Pepene galben umplut



Cand eram copil nici nu voiam sa vad pepenele galben, dar la un moment dat a inceput sa imi placa. Era un pepene frumos, maricel si putin crapat, dar care mirosea foarte frumos, a banana. Taranul care il vindea a spus ca il da mai ieftin, fiind crapat, asa ca m-am hotarat sa il iau. Dintotdeauna, pepenii galbeni au fost mult mai scumpi decat cei rosii, de aceea m-a incantat sa iau unul cu pret redus. Pepenele a fost delicios si de atunci am cumparat in fiecare vara, macar un pepene-doi, cat sa imi fac pofta.
Intotdeauna am preferat pe cei roz, nu pe cei verzi in interior, pentru ca au un miros mai frumos si sunt si mai dulci. Cu toate astea, mai mereu i-a mancat cu zahar, ca sa fie si mai dulci. Niciodata nu manac pepenele galben ca pe cel rosu, sub forma de felii, ci ii curat coaja cu cutitul si tai miezul in cubulete. Le pun intr-un castron si presar zahar deasupra.
Dar cel mai apetisant mod de a manca un pepene galben este acela pe care il stiu de la soacra mea. Sotul meu imi povestea mereu cum ii facea mama lui pepene galben umplut cu miezul lui, stropit cu rom si servit cu frisca deasupra. La inceput nu ma impresiona prea tare, pentru ca nu imi placea pepenele galben, dar dupa ce a inceput sa-mi placa, am facut si reteta soacrei mele, care e intr-adevar delicioasa!
Eu chiar am si imbunatatit reteta, adaugand si putina ciocolata rasa, care  - m-am gandit eu - va nerge bine cu pepenele gaben, pentru ca merge si cu bananele. Am adaugat si un strop de dulceata de cirese (mai mult sirop) care nu e atat de aromata si nu ii schimba gustul pepenelui galben, ci doar il indulceste si mai mult - plus ca, o cireasa in varf, arata tare bine!


Ingrediente pentru 2 portii

- 1 pepene galben de 1-2 kg
- 1 lingura de zahar pudra (merge si tos)
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1 lingurita de esenta de rom

Pentru decor

- 1 cutie mica de frisca lichida indulcita
- 1 lingurita de ciocolata tocata
- 1 lingura de sirop din dulceata de cirese






Spal intai pepenele si il sterg bine, pentru ca nu e intotdeauna curat si oricum, are ceva praf pe el, ca doar sta pe pamant, pana se coace.

 

Il tai in doua, ca sa obtin doua "castronele" in care sa pun miezul taiat cubulete.


Scot semintele cu o lingura.

 

Tai o feliuta din fundul castronului, ca sa stea drept.

 

Tai miezul cu mare grija, la minim un centimetru de coaja, ca sa aiba stabilitate "castronelul".


Tai in felii pana jos si apoi, circular, ca sa obtin niste bucati mai mici.

 

Le desprind usor si le pun intr-un castron. Curat bine restul de miez din castronul de pepene, cu o lingura.

 

 

Le tai in bucati si mai mici.

 

Pot sa scot bucatile de miez cu o lingura sau cu o forma semirotunda de plastic.




Scobesc bine fiecare jumatate de pepene.


Pun bucatile intr-un castronel sau pe farfurie.





Pun zaharul pudra, zaharul vanilinat si esenta de rom si amestec usor.

 

 

Pot sa ii fac un model pe margini, ca sa fie mai interesant. Eu am ales sa fac niste dinti de fierstrau, care se fac foarte usor, cu cutitul.


Castronelul arata foarte bine cu acest model!

 

Pun bucatile de miez in castronul de pepene galben.


Merge si fara model, daca ma grabesc.


Pot pun bucatile de pepene inapoi si apoi sa adaug zaharul, vanilia si esenta de rom.





Il pun o jumatate de ora in frigider, ca sa se raceasca. Daca sta prea mult, se scurge zeama pe la fund, pe unde am taiat capacelul, de aceea e bine sa stea intr-o farfurie adanca.


Dupa ce s-a racit bine, il decorez.


Bat frisca asa cum bat frisca naturala de obicei si pun cateva linguri peste pepenele umplut. 


Toc putina ciocolata menaj sau de care am, nu conteaza, ciocolata sa fie.


Adaug o lingurita de ciocolata tocata si una de sirop din dulceata de cirese.



Pun si o cireasa din dulceata in varf si e gata! Ce bunatate!

 

 

Poate e putin cam mult pentru o singura persoana, de-aia nici nu fac foarte des acest desert, dar tare e bun! Sa il degustam!


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare