Paine impletita in trei


Dintotdeauna mi-au placut painea impletita si japoneza, asa cum se gaseau pe vremuri la magazinul de paine. De cand am inceput sa fac paine de casa, am incercat intai japoneze, iar apoi m-am gandit ca as putea sa fac si paine impletita - deocamdata in trei fire, la fel cum se impletesc coditele - iar la codite nu ma intrece nimeni, pentru ca eu mi le impleteam cand eram la scoala. Reteta de paine e aceeasi ca si la painea de casa si o pot face fie de post, fie de dulce, adica cu lapte si unt.

Ingrediente pentru 2 paini

- 500 g faina

- 25 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata

- 250 ml apa calduta

1 lingura de zahar

- 2-3 linguri de ulei

- 1 lingurita de sare

In plus

- 1 lingura de seminte de mac

Eu pun toate ingredientele in bolul mixerului vertical si il pornesc sa framante painea, la fel ca la painea de casa. Las apoi aluatul sa creasca timp de o ora. 


Apoi impart aluatul in 2 si formez painile.

Ca sa fac paine impletita, impart bucata de aluat pentru o paine in 3 bucati.


Formez 3 suluri egale, cam de 30 cm lungime.

Le unesc la un capat si apoi le impletesc, ca pe o codita. 

Dupa ce am impletit amandoua painile, le asez pe tava tapetata cu foaie de copt sau presarata cu putina faina. 

Pun o carpa curata deasupra si las aluatul sa mai creasca timp de inca o jumatate de ora.


Dupa 15 minute de cand am pus sa creasca painile, dau drumul la cuptor la 200 C, cu focul si de sus si de jos. Cuptorului meu ii ia exact 15 minute sase incalzeasca la 200 C. Cand s-a stins becul, semn ca s-a incalzit cuptorul la 200 C, iau tava cu painile si stropesc cu apa fiecare paine. Apoi presar mac peste fiecare impletitura.

Dau painea la cuptor pentru 30 de minute, pana cand painea se rumeneste frumos deasupra.


Scot painea cand e gata si o las sa se raceasca in tava sau pe un gratar. 

E singura paine pe care o mananc rupand fasii din ea. 


Bucatile de impletitura cu coaja crocanta acoperita de mac sunt ce poate fi mai bun! O mananc si goala, atat e de gustoasa!


Pofta buna si voua si spor la treaba!


Comentarii

Postări populare