Prajitura cu visine si crema de smantana

Este o prajitura cu visine foarte gustoasa, deosebita. Nu stiam de aceasta specialitate ardeleneasca pe nume "lichiu", dar am aflat de pe website-ul savoriurbane. Din ce am citit si am vazut in poze - ba chiar am vazut o reteta facuta si la TV - acest lichiu este un fel de pasca "desfasurata" - adica, in loc sa fie in forma rotunda, este intinsa in tava. Are un aluat de cozonac, iar umplutura este facuta doar din smantana, zahar si oua, eventual plus fructe din belsug. Din cate am vazut, poate fi facuta simpla sau cu stafide ori prune, depinde de anotimp. Insa mi-a placut ideea de a o face cu visine. Eu fac de Pasti o pasca fara aluat, cu smantana si branza de vaci si mi-am dat seama cat de buna ar fi aceasta umplutura dulce-acrisoara cu visine. Asadar, am facut si eu lichiu cu visine, pe care eu l-am numit prajitura cu visine. Eu am schimbat putin aluatul, pe care l-am facut in stilul in care fac aluatul de mucenici moldovenesti, adica un aluat putin mai simplu decat cel de cozonac.  Ba chiar am incercat sa pun si apa in loc de lapte si a iesit la fel de bun, pentru ca aluatul e putin umed de la umplutura de branza, deci nu se usuca. Visinele au fost chiar ca cireasa de pe tort, au imbunatatit prajitura si au fost de mare efect.

Ingrediente pentru o tava de aragaz de 40/35 cm

 Pentru aluat

- 500 g faina

- 250 ml lapte caldut (merge si apa simpla)

- 25 g drojdie proaspata (sau 6 g uscata)

- 50 g zahar (2 linguri)

- 50 g unt topit caldut

- 1 ou

- 1lingurita sare 

- coaja rasa de la 1/2 de lamaie

- 1 plic de zahar vanilat

Pentru crema de smantana

- 500 g smantana 30 % grasime

- 5 oua

- 250 g zahar

- 1 varf de cutit sare

- 1 plic de zahar vanilat

- 2 linguri de gris

- cam 1 kg de visine

- 4 linguri de zahar de pus peste fructe

Fac aluatul cu ajutorul mixerului vertical, ca si la chiflele kaiser. Incalzesc jumatate din cantitatea de lapte pana cand e foarte fierbinte, dar fara sa fiarba, apoi adaug untul. Acesta se va topi si nu mai e nevoie sa il mai incalzesc separat. Pun restul de lapte deasupra si astfel laptele va fi caldut si pot sa il pun in bolul mixerului vertical.


Pun drojdia si zaharul, apoi oul, faina si sarea.





Pun carligul in capul robotului si pornesc mixerul la viteza 1, pana cand aluatul incepe sa se adune pe carlig.

Apoi acopar bolul cu o carpa curata sau o folie de plastic si las aluatul sa creasca timp de o ora.


In acest timp curat visinele de samburi, ca si la prajitura cu visine cu aluat de pandispan.

Tapetez tava de aragaz cu unt si faina. 

Intind cu sucitorul o foaie de marimea tavii de aragaz si o asez in tava. 

Ridic putin marginile in sus, ca sa tina bine crema deasupra, sa nu se scurga pe langa aluat.

O las 15 minute sa creasca, pana cand fac crema de smantana. Pornesc cuptorul la foc mediu de180C.

Crema de smantana se face la fel ca umplutura de la placinta cu iaurt, doar ca, in loc de iaurt, pun smantana. Pun ouale cu zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie intr-un castron mai  mare si le bat cu telul, pana cand se desface albusul, iar amestecul curge.

Pun apoi smantana si amestec usor cu telul, fara sa bat. 


Pun si grisul si amestec.

Pun crema peste aluat si o intind uniform. 

Amestec visinele cu zaharul.


Pun visinele peste crema de smantana, imprastiindu-le cat se poate de uniform.

Dau tava la cuptor pentru 20 minute la 180 C, apoi micsorez focul la 170C si mai las prajitura pentru inca 25 minute.

Scot prajitura atunci cand e rumena deasupra. 


O las sa se raceasca si abia apoi pot sa o tai, pentru ca crema sa aiba timp sa se intareasca, altfel sa sfarama.


Este pur si simplu delicioasa! Crema de smantana aduce o savoare deosebita visinelor, iar aluatl ca de cozonac face prajitura sa fie delicioasa.

Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare