Fursecuri cu sampanie



Ai ceva sampanie ramasa de la Revelion si nu stii ce sa faci cu ea? Iti dau eu o idee : poti sa faci niste fursecuri delicioase! Nu numai ca sunt gustoase, dar sunt si ieftine si usor de facut. Poti sa le faci doar cu ce ai prin casa, fara sa mai cumperi ceva in plus. Daca, bineinteles, esti strangatoare si prevazatoare si ai pus coaja de portocala rasa intr-un borcanel, sa fie acolo, pentru vreo prajitura pe care te hotarasti pe moment sa o faci  si nu mai poti sa te duci la magazin sa cumperi ingredientele.
Eu, pentru ca stau acum in mijlocul campului si nu am nici un magazin mai aproape de 2 km, trebuie sa am mereu in casa cam tot ce imi trebuie, in masura posibilitatilor. De aceea, la mine nimic nu se arunca, cu atat mai putin cojile de portocala, pe care le fac fie zaharisite, fie le rad si le pun cu zahar, intr-un borcanel - cam jumate coaja, jumate zahar. La fel si cu cojile de lamaie, mai ales cele mai groase : inainte de a folosi lamaia, rad coaja si pe urma pot sa storc zeama din ea. Am mereu grija sa am ceva coaja de lamaie si portocala, puse in borcane separate, pentru ca nu se stie cand am nevoie sa fac o prajitura din ce am prin casa si tocmai atunci se intampla sa nu am alte esente, zaharul sa fie pe terminate, faina la fel, uleiul nu mai vorbesc. Dar daca am pofta de ceva dulce, macar o cantitate mica de fursecuri tot pot sa fac. Mai ales daca am si un pic de sampanie ramasa tocmai de la Revelion, pe care o tot mut de colo-colo, in frigider, dar nici nu imi vine sa o mai beau, nici sa o arunc. Si pentru ca stiu o reteta de fursecuri bune, care se fac cu sampanie, ia hai sa fac eu fursecuri, ca le fac numaidecat!
Tot la fel de bune sunt si fursecurile cu vin, care se fac aproape la fel.


Ingrediente pentru 2 tavi de fursecuri

- 500g faina (2 cani mari)
- 200g zahar (3/4 de cana mare sau 8 linguri cu varf))
- 125 ml sampanie (1/2 cana mare)
- 125 ml ulei ( 1/2 cana mare)
- 1 plic de praf de copt
- 1lingura coaja portocale
- 1 lingura coaja de lamaie

Nu trebuie decat sa amestec toate ingredientele : pun faina, zaharul si praful de copt intr-un castron si le amestec.


 

Apoi fac un loc in mijloc, in care torn uleiul si sampania, masurate cu un pahar gradat sau cu o cana mare de 250 ml din care pui jumatate.  Eu am un pahar gradat si pot masura exact 125 ml.

  



Adaug si cate o lingura de coaja rasa de lamaie si de portocala.

 

Amestec toate ingredientele cu mana si obtin un aluat mai mult tare.



Pregatesc tavile in care pun hartie de copt.


Apoi dau drumul la cuptor la 180C, adica la foc potrivit, mediu.
Iau cate o bucata de aluat, cam cat o nuca, din care fac suluri pe care le rulez intre palme si le lipesc la capete, formand niste covrigei mici, pe care ii asez in tava, unul langa altul.





 

Daca ma grabesc, fac covrigeii  mai mari si imi iese doar o tava, daca ii pun mai apropiati. Pot sa fac sulul de coca si pe un blat.


 

 


 

Pentru ca am cuptor electric, pot sa coc amandoua tavile odata, cu functia Ventilator.


Timpul de coacere este acelasi, fie ca este o tava in cuptor, fie ca sunt amandoua, adica 20-25 minute, pana cand fursecurile se rumenesc frumos deasupra.


 

Cand sunt gata, le scot din cuptor si le las cateva minute sa se racoreasca, apoi le scot pe o farfurie si le pudrez cu zahar.


Sunt foarte bune si simple, daca nu vreau sa ma indulcesc prea tare.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare