Cascaval pane
Pentru ca suntem in Saptamana Alba, dinaintea Postului Pastelui, cand avem dezlegare la oua, lapte si branza, am programat in fiecare zi cate un fel de mancare cu aceste ingrediente pe care inca avem voie sa le mancam.
Luni a fost ziua de cascaval pane, pe care il mancam mereu cu mare placer. Nu il gatesc prea des pentru ca, pe cat e de bun, pe-atat e de satios si greu pentru digestie. Dar macar o data-de doua ori pe an pot sa il fac, de aceea il programez mai ales pentru Saptamana Alba.
Cascavalul pane e o bucata de cascaval data prin faina, ou si pesmet si apoi prajita in ulei. Se face exact ca si snitelul de vienez, doar ca pentru un cascaval pane perfect e nevoie sa dau bucata de cascaval printr-un amestec de ou si faina, nu prin fiecare separat, pentru a forma o crusta mai groasa care sa opreasca cascavalul topit sa iasa afara prin ea. Cascavalul se topeste sub crusta de ou si pesmet si atunci cand musc din el cascavalul topit se intinde foarte apetisant - exact ce ne place cel mai mult la cascaval!

Ingrediente pentru 2 portii
- 4 felii de cascaval de grosime 1 cm (cam 400g)
- 2 oua
- 3-4 linguri de faina
- 1/2 cana de pesmet
- 1/2 cana de ulei de floarea-soarelui
Aduc 3 farfurii pe care pun faina, ouale si pesmetul.
Bat putin ouale cu furculita, pana cand se desfac albusurile (trebuie sa curga, sa nu mai fie gelatinoase).
Vars faina peste ouale batute si amestec ca la aluatul pentru clatite. Aluatul obtinut trebuie sa fie destul de gros, dar totusi sa curga. Cam 3 linguri de faina sunt indeajuns.


Pun tigaia pe focul mare al aragazului dat la mic deocamdata. Pun un deget de ulei in tigaie.
Dau fiecare bucata de cascaval prin aluatul de ou si faina, ajutandu-ma de o furculita.
Cascavalul se lipeste de fundul farfuriei cu aluat, dar trebuie sa il trag cu grija, fara sa il rup, avand grija sa il dau bine prin aluat, ca sa fie bine unsa peste tot. Las putin sa se scurga aluatul, ca sa nu fie prea mult si apoi repede pun felia peste pesmet si o dau pe toate partile, cu ajutorul furculitei.
Intre timp s-a incins uleiul si pun prima felie in tigaie. Dau focul mai mare, pana la potrivit.
Mai pun inca o felie de cascaval data prin aluat si pesmet in tigaie. Las cascavalul sa stea cam 30 de secunde pe fiecare parte, nu mai mult.
Iau o paleta de lemn si o furculita tot de lemn cu ajutorul carora intorc prima bucata de cascaval care deja s-a prajit pe o parte. Continui asa pana cand prajesc toate bucatile de cascaval. In 5 minute sunt gata toate.
Pe masura ce le scot le pun pe o farfurie pe care am pus 2 servetele de hartie, care absorb uleiul din cascavalul pane.
Noi il mancam asa cum e, fara cartofi prajiti sau alta garnitura. Dar il mancam imediat, ca sa fie inca cald, cat de fierbinte se poate.


Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu