Cartofi frantuzesti



Din cand in cand mi se face pofta de aceasta delicatesa. Daca am branza, oua si smantana, se stie : fac cartofi frantuzesti! Nu e  nimic complicat, dimpotriva, e chiar foarte usor de facut si de asemenea foarte rapid. Sotul meu spune ca e o bomba calorica, dar ce ii mai place sa manance bomba asta!
Cantitatile sunt "dupa ochi", dar orientativ ar fi cam acestea :

Ingrediente pentru 4 portii

-1/2 kg cartofi
- 250 g branza telemea
- 250 g cascaval (daca am, dar merge si fara)
- 50 g parmezan ras (cine vrea)
- 250 g smantana sau lapte batut
- 4 oua
- sare

In plus

Pentru uns tava

- 1 bucatica de unt 25 g
- 2 linguri de pesmet

Pentru gratinat

- 50 g cascaval ras
- 50 g unt
- 2 oua

Intai curat cartofii, ii tai cubulete si ii pun la fiert in apa cu sare, ca pentru piureul de cartofi.



Apoi dau drumul la cuptor, la foc mare, ca sa se incalzeasca, pana se fierb cartofii. Intre timp fac sosul de branza rasa, jumatate din cantitatea de cascaval ras, smantana si oua. Le pun in bolul mare al robotului de bucatarie.


Atunci cand fac o cantitate mai mica le pun in bolul cel mic al blenderului. 
Pun branza taiata in cuburi si ouale intregi.


Adaug si smantana.


Pornesc robotul sa blendeze compozitia.


Ung o tava cu unt si o tapetez cu pesmet.



Cateodata fac o cantitate mai mica, pentru 2 portii, intr-un bol Jena.


Incerc cartofii, cu o furculita, sa vad daca sunt fierti.


 Ii scot cu o spumiera din apa si ii pun direct in tava, cat mai uniform, cat sa umple toata tava.



La fel pun cartofii si in vasul Jena.



Daca am, rad parmezanul pe razatoarea mica.


Pun parmezanul peste cartofii din tava sau vasul Jena.


Adaug sosul de branza peste cartofi.




Pun cateva bucatele de unt, pe care le distribui pe toata suprafata.



Pun o parte de cascaval ras deasupra, dar merge si fara. Daca am parmezan, pun cascaval ras doar deasupra, la sfarsit, pentru a gratina cartofii. Este mult mai delicios cu cascaval, dar si mai "bomba"!


Apoi sparg cateva oua deasupra, in functie de cati suntem la masa.





Dau cartofii la cuptor pentru 15-20 minute la foc mare, cu focul din partea de jos, pana cand incepe sa se rumeneasca deasupra si ouale ochiuri se coc. Daca am o tava mai mare, o las 20 de minute, daca e vasul Jena mic, il las 15 minute.


Intre timp, rad restul de cascaval.


Dupa 20 minute, scot tava si pun restul de cascaval ras deasupra. 


Mai dau tava la cuptor pentru inca 5 minute, pana cand se topeste cascavalul si se rumeneste frumos, adica se gratineaza.


 Cand s-a rumenit cascavalul, cartofii frantuzesti sunt gata.






Sunt si mai buni cu smantana deasupra!

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare