Aripi de fluture din aluat fraged de post
Imi plac pateurile cu ciuperci de post sau pateurile cu branza, pe care le fac mereu cu aluat fraged cumparat de la Lidl. Le fac reclama gratuita, dar merita, pentru ca e magazinul meu preferat. Aici gasesc aproape tot ce am nevoie, inclusiv acest aluat fraged care e de post, facut cu unt de cocos.
La acest aluat m-am gandit imediat ce am vazut reteta de aripi de fluture din aluat fraged, facute de Martha Stewart la TV Paprika. Mi s-au parut foarte interesante, mai ales ca aratau foarte bine, cu caramel deasupra, dar au si un proces de fabricatie putin mai elaborat, desi e destul de simplu. M-am gandit ca ar fi un desert delicios intr-o zi de post, asa ca l-am si facut si, intr-adevar, aripile de fluturas au fost foarte bune. Atat doar ca sulul de aluat pe care l-am folosit are o greutate de 2 ori mai mica decat in reteta originala (care e cu aluat cu unt) si aripile nu au iesit asa cum ar trebui, adica cu 3 parti, ci doar cu 2. Dar au fost foarte gustosi, chiar si asa, fara unt.

Ingrediente pentru 9 fluturi
- 1 pachet de aluat fraged de 270g
- 1 cana de zahar tos
Am pus jumatate din zahar intr-un castronel ca sa il pot lua mai bine cu mana. Am presarat un strat subtire de zahar tos pe blatul de bucatarie, pe o portiune dreptunghiulara, de marimea aproximativa a foii de aluat. Am desfasurat aluatul si l-am asezat peste zahar, astfel incat sa stea pe patul de zahar.

Am presarat un strat de zahar si peste foia de aluat si l-am intins usor cu mana, ca sa il uniformizez.

Am dat usor cu sucitorul peste stratul de zahar, fara sa apas, ca sa nu se intinda aluatul, ci doar sa intre zaharul in aluat, si pe o parte si pe cealalta.

Am impaturit aluatul pe lungimea lui, aducand fiecare latura mica spre centru, cu putin spatiu intre ele.

Apoi am indoit aluatul pe latime, unind laturile mici.

Am adunat zaharul ramas pe blat si am mai presarat putin deasupra aluatului, apoi am indoit din nou aluatul pe lungime, unind laturile mari, de aceasta data.

Am pus aluatul astfel impaturit intr-o folie de plastic. Am infasurat aluatul bine in folie.

Am adunat restul de zahar ramas pe masa intr-un castronel, pentru a-l folosi mai tarziu.
Am dat aluatul la frigider pentru o ora, ca sa se intareasca mai bine. Poate sa stea si peste noapte.
Am pregatit o tava de aragaz in care am pus o folie de copt.
Dupa o ora, am pornit cuptorul la 220C, ca sa se incalzeasca bine pana ce am format aripioarele de fluture din aluatul impaturit.
Acestea s-au facut foarte usor : doar am scos aluatul din frigider, am desfacut folia de pe el si l-am taiat in felii de cam 2 cm grosime.


Am stropit hartia de copt din tava cu putina apa - cam cat am luat in causul palmei.

Am pus restul de zahar tos in castronel si am dat fiecare felie prin zaharul din castron, pe partile taiate.

Pe masura ce le-am dat prin zahar, am pus feliile de aluat in tava, pe hartia stropita cu apa,
Am asezat feliile de aluat pe partea taiata si data prin zahar, lasand spatiu de 3 felii intre ele, pentru a avea loc sa se desfaca in forma de aripi de fluture, fiecare cu 2 parti - fiecare parte avand marimea unei felii de aluat. Am mai presarat putin zahar deasupra fiecareia.

Mie mi-au incaput 6 felii pe tava si mi-au mai ramas inca 3, pe care i-am copt in alta tava, dupa ce au fost gata primele aripi. Pana atunci am pus feliile ramase la loc in frigider, impachetate in folia de plastic.

Nu am copt toate aripile deodata, ci doar prima tava...si bine am facut!
Trebuie coapte 12 minute pe o parte si 6 minute pe partea cealalta.
In 12 minute se desfac si cresc putin, dar nu se rumenesc mult deasupra, ci doar se topeste zaharul de pe fund.
Eu am facut greseala sa le las mai mult de 12 minute, crezand ca trebuie sa fie mai rumenite. Dupa inca 4 minute le-am intors pe partea cealalta, cu ajutorul unei palete de lemn.
Am bagat-o pe sub fiecare aripa si le-am intors cu o miscare rapida.

Am plecat din bucatarie pentru cateva minute...cam 8 ....si cand m-am dus la cuptor si l-am deschis, toata bucataria s-a umplut de fum, de la zaharul care se arsese in tava.
Am invatat ceva din patania asta, asa ca am copt cealalta tava cu 3 aripioare de fluture, asa cum scrie in reteta si au iesit foarte bine.

Am scos tava din cuptor. Am pus aripile pe gratar, sa se raceasca.


Abia am asteptat sa le gust si chiar si cele arse pe margine au fost bune, dupa ce am taiat partile prea arse.
Sunt putin crocante la suprafata, de la zaharul ars, dar sunt moi la mijloc. Sunt foarte gustoase!
Pofta buna si spor la treaba!






Comentarii
Trimiteți un comentariu