Fursecuri crocante de post cu cacao si unt de arahide
Intr-o seara aveam pofta de niste fursecuri si m-am gandit sa fac niste fursecuri de post cu cacao. Pentru ca nu mai aveam destula margarina, am pus jumatate din cantitatea de margarina si restul unt de arahide, ca si la fursecurile de post cu unt de arahide.
Am facut jumatate din cantitatea din reteta si, din greseala, am pus mai putina faina. Mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca au iesit niste fursecuri plate, care pareau ca nu se intaresc la copt. Le-am tinut in cuptor la fel ca de obicei, apoi le-am scos si le-am lasat sa se raceasca. Cand am gustat, am avut surpriza sa constat ca sunt putin crocante, dar foarte gustoase, cu un gust asemanator cu al pricomigdalelor. Si la fel de dulci ca acestea! Frumos a fost ca nu mai stiam cum am facut de au iesit asa, iar sotul meu imi tot cerea sa mai fac. In cele din urma mi-am dat seama ca am pus mai putina faina, la cantitatea de zahar normala. Era de mirare ca aluatul nu a fost lipicios, ci era potrivit de tare, ca de obicei.
Dupa cateva incercari, am reusit sa ma lamuresc cum am facut si uite-asa am obtinut o noua reteta de fursecuri. Am pastrat reteta de cateva fursecuri, pentru ca se fac foarte usor si nu am nevoie sa fac mai multe tavi deodata, avand in vedere ca toate cele 8-9 fursecuri sunt niste palesti mari, care ocupa toata tava.
Ingrediente pentru 8-9 fursecuri
- 1/2 de cana (de 250 ml) de faina
- 50 g (1 lingura cu varf) de margarina (merge si tartinabila)
Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C. Pentru ca eu am cuptor electric, aleg optiunea ca focul sa arda de sus si de jos.







Ingrediente pentru 8-9 fursecuri
- 1/2 de cana (de 250 ml) de faina
- 50 g (1 lingura cu varf) de margarina (merge si tartinabila)
- 1 lingura de unt de arahide (50g)
- 1/2 cana de zahar
- un varf lingurita de praf de copt
- 1/2 de lingurita de otet
- 1 lingura rasa de cacao
- 1/2 cana de zahar
- un varf lingurita de praf de copt
- 1/2 de lingurita de otet
- 1 lingura rasa de cacao
- 1 lingurita zahar vanilinat
Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C. Pentru ca eu am cuptor electric, aleg optiunea ca focul sa arda de sus si de jos.
Pun toate ingredientele intr-un castron : faina, zaharul, margarina, cacaoa, praful de copt, otetul, zaharul vanilinat si untul de arahide, ca si la fursecurile de post cu unt de arahide.










Le amestec cu o lingura - dar tot cu mana e mai bine - intr-un aluat potrivit de tare. care nu se lipeste.


Iau bucati din aluat si fac niste bile mari cam cat o minge de ping-pong.


E mai bine ca bilele sa fie atat de mari, pentru ca altfel fursecurile se intaresc prea mult - ori, trebuie tinute mai putin in cuptor.
Le pun in tava pe care am pus o foaie de hartie de copt.
Le bag la cuptor la 180C pentru cam 20 minute, pana cand nu mai sunt moi deasupra. Incerc cu degetul suprafata unui fursec dupa 15 minute si daca se simte moale si pielita formata deasupra se lasa in jos semn ca aluatul e inca crud in interior - le mai las inca cateva minute, pana cand aluatul nu se mai simte moale si opune putina rezistenta.
La cuptoarele pe gaz, timpul de coacere e de 15 minute, altfel fursecurile se ard pe fund. Eu am avut si experienta asta, cand am uitat cuptorul pe functia de copt in partea de jos (dupa ce facusem o tocanita) si, pana sa imi dau seama, fursecurile se arsesera pe fund.
Eu le scot dupa maxim 20 de minute din cuptor, dar le incerc dupa 15 minute, neaparat. Fursecurile abia scoase din cuptor sunt inca moi, de aceea nu le dezlipesc de pe foaia de copt, ci le las intai sa se raceasca, timp in care ele se intaresc la suprafata, dar in interior raman moi.



Cand am facut doar 8 fursecuri, au iesit parca putin mai moi, pentru ca erau mai grosute.

Gustul este ca al pricomigdalelor, foarte bune! Chiar daca sunt putin prea crocante pe margini, a doua zi (daca mai rezista!) se mai inmoaie si sunt numai bune si pentru cei care nu pot manca ceva prea crocant.



Gustul este ca al pricomigdalelor, foarte bune! Chiar daca sunt putin prea crocante pe margini, a doua zi (daca mai rezista!) se mai inmoaie si sunt numai bune si pentru cei care nu pot manca ceva prea crocant.


Pofta buna si spor la treaba, daca vreti sa incercati si voi!
Comentarii
Trimiteți un comentariu