Alt fel de visinata

De cand ma stiu, am facut visinata dupa reteta vechea mamei mele, care o stia de la tatal ei, adica de la tataie. Tataie avea mereu damigeana cu "visenata" pentru musafiri. Nu cred ca a baut si el vreodata, pentru ca nu-mi amintesc sa-l fi vazut band visinata. In schimb, mie intotdeauna mi-a placut, de cand mi s-a permis si mie sa gust cate putin, cand m-am facut mai mare. Nu ca mi-ar fi interzis cineva, pentru ca aveam mereu sticlutele cu visinata in camara. Mama obisnuia sa puna visine cu zahar in sticle cu gura larga, din acelea de suc de rosii si asa le pastra si dupa ce era gata visinata. E adevarat ca trebuie sa fii atent la visinele lasate cu zahar, sa nu se acreasca si sa fermenteze, pentru ca se puteau strica si ratam visinata. De aceea mi s-a parut interesanta reteta cu alcoolul rafinat pus peste visine si abia apoi pus si un sirop de zahar. Singura mea mirare e ca se pun mai putine visine decat stiam eu. Dar am avut incredere in reteta celor de la savoriurbane, de aceea am incercat-o si eu. 

 Ingrediente pentru o damigeana de 10 litri

- 2 kg visine

- 2 l alcool rafinat de 96 grade

Pentru siropul de zahar

- 2 l de apa

- 2 kg zahar

Treaba e foarte simpla. Intai am varsat visinele intr-un lighean mai mare, in care sa le pot spala.

Am pus apa in lighean, atata cat sa le acopere.


Am spalat visinele in cateva ape, ca sa se ia praful si ce mai era din solutiile cu care am stropit pomul. Nici o grija, nu am facut exces de pesticide, ci doar atat cat sa am un pom cu fructe sanatoase.

Am scos visinele din apa, punandu-le in alt lighean.

Am ales visinele sanatoase si le-am rupt coditele.


Am adus damigeana, spalata bine si uscata si am pus-o langa visinele spalate, pe masa. Astfel mi-a fost mai usor sa pun visinele in damigeana.




Am pus visinele spalate in damigeana, una cate una, pentru ca asa intra pe gura damigenei. 



Ca sa mearga mai repede, am facut o palnie cu o palma si am pus visine cu cealalta.

Am adus alcoolul rafinat.

Am turnat, cu grija, toata sticla de 2 litri de alcool rafinat, peste visinele din damigeana.

Am acoperit gura damigenei cu o bucata de tifon pusa in 2 si am prins-o cu un elastic, pastrat de la legaturile de verdeata cumparate. Imi place sa pastrez elasticele, pentru ca, uite, ca mai am nevoie cateodata de cate un elastic. 

Am lasat damigeana in camara o saptamana, timp in care visinele si-au lasat toata zeama.


Dupa ce a trecut saptamana, am facut un sirop de zahar din 2 kg de zahar si 2 litri de apa.

 Am pus zaharul intr-o oala mare de 6 litri.


Apoi am turnat si apa, masurata cu o sticla de 2 litri. 

Am pus oala pe foc mare si am lasat-o pana cand a dat in clocot. 

Am amestecat din cand in cand, ca sa se topeasca zaharul mai repede.

Am lasat sa dea cateva clocote, timp de 2-3 minute, ca sa se topeasca zaharul. Apoi am oprit focul.

Am lasat siropul sa se raceasca, timp de cateva ore, pentru ca era destul de cald in casa. Cand a fost rece, am pus o palnie in gura damigenei.

 Am turnat siropul in damigeana.

Apoi am pus dopul de cauciuc si l-am impins bine, sa stea fest, adica bine inchis.

Am dus damigeana in pivnita, pentru a sta la rece si intuneric, pentru 2 luni.

Apoi am putut umbla la visinata sa o degust. Am varsat o mica cantitate intr-un ibric si am pus apoi visinata scoasa intr-o sticluta. 

Spre deosebire de ciresata facuta tot dupa reteta de la savoriurbane, aceasta visinata a iesit foarte tare, ceea ce nu m-a mirat deloc, pentru ca am pus mult prea putine fructe, mai putin de jumatate din cantitatea pe care o puneam de obicei, la reteta mea traditionala de visinata. Chiar daca am adaugat siropul de zahar, se pare ca nu a fost indeajuns sa ii ia din tarie alcoolului rafinat. De aceea, cred ca voi imbunatati reteta la anul si voi pune cantitatea obisnuita de visine, la aceeasi cantitate de zahar si de alcool, insa voi pastra siropul de zahar, care e o idee stralucita. In acest fel nu mai trebuie sa zgaltai damigeana, sa ajut zaharul sa se topeasca mai bine si mai repede.

Spor la treaba si hai noroc la visinata si voua!

Comentarii

Postări populare