Ciorba de loboda si alte verzituri



Inca din copilarie mi-a placut ciorba de loboda, mai ales in zilele de inceput de vara cand e buna rece. Gustul acrisor al lobodei, imbunatatit cu bors, o face sa fie foarte racoritoare. Este delicioasa, mai ales in zilele de post, dar si in celelalte zile cand pot sa pun in ea si ou si putina smantana , costita prajita....mmmmm, o bunatate!
Pot sa fac ciorba de loboda inca de la inceputul primaverii, cand apar primele legaturi anemice, crescute in solar. Daca mai adaug si cateva  frunze de salata, mai inmultesc ciorba si devine si mai gustoasa, dar si putin mai ieftina, pentru ca loboda, fiind trufanda, e destul de scumpa la vremea asta. Daca ma mai imbie precupeata si cu macris sau untisor, stevie si alte alea, nici nu mai fac socoteala la sfarsit, pentru ca ma sperii cat m-a costat ciorba!



As putea spune ca mai bine mancam la restaurant, dar nu, nici vorba sa fie mai buna decat acasa! Prin aprilie-mai, cand incepe sa creasca in gradina, loboda e mai ieftina, de fapt legaturile sunt mai mari si plantele mai viguroase, cu frunze mai mari si mai rosii, cateodata batand spre mov.
Pentru mine e si mai bine, pentru ca am loboda in gradina, deci macar de o ciorba tot adun o mana-doua. Mai am si cateva fire de ceapa, rasarite din ceapa ramasa pe-acolo de anul trecut si iata ciorba!



Ingrediente pentru o oala de 6 litri

- 6 legaturi mari de loboda
- 2 legaturi de ceapa verde
- 2 legaturi leustean verde
- 2 linguri orez
- 1 ceapa uscata
- 1 litru bors
- 2 oua
- 100g smantana
- 100g costita afumata

Umplu oala pe jumatate cu apa si o pun la fiert la foc mare. Pana cand incepe sa fiarba, spal bine loboda astfel : desfac legatura, spal fiecare fir in parte si rup frunzele de pe tulpina, punandu-le intr-un castron mai mare, in care sa intre toata loboda.


La fel cu orice alta verzitura pe care o pun la ciorba : salata, macris, untisor, stevie, chiar si spanac.


Curat si ceapa uscata si o toc marunt. Cand fierbe apa, pun orezul ales si spalat, apoi frunzele de loboda si celelalte verzituri tocate putin, nu prea marunt. Pun o lingura de sare, cat stiu ca e masura la oala de 6 litri, dupa gustul meu. Dau focul la mic, acopar oala si o las sa fiarba o jumatate de ora.


Verific daca orezul e fiert, apoi adaug frunzele de la ceapa verde, taiate marunt. Mai las sa fiarba inca 5 minute, apoi adaug borsul. Dau ciorba in clocot si sting focul. Potrivesc de sare, apoi dreg ciorba cu ouale fie batute, fie facute omleta, cu costita taiata cubulete. Daca pun oua batute, le amestec cu putina apa inainte de ale pune in ciorba, ca sa nu se faca zdrente (adica se coaguleaza repede) ci sa se amestece uniform cu ciorba, care se deschide putin la culoare. Cand fac omleta, pun costita la prajit in tigaie la foc potrivit, apoi adaug ouale batute cu putina sare, maresc putin focul si intorc omleta cand incepe sa se umfle. O las cam 2 minute pe o parte si cam 1 minut pe cealalata.


Opresc focul si tai omleta in patratele cat sa intre in gura.


Apoi pun omleta in oala de ciorba cu totul. Adaug leusteanul tocat la sfarsit.


Eu prefer sa pun smantana in farfurie, nu direct in oala, pentru ca se poate strica toata ciorba daca se strica smantana. Astfel, fiecare isi pune cata smantana vrea, ceea ce e si mai bine.



Aceeasi reteta o folosesc si la ciorba de salata de post cu stevie si untisor.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare