Dulceata de cirese pietroase



Nu credeam ca voi face vreodata dulceata din cirese pietroase, dar uite ca s-a intamplat. Intotdeauna mi-au placut ciresele, dar sa le mananc crude. Dar acum ca stau la curte, am un cires care a crescut si a inceput sa aiba productie de cirese, nu gluma! Si cum nu stiu ce sa fac din cirese - deocamdata! - altceva decat clafoutis de cirese sau o prajitura simpla ca prajitura cu visine, m-am gandit sa incerc si dulceata, sa vedem cum e. Mi-a placut si a fost aproape la fel ca dulceata de cirese albe, asa ca de-acum asta voi face. Insa, mai mult ca sigur ca nu voi  mai face atat de multa, ci o sa mai pastrez cirese ca sa pun si la congelator, pentru ca se mentin foarte bine, ca si visinele.
Am facut dulceata la fel cum fac si dulceata de cirese albe sau dulceata de visine.


Ingrediente pentru 8 borcane de 400g

- 2 farfurii adanci pline cu varf de cirese (cam 2,5 kg de cirese)
- 2 kg de zahar
- zeama de la 2 lamaii potrivite

Am spalat bine ciresele si le-am rupt coditele, pe care le-am lasat pe o farfurie, la uscat. Acestea sunt bune pentru ceai, asa ca nu le arunc niciodata.
Am curat ciresele de samburi cu un ac de siguranta, pentru ca merge mai repede decat cu aparatul special.




Am masurat cate o farfurie plina cu varf de cirese si am pus-o intr-o oala de 6 litri cu fundul dublu.

 

Am pus un kilogram de zahar peste ele.


Am pus inca o farfurie de cirese curatate si am pus deasupra al doilea kilogram de zahar. Am stors o lamaie si jumatate deasupra, ca sa mentina culoarea cireselor.


Am pus oala in frigider pana a doua zi, pentru ca ciresele sa isi lase zeama.
A doua zi am pus oala cu cirese la fiert la foc mic pentru o ora, pana cand s-a topit zaharul.


Apoi am marit focul si am lasat sa fiarba pentru inca o jumatate de ora, pana cand s-a legat dulceata.


Am adunat spuma si am incercat cate o picatura de sirop din dulceata, sa vad daca s-a legat, adica daca picatura a stat ferma, fara sa se imprastie, atunci cand am pus-o pe o farfurie.


Cand picatura a fost buna, am pus zeama de la inca o jumatate de lamaie si am mai lasat sa fiarba 5 minute, apoi am oprit focul.

 

Am acoperit oala cu o carpa umeda, la fel ca la dulceata cu visine.
A doua zi, am umplut borcanele sterilizate in cuptor si le-am inchis bine cu capacul.

 

Dulceata de cirese e delicioasa!


Spor la treaba si pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare