Pastravi la tava cu lamaie, usturoi si patrunjel
E cam aceeasi reteta ca si la pastravi in folie la grill cu sos de usturoi si verdeturi. Diferenta cea mai mare este ca lipseste folia cu care inveleam pestele. De fapt, intr-o zi cand voiam sa fac aceeasi reteta, am constatat ca nu mai aveam folie de aluminiu si nici de copt - pur si simplu, uitasem sa cumpar!
Ce era sa fac, a trebuit sa inventez alt mod in care sa fac pestele si cel mai la indemana a fost sa fac pestele direct in tava si sa il asez tot la grill. Diferenta a fost ca pielea s-a rumenit mai bine, dar a trebuit sa il si intorc, ca sa se rumeneasca bine pe amandoua partile.
As fi putut sa il asez direct pe gratar, cum fac macroul la grill, dar pielea pastravului e prea subtire, iar carnea mult mai frageda si s-ar fi rupt cand l-as fi intors pe cealalta parte. Asa ca a fost mult mai bine sa ii fac in tava . Am modificat putin si sosul, la care am pus si lamaie, pentru ca mie imi place mai mult asa, sa fie mai putin gretos.

- 2 pastravi potriviti (cam de 300g fiecare)
- sare, piper, dupa gust
Pentru sos
- 2 catei de usturoi
- zeama de la o jumatate de lamaie
- cateva frunze de patrunjel
- 1 varf de cutit de sare
- 2 linguri de ulei de masline (merge si de floarea-soarelui)
Eu cumpar de obicei pastravi de la Lidl - mai ales zilele astea, cand asta a fost cel mai ieftin peste proaspat. Spre deosebire de bucatarii de la Chefi la cutite, carora daca le iei dorada, salaul, scoicile si legumele scumpe, nu mai stiu sa gateasca altceva, eu caut sa gatesc ceva mai pe buzunarul nostru. Nu ca ar fi asa de ieftin pastravul, dar acum am preferat asa. Si bine am facut, pentru ca i-am redescoperit gustul si acum pot sa spun ca a inceput sa imi placa carnea de pastrav. Nici nu are atatea oase cum ma speriam eu ca are ... speriata mai sunt si eu de oasele astea de peste!
Una peste alta, e bine ca am facut o cura de pastrav, pentru ca am mancat de vreo 5 ori pastrav in Postul asta al Craciunului. In acest fel, am capatat experienta si la gatit pastravi, pe care nu prea ii gatisem de multe ori pana acum.
Asadar, am luat fiecare pastrav si l-am curatat de solzi in caserola plina cu apa, ca sa nu sara solzii - la fel ca si la reteta de pastravi in folie la grill cu sos de usturoi si verdeturi.
Am spalat bine pestii si i-am sters cu un servet de hartie. I-am pus pe o tava de aragaz mai mica, de la un aragaz mai vechi - pentru ca in acea zi aveam o placinta cu mere in tava de la aragazul meu.
Problema cu aceasta tava a fost ca nu era destul de lata ca sa se sprijine de canturile de pe marginea cuptorului - lucru pe care, desigur, il stiam. Dar m-am gandit ca va sta chiar pe gratarul pus la etajul 2 al cuptorului.
Am aprins focul la grill, intocmai cum fac si la reteta de macrou la grill.
Am sarat si piperat pestii, la fel ca la reteta de pastravi in folie la grill.
Am facut sosul in blender si l-am pus peste pesti.






Cand grillul a fost bine incins, am pus tava cu pestii in cuptor.


Am adaugat cam un sfert de cana de apa, ca sa nu se arda prea tare sosul.
Dupa 20 de minute, pestii erau frumos rumeniti si trebuia sa ii intorc si pe cealalta parte.
Cu mare grija sa nu ma arda aburul care iesea din cuptor (ca si la macroul la grill), am deschis cuptorul si am scos tava din cuptor.
Am intors fiecare peste in parte, folosindu-ma de o lingura si o paleta de lemn.
Am dat pestii din nou la cuptor pentru inca 20 de minute. S-a rupt putin pielea, dar nu s-a rupt carnea.
Cand au fost gata, am scos tava si i-am lasat sa se raceasca.


I-am servit simpli sau cu lamaie, fiecare cum a vrut. Am pus putina apa in tava fierbinte ca sa fac putin sos.


Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu