Tort red-velvet


De ceva timp imi doream sa fac acest tort, dar am tot amanat, mai ales pentru ca sotului  meu nu ii plac prajiturile cu crema de branza. Am vazut mereu tortul red-velvet in videourile lui Buddy Valastro, faimosul "Cake Boss" care face acest tort in cofetariile lui din SUA si intotdeauna m-a uimit culoarea aproape rosie a blatului, de unde si denumirea de red-velvet (catifea rosie). Tortul arata foarte apetisant si chiar e foarte gustos. De aceea, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la casatorie, m-am hotarat sa fac acest tort, care mi s-a parut foarte potrivit pentru o asemenea aniversare. 

Crema de branza este asemanatoare cu crema pe care o fac la prajitura cu Fanta, doar ca la tortul red-velvet am folosit crema de branza Philadelphia, asa cum scrie in reteta si nu o branza de vaci obisnuita. Mai cumparasem acest fel de crema de branza cu ani in urma, dar am mancat-o pe paine, pentru ca inca nu stiam pe vremea aceea ca se poate folosi la o crema de prajitura. Fiind si foarte scumpa pentru posibilitatile noastre, am ocolit-o mereu, preferand mereu branza telemea sau de vaci, autohtone, care desigur, sunt foarte bune,  doar ca nu atat de rafinate. Branza Philadelphia seamana la textura si chiar si la gust cu crema de branza Mascarpone (doar ca e putin sarata) cea folosita - foarte des in ultimii ani - pentru diferite creme de torturi si prajituri, dar cel mai adesea pentru Tiramisu.

Reteta e chiar a lui Buddy Valastro, care nu e deloc secretos si imparte retetele lui cu toata lumea, dupa cum se stie. Atata doar ca a trebuit sa o deslusesc putin, avand in vedere ca retetele lor sunt "cu cana" adica rareori se spun cantitatile in grame (de fapt, ei nu au grame, ci uncii, livre si alte denumiri de unitati de masura ciudate). Odata ce am gasit cate grame are "cana" lor adica 136 de grame, a fost simplu sa socotesc cate grame ar trebui sa pun din fiecare ingredient. Am gasit si o cana de la Nescafe (cred ca toata lumea are cana asta in casa, daca nu s-a spart intre timp!) care are acest gramaj, asa ca a fost usor sa masor. Dar, pentru a face reteta cat mai exacta, am pus si cantitatile in grame. Mai ales pentru ca poate parea ciudat ca, 2 cani si jumatate de faina au tot 300 g, atat cat are doar o cana si jumatate de zahar. Aceasta se intampla pentru ca o cana plina de zahar si una de faina au gramaj diferit,  acestea avand densitati diferite.  Eu sunt mai grea de cap si m-am lamurit mai greu, asa ca am preferat sa dau explicatia asta, in caz ca mai e cineva la fel ca mine. Adevarul e ca la o placinta mai merge sa masori cu o cana oarecare, dar la un tort ca asta, ar fi si pacat sa nu masori cantitatile exacte si sa nu-ti iasa. Eu am masurat cum trebuie si mi-a iesit exceptional. Cum se spune, "Am masurat de 10 ori si am taiat odata". 

Am mai avut o problema, cu ouale, pentru ca trebuia sa fie mari, de aproximativ 70 g fiecare (ouale L Large au intre 63g-73g). Socotind ca au cam 140 g impreuna, sau chiar mai mult, am cantarit 3 oua medii care sa aiba aceeasi cantitate, aproximativ. Unii cofetari spun ca se pot inlocui oua large cu oua medii fara probleme, dar eu am facut asa, masurand cele mai mic 3 oua mijlocii si blatul mi-a iesit perfect. 

Mi-a luat cateva zile sa ma documentez bine, dar a meritat : tortul a fost delicios! Si nici macar nu e greu de facut, e unul dintre cele mai simple torturi pe care le-am facut vreodata!


Ingrediente pentru o forma de tort de 26 cm diametru

Pentru blatul red-velvet


- 2 1/4 cani faina (cana de 200ml) 136x2+34=300g

- 1/4 cana cacao olandeza = 34g

- 1/2 lingurita sare

- 8 linguri de unt moale = 113,6g (masurat pe cantar sau chiar pe pachet)

- 1 1/2 cana zahar = 300g

- 2 oua mari (sau 3 mijlocii mai mici)

- 30 ml de colorant rosu lichid (3 tuburi de la Dr Oetker )

- 1 lingurita (sau 1 fiola) esenta de vanilie

- 1 cana de lapte batut = 200 ml

- 2 lingurite otet

- 1 lingurita bicarbonat

Pentru crema

- 500 g de crema de branza Philadelphia 

- 8 linguri de unt moale = 113,6g

- 2 1/2  cani de zahar pudra

- 1 lingurita esenta de vanilie

- 1 varf de cutit sare


Pregatirea blatului

Am pornit cuptorul sa se incalzeasca la foc mediu de 175C. Am uns cu unt forma de tort si apoi am tapetat-o cu hartie de copt, decupata dintr-un un cerc trasat dupa forma, ca si la tortul de ciocolata cu zmeura.


Apoi am inceput sa fac blatul red-velvet in bolul mixerului vertical. Am cernut faina, cacaoa si sarea intr-un castron separat.


Am pus untul in bolul mixerului, am montat paleta si l-am pornit la viteza mica 2. Am lasat sa se bata untul pana cand a devenit cremos.

Apoi am oprit mixerul, am adaugat tot zaharul peste unt si am pornit din nou sa se amestece la viteza medie 2 la inceput, cam 1 minut, pana cand a devenit cremos. 

Apoi am marit viteza la 3 pana cand s-a facut spuma, inca vreo 2 minute. 


Am mai oprit mixerul de vreo 2 ori, ca sa curat peretii bolului de crema lipita, pentru a nu ramane zahar netopit pe margini.

Intre timp am spart ouale intr-un castronel. Intr-unul mai mic am amestecat otetul cu bicarbonatul, sa fie pregatit.

Am adaugat cate un ou peste crema de unt,  lasand sa se bata bine dupa fiecare ou pana cand l-am pus pe urmatorul.

Am curatat din nou bolul pe margini cu o paleta de cauciuc (merge si cu o lingura de lemn sau lingura simpla) si apoi am adaugat colorantul rosu si esenta de vanilie. 

Am pornit din nou mixerul la viteza 2 pentru cateva secunde, sa se amestece bine.


Am pregatit laptele batut masurand o cana plina.

Fara sa opresc mixerul, l-am dat la viteza mica 1 si am inceput sa adaug ingredientele uscate (faina, cacaoa si sarea) si laptele batut, alternativ, incepand si terminand cu ingredientele uscate. 

Asta inseamna ca am pus intai o lingura de ingrediente uscate, apoi una de lapte batut si tot asa - asteptand ca fiecare lingura sa se incorporeze, pana a o pune pe urmatoarea - terminand cu o lingura de amestec uscat de faina cu cacao si sare.

La sfarsit am adaugat si amestecul de otet cu bicarbonat in aluatul de blat, lasand sa se amestece inca cateva secunde cu mixerul.

Am pus aluatul in forma si l-am nivelat. 

Apoi l-am dat la cuptor la foc mediu de 175C pentru 45 min,  pana s-a copt bine si scobitoarea infipta in mijloc a iesit curata. 

Am lasat blatul sa se raceasca pe un gratar pentru 2-3 ore sau pana a doua zi.


Pregatirea cremei

Cu o ora inainte de a face crema, am scos untul si crema de branza din frigider, ca sa ajunga amandoua  la temeratura camerei. Daca crema e mai rece din frigider, untul incepe sa se raceasca si el si se formeaza niste grunji, crema nemaifiind fina.

Am pus untul moale si crema de branza in bolul mixerului vertical si am montat telul. 

Am pornit robotul sa bata crema la viteza medie de 3, timp de 1 minut, pana cand a devenit pufoasa. 


Am oprit mixerul si am curatat crema de pe peretii bolului.

Apoi am adaugat tot zaharul pudra si esenta de vanilie. 

Am pornit din nou mixerul la viteza mica 2, timp de 30 secunde, pana s-a incorporat zaharul pudra. 

Apoi am marit viteza la 4, pana cand crema a devenit spumoasa, ca o frisca si zaharul s-a topit. Asta a durat cam 10 minute. Cand crema a fost gata, am lasat-o deoparte si am pregatit blatul.

Am taiat blatul in 4 blaturi mai subtiri. Am taiat intai partea de deasupra care era umflata (motul) ca sa obtin un blat cu suprafata dreapta. Aceasta bucata mi-a folosit pentru a obtine firimiturile cu care am imbracat tortul la final.


Am taiat blatul pe din doua si apoi am taiat fiecare blat obtinut iar pe din doua. Astfel, am obtinut 4 blaturi.

Am pus primul blat pe un platou, cu partea taiata in sus. Am pus cate 1/2 cana (aceeasi cana cu care am masurat ingredientele) de crema deasupra.

Apoi am asezat inca un blat deasupra si am pus 1/2 cana crema, apoi inca unul, din nou crema si apoi ultimul blat. 

Am imbracat tortul cu 3/4 cana cu crema atat cat sa acopere putin, dar sa se vada totusi blaturile.

Am pus tortul in frigider pentru 20 minute, ca sa se intareasca putin crema.

Am facut apoi firimituri din bucata de mot de blat, racaind cu taisul cutitului pe partea taiata, fara sa apas tare. 


Am pastrat cam 1 cana de crema pentru bezelele pe care urma sa le fac ca decor pe tort, pe care am pus-o intr-un pos cu dui zimtat. 

Pentru ca crema din pos era cam moale, am pus-o pentru cateva minute in frigider. Am imbracat iar tortul cu crema ramasa, cam 1/2 cana. 


Am intins crema mai mult pe margini si mai putin deasupra. 


Apoi am tapetat tortul cu firimituri pe toata suprafata. Am pus intai pe margini, lipindu-le usor cu palma, fara sa apas tare, pentru ca firimiturile sa ramana la suprafata, lipite de crema. Am presarat firimituri si pe toata suprafata superioara a tortului. Apoi am facut bezelele de crema pe tort, cu crema din posul cu dui.


Am sters marginile platoului cu un servetel umed. 


Apoi am pus tortul in frigider pentru 2-3 ore, ca sa se intareasca bine crema.


Am topit putina ciocolata menaj in bain-marie, la fel ca si pentru alte ornamente din ciocolata. Am pus-o intr-un cornet facut din hartie de copt, pe care l-am taiat in varf. Apoi, apasand pe cornet, am facut dungi subtiri de ciocolata peste bezele. 




Am dat tortul iar la rece pentru cateva minute si apoi a fost gata sa il servesc.




A fost un tort delicios!

N-as putea spune ca a fost cel mai delicios, pentru ca n-as sti pe care sa il aleg dintre toate torturile pe care le fac de obicei, dar de departe e cel mai spectaculos.

Pofta buna si voua si spor la treaba!



Comentarii

Postări populare