Ciorba de salata de post, cu stevie si untisor



Ca in orice primavara, o ciorba de salata cu tot felul de verzituri e foarte buna, pentru ca ne detoxifica organismul. Si nu doar atat, pentru ca este si foarte buna!
Eu fac ciorba de salata la fel cum fac si ciorba de loboda si alte verzituri sau pe cea de urzici cu untisor. Pentru ca salata verde se gaseste la supermarket aproape tot anul, pot sa fac ciorba de salata oricand. Dar primavara am sansa sa amestec salata cu alte verzituri, care fac ciorba sa fie si mai gustoasa. Stevia este una dintre ele si aceasta ii da ciorbei de salata un gust minunat. Nu uit sa pun si untisor, dar pana cand incepe sa infloreasca, pentru ca apoi e toxic. Eu am in gradina, dar se gaseste si la piata.
Ciorba de salata poate sa fie de post sau de dulce, dar eu prefer sa o fac mai mult in perioada de post. Dar pentru ca suntem si noi oameni, mai fac cate o ciorba de salata si in restul anului, in care pun smantana, ou si costita prajita.

Ingrediente pentru o oala de 3 litri

- 1 salata verde mare
- 1 legatura de stevie
- 1 mana de untisor (1 legatura)
- 1 ceapa uscata medie
- 2 legaturi de ceapa verde
- 1 linguri de orez
- 1/2 de lingura de sare
- 1 litru de bors
- 4-5 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 legatura de leustean

Pregatesc toate verziturile la fel ca pentru ciorba de loboda si alte verzituri.
Pun apa la fiert intr-o oala de 3 litri. Spal salata, stevia si untisorul, frunza cu frunza.

 

Cand fierbe apa, tai frunzele de salata si de stevie si le pun in apa.

 

Adaug 2 linguri de orez si ceapa uscata tocata marunt. Pun 1/2 de lingura de sare.

 

 

Dau in clocot si las ciorba sa fiarba la foc mic cu capacul deasupra.

 

Las sa fiarba cam o jumatate de ora, pana cand orezul se umfla, adica e bine fiert si moale.
Toc frunzele de ceapa verde foarte marunt si le pun in ciorba.

 

Pun si untisorul , care e fraged si se fierbe imediat.


Mai las ciorba sa fiarba 10 minute, pana cand se inmoaie si acestea.
Pun borsul si dau ciorba in clocot.


Potrivesc de sare, adica gust si mai pun sare, daca e nevoie.
La sfarsit pun uleiul si leusteanul tocat marunt.

 

Merge si o mana de patrunjel, ca sa fie si mai gustoasa ciorba.

 

Las ciorba sa se mai raceasca si apoi o servesc. Este buna si rece, mai ales in zilele de vara.


Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare