Chiftelute de fasole cu garnitura de pilaf cu marar
Zilele de post sunt multe, asa ca pot incerca orice reteta stiu sau vreuna pe care o aflu intre timp. Asa si cu chiftelele de fasole si deliciosul pilaf cu marar : am aflat reteta de pe Facebook, fiind reteta unei maici de la o manastire din Moldova, care a fost publicata intr-o carte de bucate de post. Reteta mi s-a parut interesanta si am si facut-o. Chiftelele de fasole sunt bune, fiind de fapt ca o fasole batuta, cu crusta deasupra. Dar pilaful cu marar e un deliciu, zici ca e mancare de smantana cu marar!
Ingrediente pentru 4 portii
Pentru chiftelele de fasole
- 1 cana de fasole uscata
- 1 felie de paine
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 patrunjel
- 1 bucata telina mica
- 3 catei de usturoi
- 1 legatura de marar
- 2 linguri faina pline cu varf
- sare, piper
- ulei pentru prajit
Pentru pilaf
- 1 cana orez
- 3 cani de zeama de la fasole
- 1 legatura marar
- 1 lingura Delikat
Am fiert fasolea, la fel ca la fasole batuta : adica am schimbat apa de 3 ori, apoi in a 4-a apa am pus legumele si sarea si le-am lasat sa fiarba. In reteta se spune ca se schimba doar prima apa, dar eu nu am vrut sa fac asa, pentru ca nu am vrut sa avem crampe la stomac.
Dupa ce s-a fiert fasolea, am strecurat-o, deasupra unei alte oale, ca sa pastrez zeama pentru a inmuia painea pentru chiftele si pentru a fierbe orezul in aceeasi zeama, apoi am pus si o mana de marar tocat congelat.
Am pus fasolea in bolul robotului, cu tot cu legumele fierte si usturoiul, ca si la fasolea batuta.
Am adaugat si felia de paine inmuiata cu zeama de fasole, apoi stoarsa bine.
Le-am pasat si apoi am pus piureul de fasole intr-un castron. Cine nu are robot, poate sa dea fasolea prin masina de tocat. Am potrivit de sare si piper. Am amestecat bine.
Am pus chiftelele la prajit in tigaie, pe masura ce le-am facut.
Reteta spune ca uleiul trebuie sa fie bine incins. Daca focul e prea slab e posibil sa dureze prea mult si fasolea incepe sa iasa afara. Eu asa am patit la primele chiftele, pentru ca focul era chiar mediu, dar am inteles ca trebuia mai mare, ca sa se prajeasca mai rapid chiftelele. Eu am lasat sa se incinga bine uleiul, dar la foc mediu, ca si la chiftelele de carne, care e cruda si trebuie sa se prajeasca bine, pana in interior. Fasolea fiind fiarta, nu avea nevoie sa stea mai mult pe foc, decat atat cat sa faca o crusta deasupra. Asa ca am dat focul mai mare si, intr-adevar, chiftelele au inceput sa se rumeneasca mai repede si s-au facut numaidecat. Le-am asezat pe un servet de hartie, care sa suga uleiul, pentru ca aceste chiftele inghit mult ulei. A trebuit sa mai pun ulei in tigaie de vreo 2 ori, pana cand s-au facut. Mi-au iesit 12 chiftele mari.
Pana cand s-au racorit chiftelele, am facut pilaful, cum fac de obicei pilaful simplu, pe care de cele mai multe ori il gatesc cu pui, dar si cu ciuperci. Eu am facut din o jumatate de cana de orez, pentru ca nu stiam cum e acest pilaf si nu voiam sa mai ramana - dar in cele din urma s-a dovedit a fi prea putin!
Am spalat orezul in apa rece, de cateva ori.
Spre deosebire de pilaful sarbesc, pilaful obisnuit se fierbe in zeama de carne, dar pentru aceasta reteta de post, in special, se foloseste zeama de la fasole. Am pus cele 3 cani de zeama de fasole peste orez si l-am pus la fiert, la foc mare. Cand a inceput sa clocoteasca, am dat focul la mic, am pus o lingura de Delikat si 2 linguri de ulei. Am amestecat si l-am lasat asa, pana cand a fiert bine si a "inflorit" tot orezul - adica, s-au marit toate boabele, crescand si crapandu-se, de parca ar fi inflorit, dupa ce au absorbit toata apa.
Am gustat un bob, care daca ar fi fost moale, insemna ca e gata. Dar se simtea putin tare, asa ca l-am mai lasat sa fiarba, adaugand putina apa. Am lasat pilaful sa mai fiarba 5-10 minute. Atunci cand a facut "bulbuci" iar zeama s-a ingrosat, am oprit focul si am lasat orezul sa se umfle bine, pana cand a absoarbit tot lichidul.
Am amestecat imediat in pilaf mararul tocat. Cu cat mai mult marar, cu atat mai bine! Eu am pus marar pe care il pastrez la congelator in pungi de plastic. Doar apas putin pe punga ca sa il faramitez, si pun cat vreau la mancare.
Pilaful cu marar e intr-adevar deosebit!
Am tinut cont de sfaturile maicii care ne-a dat reteta si am mancat totul rece, mai ales pilaful.
Eu am preferat sa pun si putin ketchup, facut de mine, peste chifteaua mea.
Am adus si cateva gogonele murate, ceea ce a facut mancare sa fie si mai gustoasa. Si nici nu se putea altfel, pentru ca la fasole intotdeauna merg muraturile!
Merita sa incercati reteta, nu o sa regretati!
Pofta buna si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu