Chec cu nuci si fructe confiate
Ingrediente pentru o forma mare de cozonac
- 5 oua
- 3/4 de cana (de 250 ml) de zahar
- 5 linguri mari de apa
- 1 cana de faina
- 5 linguri de ulei
- 1 praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru umplutura
- 50 g de fructe confiate colorate (1 cutiuta de la magazin)
- 25 g (2 linguri) stafide
- 25 g (1 lingura) nuci
- 1 lingura de faina
Pentru glazura
- 75 g zahar pudra (3 linguri normale cu varf)
- 1 1/2 lingura de lapte sau zeama de lamaie
Pentru decor
- o mana de fructe confiate colorate
- o mana de nuci tocate
Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C, cu focul si de sus si de jos la cuptorul electric. Tapetez forma de cozonac cu unt si faina. Eu nu mai pun si faina, pentru ca am o forma de teflon antiaderenta, foarte buna.
Fac aluatul de chec la fel ca la checul cu sirop de zahar.
Pastrez o mana de fructe confiate, stafide si una de nuci tocate, pentru decor.
Pun restul de fructe confiate, de nuci si o lingura de faina intr-un castron.
Pun 1/3 din aluat pe fundul formei, apoi presar jumatate din umplutura pe toata suprafata aluatului, cat se poate de uniform.
Dau checul la cuptor la foc mediu de 180 C timp de 40-45 de minute, cu focul si de sus si de jos, la cuptorul electric. Il tin pana cand se rumeneste frumos deasupra si scobitoarea iese curata.
Deschid cuptorul dupa 40 de minute si, daca checul e rumen auriu, bag o scobitoare chiar in mijloc. Daca iese curata si nu are aluat pe ea, inseamna ca checul e gata si pot sa il scot din cuptor.
Las checul sa se racoreasca timp de 5 minute in forma, apoi il rastorn si il asez cu fata in sus pe un gratar. Il las sa se raceasca, cam o ora.
Intre timp, pregatesc glazura intr-un castronel. Amestec zaharul pudra cu laptele, putin cate putin, pana cand glazura curge ca o smantana mai groasa.
Comentarii
Trimiteți un comentariu