Saramura de crap



Este un fel de mancare dupa care tanjesc toti iubitorii de peste. Am avut ocazia sa vad cum se face o saramura si sa mananc, pentru ca apoi sa fac si eu, atunci cand am avut un peste potrivit. Spun asta pentru ca nu poti sa faci saramura dintr-un pestisor, ci daca tot te apuci, faci din cel putin 2-3 kg de peste - desigur, cel mai potrivit e crapul. Eu il cumpar proaspat si il curat, apoi il tai si il pregatesc pentru gratar, la fel cum fac si atunci cand fac crap prajit.
Saramura e usor de facut : in timp ce se face pestele la gratar, se fac si legumele si gata saramura!

Ingrediente pentru 4 portii

- 1 crap de 2-3 kg
- 1 mana de sare grunjoasa
- 2-3 rosii
- 1 ardei iute
- 2 ardei kapia rosu  (sau gras)
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita de sare,
- cateva boabe de piper
- cimbru
- foi de dafin
- 1 pahar de suc de rosii
- patrunjel proaspat

Am taiat pestele asa cum am aratat la reteta de ciorba de crap. Am pastrat capul si coada pentru ciorba, iar restul bucatilor le-am facut saramura.


Am dat bucatile de peste prin sarea grunjoasa, apoi l-am pus pe gratar.


Le-am tinut cam 5 minute pe o parte si 2-3 minute pe partea cealalta, pana cand s-au rumenit.


Am pus si rosiile si ardeii pe gratar sa se coaca, intorcandu-le din cand in cand, ca sa se coaca bine pe toate partile.


Intre timp am curatat usturoiul si l-am pisat intr-un castronel cu putina sare.


Am pus un litru de apa la fiert intr-o oala de 3 litri si cand a dat in clocot, am adaugat rosiile si ardeii curatati de coaja si tocati marunt, sucul de rosii, piper boabe, foi de dafin, cimbru si sare.

 

Am lasat sa fiarba 10 minute, apoi am adaugat usturoiul si patrunjelul tocat. Am tocat si ardeiul iute si l-am pus in saramura.
Am curatat pestele de sarea de pe coaja si am pus bucatile in saramura.
Am pus sa fac si o mamaliga, pentru ca nu se poate saramura fara mamaliga.


Cat de bine arata farfuria de saramura! A fost si mai gustoasa decat arata!


Pofta buna si voua si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare