Cartofi prajiti "wedges" la cuptor
Cui nu-i plac cartofii prajiti? Eu as putea spune ca stiu 2 persoane, acestea fiind fiica si sotul meu. Da, ei doi se aseamana si nu mananca cartofi, decat daca nu au incotro. Fiul meu seamana cu mine si pentru amandoi mancarea preferata sunt cartofii prajiti. Cred ca am putea manca, cum a spus odata, foarte frumos, un prieten, cartofi prajiti si dimineata si la pranz si seara! Spre ghinionul nostru (sau norocul?) nu am putut sa mancam niciodata cartofi prajiti dupa bunul plac, "din cauza" celorlalti doi membri ai familiei. Cand erau mici, copiii isi faceau poftele facand schimb : carne pentru cartofi! Acum ca sunt fiecare la casa lui (chiar daca e cu chirie, tot casa se numeste) am ramas eu cu sotul meu si mi-am cam luat adio de la cartofi prajiti, pentru ca sotul meu nu vrea acest fel de mancare decat foarte rar si asta nu doar pentru ca nu ii plac cartofii, ci pentru ca nu ii plac cartofii prajiti crocant. Prefera oricand cartofi inabusiti, aburiti sau taranesti, chiar si o mancare de cartofi. De aceea, am cautat sa fac cartofi prajiti ceva mai moi, ca sa zic asa. Ca sa ii obtin asa, tai cartofii mai mari si nu pai, asa cum obisnuiam pe vremuri, apoi ii prajesc la foc potrivit si, astfel, nu se mai fac atat de crocanti, ci se rumenesc la suprafata, iar in interior sunt moi. Acestia sunt asa numitii "wedges" adica margini de cartofi, in traducere. Am gasit o reteta de wedges la cuptor, mult mai simplu de facut, desi nu la fel de gustosi. Dar m-am bucurat ca si sotul meu a vrut sa ii incerce si chiar i-au placut. Asa ca, spre bucuria mea, i-am facut de mai multe ori si au avut succes - cum ii place lui sa spuna.
Ingrediente pentru 2 portii
- 600g cartofi potriviti
- 2 linguri de ulei
- 1/2 lingurita de sare
- cate un varf de cutit de piper si chimen macinat, dupa gust
- 1/2 lingurita de boia dulce sau iute
- 1 lingurita de usturoi granulat
Inainte de toate, dau drumul la cuptor la foc mijlociu spre mare de 200 C. Tai cartofii in felii mai groase, ca pe deget - adica, de grosimea unui deget. In functie de cat de "gras" e cartoful, il tai in 2 sau 3 felii pe orizontala si apoi tai fiecare felie in 3 bucati pe lungime. Ideal ar fi sa ii tai in 2, ca sa fie chiar "wedges" adica margini. Astfel, rezulta niste cartofi pai mai grosi, iar eu prajesc si partile din interior, nu doar marginile.
Pun cartofii taiati intr-un castron, ii spal bine si ii scurg, apoi ii sterg cu un servet. Pun deasupra sarea si apoi uleiul. Cine vrea, poate sa adauge piper, chimen macinat, boia sau usturoi granulat - sau, toate la un loc, ca si la cartofii cubulete copti la air-fryer. Eu am ales sa ii fac doar cu sare si ulei. Amestec cartofii cu aceeasi lingura cu care am pus uleiul. Pun in tava de aragaz o foaie de hartie de copt si vars cartofii pe ea.
Ii intind bine pe toata suprafata tavii si ii dau la cuptor la foc mare de 200 C, cu ventilatie (la cuptoarele electrice) pentru 20 minute, pana se rumenesc pe o parte.
Apoi ii intorc si ii mai las inca 25 minute, sa se rumeneasca si pe cealalta parte.
Cand sunt gata, ii scot afara din cuptor si ii servesc imediat, ca garnitura la o friptura sau simpli, cu o salata.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu