Tochitura



Am incercat sa gasesc reteta prin cartile de bucate, desi nu stiam reteta de-acolo. Soacra mea obisnuia sa faca tochitura - sau, cum ii mai spunea ea, tocheala. Asa ca am inceput si eu sa fac, sotul meu fiind un gurmand, obisnuit sa manance multa carne.
Mie mereu mi s-a parut ca e o mancare foarte grea, cu atata carne, organe - si carnati, pe deasupra! Nu am avut niciodata niste cantitati exacte, de aceea voiam sa vad ce spune o reteta mai veche. Negasind nimic, am ramas la reteta stiuta de la soacra mea. Am vazut multe retete pe internet si asa am descoperit si faptul ca retetele de tochitura sunt diferite, in diferitele zone ale tarii noastre. Astfel, exista tochitura moldoveneasca, olteneasca, taraneasca si mocaneasca, fiecare avand cam aceleasi ingrediente, doar ca la unele se mai adauga si bulion, ceapa, ciuperci sau ficat de pui.
Cantitatile de carne sunt aleatorii, dupa gust, dar si in functie de ceea ce gasesc la macelarie. Inainte puneam cate putin din toate organele pe care le gaseam : ficat, rinichi, inima si, cateodata, splina; dar in ultimii ani am "taiat" ficatul (pentru ca amaraste tocheala, dupa cum spune sotul meu!)
De regula, pun doar rinichi si inima, pe langa carnati si carne de porc. Cand iau cate putin din fiecare, nu ma gandesc ca va iesi prea multa tochitura, dar atunci cand se aduna toate in oala, abia e loc sa le amestec. De aceea stiu ca imi trebuie o cratita mai inalta, ca sa incapa toate carnurile.
Pentru ca nu am facut tochitura prea des, ci poate doar o data pe an - sau chiar si mai rar, la cativa ani odata - am apreciat aceasta mancare cu atat mai mult. Aduce foarte mult cu pomana porcului si se serveste cu mamaliga si cu muraturi.

Ingrediente pentru 6-8 portii


- 500 g pulpa porc cu putina grasime
- 1-2 inimi de porc
- 2 rinichi de porc
- 1-2 spline de porc (cine vrea si are)
- 250 g de ficat de porc (tot cine vrea)
- 2-3 carnati oltenesti afumati (sau alti carnati afumati)
- 1 lingura de untura
- 2-3 catei de usturoi
- putin cimbru faramitat
- sare si piper macinat


Intai pun organele in apa (dar nu si ficatul), pentru vreo jumatate de ora, ca sa mai iasa sangele din ele.
 Apoi le curat bine de cheagurile de sange, mai ales inima, prin interiorul careia raman multe cheaguri de sange. Trebuie sa tai inima, ca sa curat toate cheagurile, pe care apoi le arunc la gunoi.

 

Tai rinichii in doua, pe lungime, pentru a-i curata de pielite si de grasimea din interior, ca si la toba


Ii pun apoi in apa cu otet, ca sa iasa mirosul urat, pana cand ii pun in tochitura, adica chiar la sfarsit, pentru ca rinichii se gatesc in cateva minute.

 

Pun o oala de 6 litri pe foc mic si adaug 1 lingura de untura. O las sa se topeasca.

 

Stiu ca inima fierbe mai greu, dar nu mai greu decat carnea de porc. De aceea, tai intai carnea in cubulete, pe care le pun in oala.

 


Dau focul mai mare si le mai amestec din cand in cand, sa nu se arda prea tare. 

 

Intre timp, tai si inima in cubulete, pe care le pun peste carne.


 

Cand carnea s-a rumenit frumos pe toate partile, micsorez focul la mic si le las sa fiarba in sucul propriu, pana cand scade. Adaug si sare, inca de la inceput, cam o jumatate de lingurita.


Apoi las oala acoperita, ca sa se inabuse carnea la foc mic, pentru vreo  trei sferturi de ora. Mai adaug cate o jumatate de cana de apa, pana cand se fierbe inima. 


Daca scade si inima inca nu a fiert, mai adaug putina apa. Incerc inima cu o furculita; daca intra usor, inseamna ca e fiarta.


Intre timp, curat splina de pielite si de grasimi si o tai felii. 


Cand e fiarta carnea si inima, tai carnatii in felii mai groase si ii pun in oala, asezandu-i astfel incat sa stea pe fundul oalei, pentru a se rumeni. Maresc focul la mediu si dupa 1-2 minute, ii intorc pe fiecare pe partea cealalta.




Tai si splina felii si o pun in oala, alaturi de carne, facand loc printre bucati. Adaug putina apa, in care sa fiarba splina cam 10 minute. Daca am ficat, il tai bucati si il pun odata cu splina. Las sa fiarba la foc mic.
 

Scurg apa cu otet in care au stat rinichii si ii spal cu apa rece. Ii tai in felii potrivit de groase.




Le pun pe toate in oala, pentru ca acestea se tin foarte putin pe foc, adica se pun spre sfarsit, cand mancarea e aproape gata. Fac loc intr-o parte si asez bucatile de rinichi. Las la foc mic sa se inabuse 1-2 minute, pana isi schimba culoarea. Apoi intorc fiecare bucata pe partea cealalta si le mai las 1 minut.


  

Apoi opresc focul si amestec usor. Tochitura e gata.


Adaug usturoi zdrobit, putin cimbru faramitat si potrivesc de sare.
Cine vrea, poate sa puna mujdei de usturoi separat, in farfurie.

 

Apoi pun de mamaliga...la propriu!


Cand mamaliga e gata, putem manca, dupa cat vrea fiecare... nu, nu ne-am imbuibat prea tare, ca abia daca am gustat cateva bucatele, tochitura fiind foarte satioasa!


 

Cel mai bine merge cu castraveti acri si mamaliga.


Mie imi place mai mult tochitura care contine si ficat, asa cum am facut cu cativa ani in urma.


Merge neaparat cu o visinata inainte si cu un pahar de vin negru dupa.
Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare