Chec cu nuci si fructe confiate


Folosesc destul de des aluatul de chec cu sirop de zahar, mai ales la prajiturile cu fructe, cum ar fi prajitura cu caise. De aceea, m-am gandit sa il folosesc si pentru a face un chec cu nuci si fructe confiate. Am vazut deunazi o reteta si mi-a placut foarte mult. Aveam deja o cutiuta cu fructe confiate taiate cubulete, pe care le-am mai folosit si la cozonacul glasat "Angelica", asa ca m-am gandit ca e o ocazie buna sa le folosesc. Atata doar ca reteta nu parea in regula si nu am indraznit sa o incerc. Am mai incercat eu si alte retete de pe internet, care nu au iesit, asa ca m-am hotarat mai bine sa fac aluatul meu de chec cu sirop de zahar si sa ii pun umplutura de fructe confiate si nuci. Ideea a fost foarte buna, pentru ca checul a iesit foarte bun, mai ales si cu glazura deasupra, a fost de vis!

Ingrediente pentru o forma mare de cozonac

- 5 oua

- 3/4 de cana (de 250 ml) de zahar

- 5 linguri mari de apa

- 1 cana de faina

- 5 linguri de ulei

- 1 praf de sare

- 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru umplutura

- 50 g de fructe confiate colorate (1 cutiuta de la magazin)

- 25 g (2 linguri) stafide

- 25 g (1 lingura) nuci

- 1 lingura de faina

Pentru glazura

- 75 g zahar pudra (3 linguri normale cu varf)

- 1 1/2 lingura de lapte sau zeama de lamaie

Pentru decor

- o mana de fructe confiate colorate

- o mana de nuci tocate

Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C, cu focul si de sus si de jos la cuptorul electric. Tapetez forma de cozonac cu unt si faina. Eu nu mai pun si faina, pentru ca am o forma de teflon antiaderenta, foarte buna.


Fac aluatul de chec la fel ca la checul cu sirop de zahar.

Pastrez o mana de fructe confiate, stafide si una de nuci tocate, pentru decor. 

Pun restul de fructe confiate, de nuci si o lingura de faina intr-un castron. 


Le amestec usor, pentru ca faina sa le cuprinda pe toate. Astfel, nu vor cadea la fundul checului, ci vor ramane acolo unde le pun.


Pun 1/3 din aluat pe fundul formei, apoi presar jumatate din umplutura pe toata suprafata aluatului, cat se poate de uniform.



Torn inca 1/3 din aluat deasupra si imprastii cealalta jumatate de umplutura, apoi pun restul de aluat deasupra.


Nivelez cu paleta de cauciuc.


Dau checul la cuptor la foc mediu de 180 C timp de 40-45 de minute, cu focul si de sus si de jos, la cuptorul electric. Il tin pana cand se rumeneste frumos deasupra si scobitoarea iese curata. 

Deschid cuptorul dupa 40 de minute si, daca checul e rumen auriu, bag o scobitoare chiar in mijloc. Daca iese curata si nu are aluat pe ea, inseamna ca checul e gata si pot sa il scot din cuptor.

Las checul sa se racoreasca timp de 5 minute in forma, apoi il rastorn si il asez cu fata in sus pe un gratar. Il las sa se raceasca, cam o ora.


Intre timp, pregatesc glazura intr-un castronel. Amestec zaharul pudra cu laptele, putin cate putin, pana cand glazura curge ca o smantana mai groasa. 


Torn glazura cu o lingura peste chec, facand dungi pe latime. 


Presar imediat fructe confiate si nuci tocate deasupra, ca sa se lipeasca de glazura. 


Las sa se intareasca glazura, timp de o ora. Apoi pot sa tai checul si sa il gustam. E delicios!


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare