salata de orice fel. Cine nu tine dieta, poate sa faca si putin piure de cartofi sau un pilaf. Pun sosul de ceapa peste bucata de ficat.

Pofta buna si multa sanatate!

Comentarii

Postări populare