Fursecuri de post



Desi sunt facute cu margarina, aceste fursecuri sunt foarte gustoase si fragede. Ce mi-a placut intotdeauna este ca le pot face foarte repede, doar sa am un pachet de margarina in frigider, fie el si "Unirea". Verisoara mea mi-a dat reteta, cu multi ani in urma, si de atunci le fac mereu. Cel mai mult imi placea cand le faceam sub forma de biscuiti spritati - cei mai in varsta stiu despre ce vorbesc. Desi se mai gasesc si acum, in unele magazine, nu mai sunt aceeasi biscuti spritati, fragezi si gustosi, pe care ii mancam cand eram copil.
Ca sa fac fursecurile sub forma de biscuiti spritati aveam o forma pe care o atasam la masina de tocat. Bagam aluatul in masina, invarteam de manivela si biscutii ieseau, ca si carnatii - doar trebuia sa ii tai la marimea potrivita. Din pacate, nu mai pot folosi forma pentru ca am dat masina de tocat, cand am cumparat una electrica, fara sa stiu ca forma nu se mai potriveste la noua masina. Pot sa folosesc doar palnia de facut carnati de casa prin care coca iese fara model, dar biscuitii sunt la fel de buni.
Dar nu e nici o problema, aluatul se poate modela si de mana sub forma de bilute, suluri sau se poate intinde si decupa cu diverse forme. Eu am incercat toate aceste metode si pot sa spun ca fursecurile sunt la fel de gustoase, orice forma ar avea.

Ingrediente pentru 20-30 de fursecuri



- 250 g margarina (un pachet sau tartinabila Rama)
- 150 g zahar tos (6 linguri cu varf)
- 350 g faina (14 linguri cu varf sau o cana mare, plina cu varf)
- 1/2 lingurita amoniac ( merge si cu praf de copt)
- 1 lingura otet
- 2 linguri cacao (cine vrea)


Scot margarina din frigider cu o ora inainte de a face fursecurile. O tai in cubulete mici si o las la temperatura camerei, sa se inmoaie.
Amoniacul (sau praful de copt) trebuie  stins cu otetul, ca sa ii anihileze mirosul neplacut. Eu pun amoniacul intr-o cana mare si peste el lingura cu otet. Cele 2 reactioneaza si amestecul se umfla destul de mult la inceput - de aceea trebuie o cana mai mare, ca sa nu dea peste - dar apoi da inapoi si ramane putin lichid in cana.
Pun faina intr-un castron mai mare, ca sa am loc sa amestec aluatul. Pun zaharul, margarina inmuiata si amoniacul (sau praful de copt) si amestec toate ingredientele cu mana, fara a framanta, ca la paine sau cozonac, ci strangand aluatul in mana si apasand usor, ca sa se incorporeze bine toate ingredientele.



Daca vreau sa fac fursecuri cu cacao, pun de la inceput si cacaoa in aluat.




Cand s-a format aluatul, il modelez cum imi e mai usor sau dupa cum am nevoie. 


Din acelasi aluat am facut fursecuri rotunde, rupand cate o bucatica de aluat si modeland-o intre palme.





Sau am format cu mana suluri pe care le-am turtit la capete, in forma de biscuti lungi, desi nu isi pastreaza chiar forma data de mine.






Daca fac bilute, pot sa le fac o gaura in mijloc cu degetul si in interior sa pun cate un cubulet de rahat.

 

 

Daca nu ma grabesc prea tare si nu imi e prea lene sa spal si masina de tocat, fac fursecurile prin palnia de facut carnati a masinii electrice. Se fac rapid, doar ca cine spala masina de tocat la sfarsit? Tot eu!


Altadata am intins aluatul in grosime de 5 mm si am decupat ursuleti, carora le-am facut ochi din stafide.




Tot din aluatul intins am facut fursecuri cu cacao in forma de stelute si simple in forma de luna, pentru Anul Nou.
Fursecurile se pot pune si direct in tava de aragaz, netapetata, dar se lipesc putin si trebuie scoase imediat cu ajutorul unui cutitas.



E foarte buna o tava de teflon in care fursecurile nu se lipesc.


De aceea, prefer sa le coc in tava acoperita cu hartie de copt.


In orice fel ar fi modelate, fursecurile trebuie sa se coaca la foc potrivit de 180 C, timp de 15-20 minute, pana se rumenesc putin.




Le servesc simple sau pudrate cu zahar.




Daca e o ocazie speciala, cum ar fi Anul Nou, pe cele in forma de luna le glazurez cu ciocolata alba, pe care o topesc  in bain-marie si o intind deasupra fursecurilor, la fel ca la eclere cu ciocolata.. Pe cele in forma de stea le acopar cu gazura de albus de ou batut cu zahar, facuta ca si cea pentru cozonacul glazurat "Angelica".


Pofta buna!


Comentarii

Postări populare