Clatite cu urda si marar


Nu stiu cum si cand mi s-au schimbat gusturile, dar asa, deodata, m-am trezit ca as manca clatite cu urda si marar. In tineretile mele, doar cand auzeam de asa ceva mi se parea ca trebuie sa fie foarte neplacut la gust - desi imi placea urda - asa ca nici macar nu am gustat. Nu ca as fi avut prea des urda ca sa am ce gusta, dar, parca in copilaria mea, inca se mai gasea. De curand am aflat de ce nu se prea gaseste urda si de ce nu se ingramadesc taranii sa o faca : pentru ca e ceva de munca la ea, fiind nevoie sa fiarba zerul ramas de la branza, pana cand acesta se leaga si se face urda, aceasta necesitand prezenta cuiva pe langa oala. Norocul meu ca avem un prieten in Fierbinti care are cateva oi si face branza, dar si urda - pentru ca tatalui sau ii placea urda si  vrea sa ii dea de pomana. Uite-asa am mai gustat si eu urda, care mi-a placut intotdeauna, dar am facut si clatite cu urda si marar, ca sa-mi fac si pofta asta. Ce e frumos, e ca si sotului meu i-au placut, mai ales cu o lingura de smantana aruncata deasupra.

Ingrediente pentru aproximativ 10 clatite


- 1 cana de faina
- 1 cana de lapte (apa minerala sau chiar apa simpla)
- 2 oua
- 1 lingura de zahar (cine vrea)
- 1 lingurita de zahar vanilinat
- 1 lingurita de esenta de rom
- 1 lingura de ulei
- 1 ceasca de ulei sau unt topit pentru tigaie

Pentru umplutura

- o bucata de cam 1/2 de kg de urda
- 2-3 linguri de zahar pudra, dupa gust
- o lingura de unt, inmuiat la temperatura camerei
- 2 lingurite de marar tocat

Am facut aluatul ca pentru orice clatite.


In timp ce se mai odihnea putin, ca sa se umfle bine faina in el, am facut umplutura de urda. 


Am pus bucata de urda intr-un castron mic.


Am adaugat untul inmuiat (pe care l-am scos afara cu 10 minute inainte de a face clatitele) si le-am pasat cu o furculita. 



Am pus zaharul si mararul.



 Apoi le-am amestecat pe toate.


Urda e destul de grasa, dar si faramicioasa, totusi e nevoie si de unt, care o leaga si o face sa stea mai bine, atunci cand o pun pe clatite, fara sa fuga in toate partile.


Pentru a praji clatitele, am folosit o tigaie pe care o folosesc doar la clatite, care e antiaderenta. S-au dus vremurile in care faceam clatite in tigaie de tabla! Am pus tigaia pe foc mediu spre iute.


Mie mi se par mai gustoase clatitele facute cu putin ulei sau unt, decat cele facute in tigaia uscata. Asa ca torn cam o jumatate de lingurita de ulei in tigaie, direct cu sticla.


Am pus aluatul in tigaie, ca la orice clatite. Am aplecat tigaia pe toate partile, ca sa se intinda bine aluatul pe toata suprafata. 


Am lasat sa se coaca timp de 10-15 secunde.


Am intors clatita pe partea cealalta, folosind o paleta de lemn. Pe vremuri, aruncam clatita in sus, ca sa o intorc, dar cu tigaia antiaderenta e mai greu, asa ca mai bine o intorc cu paleta. Am lasat clatita sa stea 10 -15 secunde, ca sa se rumeneasca si pe a doua parte, apoi am rasturnat-o pe o farfurie.


Clatita e bine coapta atunci cand are puncte rumene si pe a doua parte, fara sa fie arsa.


Am pus 2 linguri de umplutura pe clatita si am rulat-o rapid.



Pot sa o rulez si ca pe o sarma, evitand astfel ca umplutura sa cada din clatita..


De obicei fac doar 3-4 clatite, pe care le mancam la o masa. Restul de aluat poate sta in frigider pana a doua zi.


Umplutura de urda cu unt, zahar si marar e delicioasa!

Desi unora nu le place dulce si trebuie sa o fac sarata.


Am servit clatitele calde, cu smantana deasupra si cu un iaurt alaturi.


Au fost atat de bune!


Le pot impaturi pur si simplu fara sa le mai rulez.


 
La fel de bune sunt si clatitele cu cascaval
Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare