Sardine prajite cu mujdei de usturoi si mamaliguta
Sunt niste pesti ceva mai mari decat hamsiile, deci sunt si mai usor de curatat. Nu prea se gasesc, dar eu am gasit zilele trecute la Lidl niste sardine adriatice congelate. Anul trecut am dat cu tunul si abia am gasit la Carrefour sardine proaspete, dupa multe drumuri la magazin. Imi trebuiau pentru a face o conserva de plachie de peste. Pentru ca acum am gasit intamplator, m-am bucurat si imediat m-am gandit sa le fac prajite. Se fac la fel ca hamsiile prajite : simplu si rapid. Sunt foarte gustoase si nu ma mai saturam mancand, mai ales cu mujdei de usturoi si mamaliguta!
Ingrediente pentru 4 portii
- 1 kg de sardine
- 1 lingurita de sare
- 1 cana de faina
- 1/2 litru de ulei de floarea-soarelui
- 1 capatana mare de usturoi
- o mamaliguta mai tare
Am curatat pestii de solzi. Cei mai multi solzi au cazut deja in punga in care au stat, pentru ca pestii s-au frecat intre ei, dar unii inca mai aveau cativa solzi - pe acestia i-am curatat usor cu cutitul, fara sa apas prea tare.
I-am curatat de mate ca si pe hamsii, dar fara sa le rup si capetele. I-am taiat e burta cu un cutit acutit si le-am scos matele. Apoi i-am pus deoparte in chiuveta, pana cand urma sa ii spal.
I-am spalat bine si i-am pus intr-un castron. Am scurs bine apa din castron. Se pot pune intr-o sita, ca sa se scurga mai bine.
Apoi am presarat sarea si am amestecat bine cu mainile.
Am pus faina intr-un castron si am pus uleiul intr-o tigaie mai mare, sa se incinga la foc mediu spre mare, pe ochiul cel mai mare al aragazului. Am luat cateva sardine si le-am pus in castronul cu faina.
Le-am amestecat usor in faina, sa nu le rup, ca sa se acopere bine de faina peste tot. Apoi le-am luat pe rand, am scuturat de faina una cate una si le-am pus in tigaia cu ulei incins.
Am asezat pestii unul langa altul, in asa fel incat sa intre cat mai multi, dar fara sa se atinga, pe cat posibil. Am tinut sardinele cam 2-3 minute, pana cand au inceput sa se rumeneasca, apoi i-am intors pe partea cealalta, unul cate unul - sau chiar cate 2, daca s-au lipit. Am lasat sa se rumeneasca si pe partea cealalta, inca un minut, apoi i-am scos cu o paleta cu gauri pe o farfurie pe care am pus 2 servetele de hartie, care sa absoarba uleiul.
Intre timp, am pus de mamaliga, pe alt ochi. Am amestecat in ea in timp ce am prajit pestii. Am mai pus inca 2 randuri de pesti in tigaie. Pana cand au fost gata toti, am facut un mujdei de usturoi si a fost gata si mamaliguta, asa ca am si mancat.
Intr-o ora a fost gata totul - fara sa socotesc si curatatul pestilor! Am turnat mujdeiul peste sardinele prajite. Cat de gustoase sunt!
Pofta buna si spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu