Polonezi de post
Multe dintre prajiturile si mancarurile pe care le gatesc sunt cele care imi placeau inca din copilarie si nu ma mai saturam mancand. E adevarat, sunt mancacioasa - sau gurmanda, cum se spune mai modern! Dar asta e, fiecare cu placerea lui, nu? Cand vad cat de slabe sunt fetele astea de la TV ma gandesc mereu ca eu nici cand eram bebelus n-am fost atat de slaba!
Lasand kilogramele in plus deoparte, sa trecem la partea serioasa : cum se fac polonezii! Nu m-am gandit sa caut reteta, ci am facut niste covrigi insiropati, asemanatori cu ce imi aminteam ca mancam in copilarie. Erau altceva decat melcii cu nuca - la fel de gustosi, daca nu si mai si!
Deci, m-am gandit sa fac un desert de post, din aluatul aproape universal pe care il folosesc la atat de multe : pizza normala, pizza cu rosii si pizza de post, cornulete de post cu rahat, japoneze, mucenici moldovenesti de post sau varzari si placinte poale-n brau (care sunt in varianta "de dulce").
Se fac la fel ca mucenicii moldovenesti de post. Fac aluatul, il las sa creasca, apoi iau bucati din el, fac suluri pe care le impletesc si formez covrigi mari.
Dau drumul la cuptor la 180C. Las sa creasca in tava.
Dupa 10 minute, ii bag in cuptor la foc potrivit 180C pentru 25-30 minute, pana cand se rumenesc frumos deasupra.
Intre timp pregatesc siropul ca la mucenicii moldovenesti de post. Cand scot covrigeii polonezi ii bag imediat in sirop pentru 5 secunde pe fiecare parte.
Ii dau deoparte si ii las sa se raceasca.
Ca si mucenicii, polonezii se ung cu miere si se tavalesc prin nuca macinata.
Eu am mai facut si polonezi tavaliti prin nuca de cocos, de mare efect pentru masa de Craciun.
Pofta buna si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu