Briose cu crema si umplutura de caramel (cupcakes)
Cupcakes sunt niste briose cu un mot de crema deasupra, specific americane. In traducere ar insemna "prajituri in ceasca", de la forma de hartie in care se fac briosele, care seamana cu o ceasca. Cum briosele raman in aceste forme si li se pune un mot de crema deasupra, ele devin niste prajituri in ceasca (forma). Acestea pot avea diverse arome si culori, ca si prajiturile obisnuite, ba chiar si mai si, deoarece cupcakes sunt preferatelele copiilor, cofetarii le decoreaza in culori vii, cu bomboane colorate, in dungi colorate, cu buline ori bucati de ciocolata, alba sau neagra, roz, rosie, verde, chiar si bleu sau albastra.
Am vazut foarte des cupcakes, prin filmele americane, dar parca mai des in ultimul timp, de cand urmaresc niste documentare la TLC, despre un cofetarul Buddy din SUA si cofetaria lui "Carlo's Bakery". Acolo am vazut niste cupcakes nemaipomenite, foarte apetisante, cu creme in toate culorile si am inteles cat de cautate sunt aceste briose cu crema, in America. Bineinteles ca as fi vrut sa mananc si eu una (sau mai multe), dar cum sa fac? Am incercat sa gasesc o reteta, ca sa fac si eu acasa. Hai ca reteta de briose aveam eu, dar ce crema sa pun deasupra?
Ca de obicei, cand vreau sa fac o prajitura, a carei reteta nu e foarte clara, m-am documentat putin pe internet si m-am "orientat". Reteta pe care am vazut-o pe TV Paprika a fost foarte clara si am scris-o pe caietelul meu de retete. Insa am vrut sa mai vad si alte retete, lucru care mai rau m-a zapacit. pentru ca nu am gasit o reteta mai simpla si mai buna decat aceea pe care o am deja. Asa ca m-am hotarat sa fac cupcakes cu crema si umplutura de caramel, urmand ca apoi sa mai vad ce alte feluri de cupcakes pot sa mai fac.
Briosa, care e baza prajiturii de tip "cupcake", e asemanatoare madelenelor noastre. Contine mult unt, dar si lapte, lapte batut sau smantana - in rest, la fel ca si orice briosa. Crema are o baza de unt si zahar, care se amesteca cu sos de caramel. Prepararea e chiar interesanta, ca sa nu mai spun cat e de gustoasa!
Ingrediente pentru 12 cupcakes
Pentru briose
- 7 linguri cu varf de faina
- 4 linguri cu varf de zahar tos
- 1 praf de sare
- 1 lingurita de praf de copt
- 100 g unt topit
- 2 oua
- 100 ml lapte (sau 4 linguri de smantana si 4 linguri de apa)
- 1 lingurita esenta vanilie (1 plic zahar vanilinat)
Pentru sosul de caramel

- 100 g unt
- 100 ml smantana lichida pentru frisca
- 1 praf de sare (cat iau intre trei degete)
Pentru crema
- 200 g unt moale
- 200 g zahar pudra
- 170 ml sos caramel
- 1 lingurita esenta vanilie (1 plic zahar vanilinat)
Am facut intai briosele, foarte simplu, ca pe orice briose. Intai am pregatit formele. Desi nu am avut forme de hartie speciale, am taiat patrate de hartie de copt si le-am pus in formele mele de ceramica. Am o tava cu 12 forme de briose incluse, care e foarte utila, desi nu chiar atat de buna cum ar trebui, in sensul ca se lipesc briosele, daca nu ung formele sau daca nu pun hartie speciala. Altadata taiam forme de hartie rotunde, dar acum m-am grabit si le-am taiat patrate. Le-am potrivit in forme, indoindu-le dupa forme, chiar daca nu au stat perfect - urma sa le mai asez cand puneam aluatul.
Am dat drumul la cuptor sa se incinga la 170C, foc potrivit spre mic.
Am pus faina, zaharul, sarea, praful de copt si zaharul vanilinat in bolul mixerului vertical.




Am masurat 100 g de unt, dupa gradatiile de pe pachet si l-am taiat in cubulete, apoi l-am pus intr-o craticioara, pe foc mic, la topit. Nu trebuie sa stea mult, ci doar 20-30 de secunde, pana cand incepe sa se topeasca. Apoi sting focul si las untul acolo, pana pregatesc ce mai e de facut.


Am pregatit ouale, dar cand sa vad ce alt ingredient mai trebuie, imi dau seama ca nu am lapte. Cum mi se mai intampla cateodata, atunci cand vreau sa fac o prajitura - uitasem de lapte, dar m-am hotarat pe moment sa pun smantana simpla, ca tot aveam in frigider. Am masurat cu paharul gradat, in care am pus intai 3 linguri de smantana - atata era 100 g. M-am gandit ca voi pune si putina apa, daca e nevoie, pentru ca aluatul sa curga.
Am dat drumul robotului sa amestece faina cu zaharul si am adaugat untul topit.


Dupa ce s-a amestecat, am pus si ouale intregi, cate unul o data - adica, atunci cand s-a amestecat bine primul, l-am pus si pe cel de-al doilea.
Am pus smantana la sfarsit.
Asta am facut fara sa opresc mixerul, pentru ca totul dureaza maxim un minut. L-am oprit ca sa vad daca aluatul e bun, adica daca are consistenta care trebuie, ca la aluatul de chec, adica sa curga putin. Aluatul era inca gros, asa ca m-am hotarat sa mai pun o lingura de smantana. Am dat jos aluatul de pe pereti cu spatula de cauciuc, ca sa se amestece totul bine.


I-am dat drumul mixerului sa amestece smantana in aluat si iar l-am oprit, dar tot nu era bine, asa ca am mai pus si cam 50 ml apa (vreo 4 linguri). De data asta a fost bine.
Aluatul fiind gata, am oprit mixerul si am scos bolul afara. Am pus aluatul in formele de hartie cu un polonic mic, pe care il folosesc la clatite si e masura perfecta pentru o clatita. Acum a fost o masura, numai buna, pentru o briosa.


Am umplut formele aproape pana sus, lasand putin loc liber, ca sa aiba loc sa creasca, ca la orice briose.
Am dat briosele la cuptor, la foc potrivit de 170C, pentru 25-30 de minute. Cand aproape trecusera 25 de minute si am vazut ca briosele erau aproape rumenite deasupra, am incercat-o pe una cu o scobitoare infipta in mijlocul ei. A iesit curata, ceea ce insemna ca briosele s-au facut, de aceea le-am scos afara din cuptor.


Pana cand s-au racit, m-am apucat sa fac sosul de caramel si crema.
Ca si la caramelul pentru napolitanele cu caramel de post, am pus zaharul intr-o craticioara, pe ochiul mare al aragazului, dat la mic. Am stat pe langa el, ca sa nu se arda.


Cand a inceput sa se maroneasca zaharul intr-o parte, am miscat craticioara, rasucind-o, ca sa amestec putin zaharul, sa nu se arda intr-un singur loc. Am tot miscat craticioara, pana cand s-a caramelizat tot zaharul.
Am taiat o bucata de 100 g de unt dupa gradatiile de pe pachet si l-am pus peste zaharul ars. Ca si la napolitanele cu caramel de post, am avut grija sa nu sara pe mine aburi sau stropi, pentru ca zaharul ars, in amestec cu untul, se umfla si clocoteste.


Am amestecat pe foc, pana cand s-a uniformizat. Am masurat repejor 100 ml de frisca lichida cu paharul gradat si am pus-o peste caramel.


Am amestecat si am oprit focul. Am adaugat si un praf de sare, pentru a intari gustul de dulce.


Am lasat sa se raceasca sosul, care era mult mai lichid decat cel de la napolitanele de post.


Am taiat untul cubulete si l-am lasat afara din frigider timp de o ora, ca sa se inmoaie.
Apoi l-am pus in bolul mixerului vertical, impreuna cu zaharul pudra, pe care l-am cantarit, ca sa fie exact 200 g.


Am pornit mixerul la viteza 3 si l-am lasat sa bata crema pana cand aproape nu se mai simtea zaharul. Am pus si esenta de vanilie.


L-am oprit si am curatat crema de pe pereti cu spatula.
Am adaugat 170 ml de caramel, masurat cu paharul gradat.


Am pornit mixerul sa amestece bine crema de caramel pentru 1 minut. Cand crema a fost pufoasa si zaharul nu se mai simtea, am oprit mixerul si am pus crema intr-un pos de plastic cu dui zimtat, cu care urma sa decorez briosele.


Dar pana atunci, am decupat cate un mic cerculet din fiecare briosa, cu aceasta forma de inox, ascutita la un capat. Am apasat-o usor in mijlocul briosei si am rotit-o, apoi, cand am ridicat-o, a iesit cu o parte de briosa in interior.


Am pus deoparte bucatile de briosa, pe care le-am si mancat pana cand am terminat de facut prajiturile.
Dupa ce am facut loc in fiecare briosa, am pus in fiecare cate o lingurita de sos de caramel, ramas in craticioara.


Apoi am decorat cu crema de caramel din pos - putin prea mult, as zice eu acum, desi aratau foarte bine.




Uitandu-ma mai bine la alte briose, pe website-ul cofetariei "Carlo's", am observat ca ei nu pun atat de multa crema, ci mai putina. De-aia mi s-a aplecat, dupa ce am mancat doua cupcakes...pentru ca aveau prea multa crema!! Nu-i nimic, uite-asa, din greseli, mai invat cate ceva. Insa gustul a fost atat de bun, ca nu m-am putut abtine! Crema e foarte dulce, dar imediat se simte si gustul sosului de caramel si al briosei. Cum sa nu mai vreau inca una?
De fapt, crema e la fix pentru a decora toate briosele cu atat de multa crema cata am pus eu.


Daca as fi pus mai putina crema, trebuia sa fac 24 de cupcakes.
Pofta buna, cui vrea sa incerce!
Comentarii
Trimiteți un comentariu