Creveti cu paste in sos de vin alb
In ultimul timp, au inceput sa imi placa foarte mult creveti. Desi au inceput sa se gaseasca la magazin tot timpul anului, am avut mereu o retinere in a-i cumpara, pentru ca stiu cat de perisabile sunt fructele de mare, ca si pestele. Insa am incredere sa ii cumpar gata congelati de la Lidl - si asta nu numai pentru ca e magazinul meu preferat, dar si pentru ca pretul e destul de accesibil. Ii gatesc mai ales in Postul Craciunului, atunci cand e dezlegare la peste. M-am documentat inainte si, desi unii preoti mai sustin ca nu ar trebui sa se manance fructe de mare in zilele de dezlegare la peste, totusi, majoritatea sunt de acord ca acestea sunt vietati ca si pestele, deci se pot manca. Se spune ca insasi Fecioara Maria le-a dat dezlegare pentru fructele de mare calugarilor de pe Muntele Athos, care nu aveau prea multe alternative pentru a-si procura hrana, in afara de peste si de fructele de mare. E adevarat ca Postul inseamna retinere de la mancarea grea, cu proteine, si ca nu ar trebui sa fie atat de diversificata si de elaborata, tocmai pentru a ne concentra mai mult pe rugaciune si fapte bune, nu pe mancare. Insa, conditiile din zilele noastre - oamenii fiind la serviciu zi de zi - nu permit multora sa tina atat de strict postul, mai ales la mancare. De aceea, chiar preotii ne spun ca e mai important sa facem fapte bune in timpul Postului si sa ne impacam cu cei cu care suntem certati, adica, cum se spune "Nu e pacat ce bagi in gura, ci ce scoti pe gura". E cu atat mai laudabil sa reusesti sa te abtii si de la mancare. Eu una incerc sa tin Postul, si de mancare si de fapte bune, dar ma lupt din greu cu pacatul lacomiei, pentru ca mai fac cate o prajiturica de post. Insa crevetii nu fac parte din aceasta lupta, ei sunt doar o diversificare a meniului in zilele de dezlegare la peste. Acesta reteta e foarte simpla, dar foarte gustoasa. Fiica mea mi-a dat-o, ea fiind speicalista in amancaruri italienesti, pentru ca a stat in Italia mai mult de 10 ani. Am consultat si reteta de la savoriurbane, care e aproape la fel, dar e descrisa mai pe larg. Se face repede, daca am crevetii gata curatati. Ca si la crevetii cu harissa si salata de orez picant, dureaza mai mult pregatirea ingredientelor, decat a crevetilor. Insa rezultatul e deosebit, crevetii cu spaghete si sos de vin alb fiind deliciosi.
Ingrediente pentru 2 portii- 400 g creveti- 250 g spaghete
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 catel de usturoi
- 200 ml vin alb sec
- 1 mana de patrunjel
- 1/2 ligurita de sare
- 1/4 de lingurita de piper macinat
- chilli cine vrea
Ca si atunci cand fac creveti cu harissa si salata de orez picant, folosesc crevetii congelati luati de la Lidl, in punga de 800 g. Acestia sunt curatati de cap si de vena de pe spate, insa mai au carapacea deasupra, iar aceea trebuie scoasa. Pentru ca sunt congelati, ii scot din congelator cu cateva ore inainte de a-i gati, eventual cu o seara inainte si ii las in frigider sa se decongeleze. Daca am o punga intreaga, eu folosesc doar jumatate pentru 2 portii, iar restul de creveti raman in punga, pe care o pun inapoi, in congelator. 400 de grame de creveti sunt mai mult decat suficienti pentru 2 portii de mancare.
Cand s-au dezghetat, curat crevetii de carapace, ca la crevetii cu harissa si salata de orez picant. Pe masura ce ii curat, ii pun intr-un castron.
Nu arunc carapacele, ci le pastrez.
Le pun la fiert, in atata apa cat sa le acopere si las sa dea in clocot.
Apoi acopar oala cu un capac si las carapacele acolo, pana cand se raceste. In acest fel, iese gustul din aceste carapace de creveti si obtin o supa cu gust de peste. Las supa sa se raceasca si o pun intr-un recipient de plastic (o galetusa).
O dau la congelator, pentru a o folosi altadata, la o supa de peste sau la un rizotto cu creveti.
Intre timp, pun cam 500 ml de apa la fiert, pentru a fierbe spaghetele. Adaug o lingurita de sare.
Cand incepe sa fiarba, pun spaghetele si le indes bine in oala, pana cand sunt acoperite de apa. Las focul la mediu si las sa fiarba spaghetele, amestecand in ele, din cand in cand, cu o furculita.
Imediat ce am lasat sa fiarba spaghetele, marinez crevetii. Tai usturoiul felii peste creveti apoi storc o lamaie, printr-o sita, ca sa nu cada samburi de lamaie in castron - atata cat sa fie o lingura de zeama de lamaie.
Adaug si uleiul de masline, apoi amestec cu o lingura, pentru ca marinada sa cuprinda toti crevetii.
Ii las 5 minute, dar nu mai mult, pentru a nu incepe sa se gateasca inainte de a-i pune pe foc.
Dupa 5 minute, pastele sunt aproape gata, de aceea pot sa incep sa gatesc crevetii. Pun o tigaie mai mare (in care sa incapa lejer toti crevetii) pe ochiul cel mare al aragazului, dat la maxim. Vars crevetii in tigaie si ii asez unul langa altul, ca fiecare sa fie bine gatit.
Ii las sa se prajeasca la foc mare timp de 2 minute, dupa care ii intorc pe fiecare in parte, pe partea cealalta, ajutandu-ma de o paleta si de o furculita, ca sa mearga mai repede si pentru a avea mai mare precizie. Torn vinul si las crevetii sa fiarba in vin timp de 3 minute.
In acest timp, sosul de vin scade putin, iar crevetii se rasucesc si se coloreaza in roz.
In acest moment adaug pastele si 100 ml din apa in care au fiert. Amestec usor si opresc focul de la tigaie, dar si de la oala in care au fiert pastele.
Las totul sa stea timp de 2-3 minute, pentru a se imbiba bine pastele de sosul delicios.
Presar sare si piper peste creveti si amestec. Presar patrunjel tocat deasupra.
Arata foarte apetisant!
Asez portiile pe farfurie.
Este delicios! Un fel de mancare atat de simplu, dar atat de gustos! Crevetii sunt moi, dar nu gumosi, iar psaghetele sunt foarte gustoase cu sosul de vin si creveti.
Pofta buna si spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu