Secrete stravechi pentru ca sa iti iasa bine cozonacul

 

Nu sunt o mare specialista, dar am invatat si eu cateva secrete de la o prietena, pentru a face cozonaci cat mai buni. Prietena mea are maini de aur si facea cei mai buni cozonaci pe care i-am mancat vreodata. Ea a invatat de la mama ei si mi-a dezvaluit si mie cateva secrete, ca sa imi iasa bine cozonacii. Tot de la ea am si reteta de cozonac moldovenesc, care imi iese mereu foarte bun.

1. Faina trebuie sa fie de calitate, cu un continut mare de gluten, pentru a obtine un aluat elastic. Ca sa fiu sigura, eu cumpar o faina speciala pentru cozonac.
2. Cumpar faina cu ceva timp inainte de a face cozonacul - chiar si cu o luna inainte - pentru a avea timp sa se usuce bine. 
3. Trebuie sa cern faina de doua ori.  Dupa ce o cern o data in castronul in care voi face aluatul, iau cu mana faina deja cernuta si o mai dau inca o data prin ciur, pe toata, astfel fiind si mai bine aerata.
 4. Drojdia proaspata e cea mai buna pentru a creste bine cozonacul. Daca nu creste bine maiaua, inseamna ca nu va creste nici cozonacul, deci mai bine nu te mai apuci sa il faci. Asigura-te ca ai o drojdie proaspata, cumparata cu o zi-doua inainte, sa nu fie veche.


5. Un alt secret este felul in care pui zaharul. Trebuie pus jumatate din cantitatea totala in laptele incalzit si amestecat pana ce se topeste.


Cealalta jumatate trebuie amestecata cu galbenusurile, pana ce se albesc.


Ca sa fie mai dulce cozonacul, presari inca o mana de zahar peste foaia de cozonac, inainte de a pune umplutura.
6. Ouale trebuie scoase din timp afara din frigider, ca sa fie la temperatura camerei. De preferat e sa fie scoase cu cateva ore inainte de a face cozonacul sau de seara, daca fac cozonacul a doua zi dimineata. 
La fel si faina, daca e tinuta intr-o camara racoroasa.
7. Esenta de rom e bine sa fie pusa peste stafide, nu direct in aluat. Eu le pun de seara, pentru ca stafidele sa aiba timp sa se umfle si sa se imbibe bine.


8. Rad coaja de lamaie (dar numai partea galbena, nu si partea alba de sub ea pentru ca aceea e amara) pe razatoarea speciala, folosind o hartie de copt pe care o pun peste razatoare. In acest fel razatura nu ramane printre gauri, ci pe hartie si pot sa o iau apoi usor, cu un cutit.


9. Daca untul nu e de calitate, trebuie sa scot apa din el, pentru a nu inmuia aluatul. Topesc untul cu cateva ore sau chiar cu o seara inainte de a face cozonacul, intr-o craticioara. Il las sa se raceasca, apoi il pun iar in frigider, pentru a se intari la loc.


A doua zi (sau dupa cateva ore) cand untul s-a intarit, scot craticioara si tai untul pe mijloc cu un cutit, Ridic una dintre cele 2 bucati de unt intarite, o pun peste cealalta, tinandu-le apasate cu cutitul, apoi aplec caraticioara usor si las sa se scurga apa iesita din unt. Daca iau un unt mai bun, cum e President, am constatat ca nu are apa deloc!



10.Secretul cel mai mare e felul in care framanti cozonacul, de care de fapt depinde si cat de bine creste si cat de pufos e. Pana cand incorporezi untul si uleiul, aduci aluatul de pe margini spre centru si il apesi cu pumnii, apoi il intinzi cu podul palmei si il rasucesti inapoi, pentru a intinde fibrele de gluten, care sa faca aluatul elastic. Cand incepi sa pui grasimea, il aduci de pe margini spre mijloc si il apesi cu pumnii, pentru a incorpora bine grasimea. Aluatul e gata atunci cand se dezlipeste de mana.


11.In camera (bucataria) in care framant aluatul, dar mai ales in camera  in care il pun la crescut (dospit) trebuie sa fie cald, minim 23 C. De preferat e o temperatura de 25 C. 
Nu se deschide geamul pana cand nu s-au racit cozonacii, altfel se pot lasa!
12.Aluatul trebuie sa fie acoperit pentru a nu face crusta deasupra si pentru a mentine caldura in interior.


13. Rahatul care se pune in cozonac trebuie taiat in bastonase subtiri sau cubulete mai mici, care se dau prin faina, pe masura ce se taie, ca sa fie mai usor de manevrat si sa nu se lase la fund.


14. Alt secret e ca nu ai voie sa deschizi cuptorul timp de 20 minute de cand ai bagat cozonacul.


 

15. Ca sa fiu sigura ca s-au copt, incerc cozonacii cu o scobitoare, pe care o introduc drept in mijlocul fiecarui cozonac. Daca iese curata, fara aluat pe ea, inseamna ca sunt copti.
16. Cand ii scot din cuptor,  trebuie sa fie cald in bucatarie. Ii las 10 minute si abia apoi ii scot din forma, pe un fund de lemn. 


Ii intorc pe o parte si ii las sa se raceasca. 


Dupa catva timp, ii intorc sa stea drept si apoi pe cealalta parte, ca sa nu se umezeasca. Ideal e sa-i pun imediat ce i-am scos din forma pe un gratar, pentru a se raci uniform peste tot, fara sa se umezeasca. 


Sper sa va fie de folos si sa va aiasa cozonaci buni si gustosi. Spor la treaba si pofta buna!

Comentarii

Postări populare