Fursecuri de post cu unt de arahide si glazura de lamaie
De cativa ani, de cand a inceput sa se gaseasca si pe la noi untul de arahide, am constatat ca imi place foarte mult. La inceput am cumparat de curiozitate, pentru ca atat auzisem despre el in filme, incat eram curioasa sa stiu de ce le-o placea atat de mult americanilor.
Acum a devenit o obisnuinta sa cumpar, mai ales in timpul Postului - mai iau cate o lingurita cand mi-e foame sau mananc cu biscuiti. Intr-una din zilele de post, pe cand ma pregateam sa fac fursecuri de post cu margarina, am constatat ca nu am decat jumatate de pachet de margarina. Nu aveam decat sa fac jumatate din cantitate, dar mi-a venit o idee mai buna : sa adaug unt de arahide in loc de cealalta jumatate de pachet de margarina, ca doar si asta e tot grasime vegetala. Ce a iesit a fost chiar mai bun decat reteta originala, fursecurile fiind si mai fragede.
Ingrediente
- 350 g faina (14 linguri cu varf sau 1 cana plina cu varf))
- 125 g margarina ( jumatate de pachet)
- 125 g unt de arahide (2 linguri foarte pline)
- 150 g zahar pudra, dar merge si tos (6 linguri cu varf)
- 1 plic de zahar vanilinat
- 1/2 lingurita amoniac (merge si praf de copt)
- 1 lingura otet
Inainte de a ma apuca sa fac aluatul, am dat drumul la cuptor la 180 C, foc mediu, ca sa se incalzeasca bine. Am facut coca la fel ca la fursecurile de post, potrivind cantitatea de unt de arahide din ochi - cam 2 linguri foarte pline, cu varf. Sigur ca era mai bine sa le fi cantarit, dar m-am bazat pe experienta mea de a aprecia cantitatile din ochi.
Am pus si faina, zaharul, apoi praful de copt stins cu otet separat intr-o cana.
Atentie la amestecul de otet cu amoniac sau praf de copt, pentru ca la inceput se umfla si poate da peste, daca cana e prea mica!
Am pus praful de copt dupa ce s-a dus spuma si reactia cu otetul a incetat. Nu am mai pus si sare, pentru ca untul de arahide are putina sare in compozitie.Am amestecat aluatul, fara a-l framanta prea mult.
Nu m-am complicat prea mult si am facut bilute din aluat, pe care le-am pus direct in tava de la cuptor.
Ar fi fost mai bine sa le pun pe foaie de copt, pentru ca se lipesc putin, dar nu aveam.
Sau as fi putut sa le pun pe toate in tava buna de teflon, insa nu s-a putut pentru ca e prea mica si nu au intrat acolo nici macar jumatate.
Am dat cuptorul electric pe functia Ventilator, care imi permite sa coc 2 tavi deodata. Focul a fost tot mediu 180 C, iar fursecurile s-au copt in 15-20 minute, cand s-au rumenit putin. Aceste fursecuri s-au crapat mai mult, dar au fost mult mai fragede.
Se vede dupa cate firimituri au lasat, atunci cand le-am despris de pe tava cuptorului. Imediat ce le-am scos din cuptor, am trecut un cutit pe sub fiecare fursec, pentru a le dezlipi.
Daca le lasam sa se raceasca, era mai greu si rupeam fursecurile. Nu le-am mai pudrat cu zahar, pentru ca le-am mancat imediat!
Cand le-am mai facut, am avut grija sa am hartie de copt si nu s-au mai lipit.




Am bagat fiecare fursec cu fata in glazura si apoi l-am asezat inapoi in tava, ca sa se usuce glazura. In 10 minute e gata!




Asa au fost si mai bune, desi foarte dulci.


Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu