Aluat de placinta si strudel de post

 Aluaturile de placinta sunt diferite, dar fiecare face aluatul care i se pare mai bun si potrivit pentru gustul sau. Cand am inceput eu sa fac placinta, a trebuit sa imi aleg un aluat destul de ieftin, totusi gustos, din cartile de bucate pe care le aveam (inca le mai am si acum!). Un criteriu a fost si timpul necesar pentru a face acest aluat, pentru ca e un aluat care se face rapid. In maxim o jumatate de ora pot sa bag placinta in cuptor - daca fac placinta de mere sau de dovleac, la care dureaza mai mult sa fac umplutura. Cand fac strudel, e rapid de tot. In acest caz, fac jumatate din cantitatea de aluat, iar umplutura o aleg sa fie la fel de rapida ca si aluatul : strudel de post cu mere cubulete sau strudel de post cu cirese.

Ingrediente pentru o tava de placinta


- 500 g faina

- 1 ceasca de ulei de floarea-soarelui

- 1 ceasca de apa calduta

- 1 lingurita de praf de copt

- 1 varf de lingurita de sare


Pun faina intr-un castron. 


Fac un cuib in mijloc in care pun praful de copt.


Pun sarea.


Apoi pun uleiul si apa calduta. Pentru aluatul de placinta folosesc ca masura pentru apa si ulei o ceasca de cafea de aproximativ 100 ml, iar pentru aluatul de strudel folosesc o canuta mica, de tuica fiarta, de 50 ml.


Umplu canuta sau ceasca cu ulei si o vars peste faina.
 




Apoi o umplu si cu apa calduta, pe care o vars in castron.




Amestec ingredientele cu mana curata si framant un aluat potrivit de tare, timp de 2-3 minute, pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele. 


Mai adaug putina faina, daca aluatul e prea moale si se lipeste de mana.


Il acopar cu un servet curat (chiar si de hartie) si il las 10 minute sa se "odihneasca", adica sa nu mai fie elastic si sa se poata intinde usor.



Dupa 10 minute, intind foile pentru placinta, dupa cum am nevoie. Adaug inca putina faina, daca e nevoie, fara a mai framanta aluatul, pentru a nu deveni iar elastic. ci doar il strang cu degetele, sa se incorporeze faina.


Daca fac strudel de post, folosesc doar jumatate din ingrediente si fac jumatate din cantitatea de aluat. si intind foi mai inguste.


Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare